Het voorjaar komt steeds dichterbij en dat betekent ook dat het eerste Apple-events er weer aan zitten te komen. In juni kunnen we in ieder geval de WWDC 2017 in onze agenda’s schrijven, maar voor die tijd verwachten we nog wat aankondigingen tijdens het traditionele maart-evenement. Daar zullen we waarschijnlijk de nieuwe iPads gaan zien, maar wat kun je nog meer verwachten? We zetten alles voor je op een rij, voorzien van onze inschatting hoe geloofwaardig de geruchten zijn.

Tim Cook, enthousiast

Maart-event met nieuwe iPads en meer

Apple had jarenlang de gewoonte om in maart een event te organiseren waar nieuwe producten werden onthuld. In 2013 en 2014 stopten ze daar tijdelijk mee, maar sinds 2015 (Apple Watch) is het maart-evenement weer helemaal terug. Vorig jaar werden hier de 9,7-inch iPad Pro en iPhone SE aangekondigd. Ook dit jaar ligt er weer een hoop in het verschiet, vooral wat betreft de iPad. Maar er is volgens geruchten meer om naar uit te kijken, zoals een nieuw kleurtje voor de iPhone 7. En krijgen we ook nieuwe Macs en Apple Watch-bandjes te zien?

Het Apple-event is nog niet aangekondigd, maar geruchten spreken over een evenement in de loop van in maart. De afgelopen keren was het Apple-event in maart telkens op maandag. Als we de agenda erbij pakken, zou het event plaats kunnen vinden op 13, 20 of 27 maart. Als het evenement begin maart plaatsvindt, moet je vanwege de wintertijd rekening houden met een aanvangstijd om 18:00 uur Nederlandse tijd, in plaats van het gebruikelijke tijdstip van 19:00 uur. Vorig jaar vond het evenement plaats op 21 maart en kwamen op 10 maart de uitnodigingen binnen, dus hou iCulture in de gaten voor de exacte datum!

Nieuwe iPads: vrijwel zeker

Het is vrijwel zeker dat Apple tijdens het event nieuwe iPad-modellen aan gaat kondigen. Het is alweer een jaar geleden dat er een nieuwe iPad onthuld werd. Het zou deze keer dan ook gaan om meerdere iPad-modellen, waarvan er zelfs een iPad met een nieuw schermformaat verwacht wordt. De iPad-markt staat al een tijdje stil, dus het is ook de verwachting dat er het één en ander geïnnoveerd gaat worden.

De kleine iPad Pro naast de grotere variant.

10,5-inch iPad Pro: nieuw schermformaat zonder randen

Veruit het meest vernieuwende model is volgens geruchten de nieuwe 10,5-inch iPad Pro. Deze valt qua schermformaat precies tussen de huidige 9,7-inch en 12,9-inch iPad Pro. Hoewel het scherm dus een slag groter is dan eerstegenoemde, zal het werkelijke formaat van het toestel hetzelfde zijn. Dat betekent dat de nieuwe iPad Pro zelf niet veel groter is en je dus meer scherm in je schoot geworpen krijgt. De schermranden zijn volgens geruchten een stuk minder aanwezig. Wij geloven hier wel in. Het design van de iPad is eigenlijk al sinds de iPad Air in 2013 hetzelfde. Hoewel de iPad Pro wat subtiele veranderingen aanbracht, kan het wat betreft schermranden wel eens een slag minder. Daarnaast lijkt het wel zo goed als zeker dat de nieuwe iPad een scherm van 10,5-inch krijgt, hoewel er eerder ook gesproken werd over 10,9-inch.
Kans: 90%

10,5-inch iPad Pro: geen homeknop meer

Dat de nieuwe iPad Pro minder schermranden krijgt, lijkt dus wel zo goed als zeker. Bijkomend gerucht is ook het verdwijnen van de homeknop. Hoewel er al lang geruchten zijn dat de iPhone 8 geen homeknop krijgt, zou Apple dit wellicht al van plan zijn op deze nieuwe iPad Pro. Enerzijds past dit ook bij het beeld dat dit model een groter scherm krijgt in dezelfde behuizing. Anderzijds is de vraag hoe Apple de Touch ID-sensor gaat verwerken. Er zijn geen geruchten over bijvoorbeeld een functiepaneel, zoals bij de iPhone 8 het geval lijkt. Er zijn slechts een paar geruchten geweest over het verdwijnen van de homeknop en die kwamen niet van de meest betrouwbare bronnen. Wij zetten hier dus wat lager op in.
Kans: 60%

10,5-inch iPad Pro: snelle A10X-chip

Maar wat krijgt deze nieuwe iPad Pro dan wel allemaal, behalve een iets groter scherm en nieuw design? We kunnen er in ieder geval vanuit gaan dat deze nieuwe iPad weer sneller is dan alle vorige modellen. De snelste iPad Pro heeft een A9X-chip, terwijl de iPhone 7 inmiddels alweer op A10 zit. Deze nieuwe iPad Pro krijgt dan ook waarschijnlijk een nieuwe A10X-chip, een stap hoger dan de chip van vorig jaar. Dit gerucht kwam ook meerdere keren voorbij en kunnen we bijna met zekerheid aannemen. De vraag is echter wel wat Apple met de extra kracht allemaal van plan is.
Kans: 99%

12,9-inch iPad Pro: nieuwe versie van de grootste iPad

Behalve de nieuwe 10,5-inch iPad Pro, verwachten we ook een nieuwe versie van de 12,9-inch iPad Pro. De eerste grote iPad Pro verscheen alweer in 2015, dus het is wel weer tijd voor een update. Net als de nieuwe 10,5-inch iPad Pro, gaan we bij deze uit van de nieuwe A10X-chip. Wellicht dat Apple ook in dit model voor een nieuw design met dunnere schermranden kiest, maar hier zijn geen concrete berichten over verschenen. Het feit dat er een nieuw model aan zit te komen van deze allergrootste iPad, lijkt echter bijna een zekerheid.
Kans: 90%

9,7-inch iPad Pro: nieuw instapmodel

De derde iPad waar geruchten over verschenen zijn, is een soort instapmodel van de 9,7-inch iPad. Momenteel zijn er twee iPads met dit schermformaat beschikbaar: de iPad Air 2 en de kleinere iPad Pro. Of Apple de iPad Air 2 helemaal uit het assortiment gaat halen en vervangt door de 9,7-inch iPad Pro, is nog onduidelijk. Het zou goed kunnen dat Apple besluit om de iPad Air 2 er nog even in te houden voor de minder veeleisende gebruikers en een nieuwe 9,7-inch iPad Pro gebruikt als een soort instapmodel voor Pro-gebruikers. De naamgeving van een nieuwe 9,7-inch iPad is dus onduidelijk, maar een nieuw model van dit formaat wordt wel verwacht.
Kans: 75%

7,9-inch iPad mini: geen nieuw model

De iPad mini 4 is de meest recente versie van de kleinste iPad in het assortiment. Deze verscheen in het najaar van 2015, tegelijk met de iPhone 6s. Dat betekent dat dit model alweer anderhalf jaar oud is, maar is het wel nodig om dit formaat te voorzien van een update? Apple lijkt te denken van niet, want meerdere bronnen zeiden dat er geen nieuw model van de iPad mini komt. Het lijkt ook niet heel logisch: op een iPad mini doe je wat minder intensieve zaken dan op een grotere iPad Pro. Bovendien kan de iPad mini 4 nog prima mee met alle huidige iOS-functies, waardoor de noodzaak voor een nieuwe iPad mini wat minder hoog is. De kans op een nieuwe iPad mini is daardoor erg laag.
Kans: 10%

iPhone SE: geen nieuwe versie, wel 128GB

De iPhone SE werd vorig jaar tijdens het maart-event aangekondigd. Inmiddels bestaat deze dus een jaar, maar een nieuw model ligt niet in de lijn der verwachting. Het is echter wel goed mogelijk dat Apple het aanbod qua opslagcapaciteit vernieuwd. De iPhone SE is het enige model dat nog verkrijgbaar is met 16GB en 64GB opslagruimte, terwijl de andere iPhones alleen beschikbaar zijn in 32GB, 128GB en 256GB. Het lijkt dan ook een logische stap om de iPhone SE ook in 32GB en 128GB aan te gaan bieden, zodat de gehele iPhone-lineup weer op één lijn ligt. Er waren ook al geruchten dat de iPhone SE in 128GB beschikbaar zou komen.
Kans: 60%

iPhone 7: nieuwe rode versie

We verwachten tijdens dit maart-event weinig iPhone-nieuws, maar het zou zomaar kunnen dat de iPhone 7 wel even voorbij komt. Geruchten spraken namelijk over een rode iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De iPhone 7 bracht al twee nieuwe kleuren (matzwart en gitzwart), maar daar zou dus nu nog een derde nieuwe kleur bij komen. Apple heeft nog nooit eerder een rode iPhone uitgebracht, wat betekent dat het een primeur zou zijn. Het dichtst bij een rode iPhone was de roze iPhone 5c, maar echt rood zoals bij de iPod het geval is, bestaat er nog niet. Als Apple een rode iPhone 7 uitbrengt, zal dit vermoedelijk onder het PRODUCT (RED)-label zijn, net als andere rode producten en accessoires. Maar hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Wij durven ons geld er niet op in te zetten.
Kans: 50%

iPhone 7s in rood.

Releasedata voor iOS 10.3, macOS Sierra 10.12.4, watchOS 3.2 en tvOS 10.2

Apple is momenteel druk aan het testen met nieuwe software. Het gaat om iOS 10.3, macOS Sierra 10.12.4, watchOS 3.2 en tvOS 10.2. In alle versies zijn voor gebruikers wel nieuwe functies te vinden, met uitzondering van tvOS 10.2. iOS 10.3 heeft onder andere Zoek mijn AirPods, macOS Sierra 10.12.4 heeft Night Shift en watchOS 3.2 heeft de Theaterstand. De kans is vrij groot dat deze nieuwe versie op de avond van het evenement of kort daarna beschikbaar komen, dus Apple zal er ongetwijfeld aandacht aan gaan besteden. Een grote zekerheid dus.
Kans: 90%

Mac: nieuwe iMac-modellen

De Mac blijft een lastige categorie. In oktober heeft Apple nog nieuwe MacBook Pro-modellen uitgebracht, dus je zou zeggen dat het ook wel weer eens tijd is voor een nieuwe iMac. De iMac heeft voor het laatst in oktober 2015 een update gekregen. Het ging toen om een 21,5-inch iMac met 4K-resolutie. Veel gebruikers vragen al tijden om nieuwe iMac-modellen en Tim Cook heeft hier ook enigszins naar gehint. In december zei hij dat er fantastische desktops op de planning staan. Er zijn geen directe geruchten dat een nieuwe iMac ook echt al aanstaande is, maar de analist Ming-Chi Kuo zei in oktober dat deze nog wel voor het eerste kwartaal van 2017 verwacht wordt. Het zou dus zomaar kunnen dat Apple tijdens het event nog een gaatje vrij heeft voor een nieuwe iMac.
Kans: 75%

Mac: Nieuwe Mac Pro en Mac mini onwaarschijnlijk

Behalve de iMac, staan ook de Mac Pro en de Mac mini nog steeds te trappelen om een update. De huidige Mac Pro is al sinds december 2013 niet meer vernieuwd, terwijl dit voor de Mac mini sinds oktober 2014 geldt. Maar of Apple ook van deze modellen nieuwe versie gaat aankondigen, lijkt onwaarschijnlijk. Apple heeft een behoorlijke hoeveelheid producten die regelmatig vernieuwd moeten worden en de Mac Pro en Mac mini staan daardoor lager op het prioriteitenlijstje. Wellicht dat Apple op een later moment in het jaar kiest voor bijvoorbeeld een nieuwe Mac Pro, bijvoorbeeld tijdens de WWDC. De Mac Pro is toch vooral meer geschikt voor echte professionele gebruikers, dus een aankondiging tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC zou geen gekke gedachte zijn.
Kans: 5%

Apple Watch: nieuwe bandjes voor het voorjaar

Als laatste punt zou het geen verrassing zijn als Apple ook met nieuwe bandjes voor de Apple Watch komt. Apple lijkt er een gewoonte van te maken om in het voorjaar met nieuws over de Apple Watch te komen. In maart 2015 werden de prijs, datum en de laatste details van de Apple Watch aangekondigd, terwijl Apple in maart 2016 met het nieuwe nylon bandje kwam. Hoewel er geen geruchten zijn over bandjes van nieuw materiaal, zou het goed kunnen dat de bandjes voorzien worden van een reeks nieuwe kleuren die beter passen bij het voorjaar en de zomer. De Apple Watch zou daarbij ook in nieuwe configuraties beschikbaar kunnen komen, gecombineerd met deze nieuwe gekleurde bandjes. Een eerder gerucht sprak ook al over nieuwe bandjes voor de Apple Watch voor dit voorjaar, dus wij rekenen er stiekem wel op.
Kans: 60%

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2017, 21:20
Categorieën Achtergrond, Apple, Geruchten
Onderwerpen apple event, ipad pro, iPhone SE, mac

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.