Zwarte Mac Pro uit 2013.

Opinie: De Mac Pro verdient meer aandacht van Apple

De Mac Pro heeft sinds 2013 geen upgrade gekregen, terwijl de prijs wel is gestegen. Professionele gebruikers voelen zich in de kou staan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Zwarte Mac Pro uit 2013.

De pro-gebruikers zijn teleurgesteld in Apple omdat de nieuwe MacBooks te veel beperkingen hebben. Ze mogen blij zijn dat er überhaupt nog nieuwe modellen uitkwamen. Er is namelijk een andere Mac in de Apple Store te vinden die veel minder liefde krijgt van Apple: de Mac Pro. Je zult er even naar moeten zoeken, want meestal is ‘ie weggestopt in een hoekje van de winkel, aangesloten op dat andere verwaarloosde product: het Thunderbolt Display.

Alleen maar duurder geworden
Inmiddels is de Mac Pro alleen maar duurder geworden, terwijl de specs hetzelfde zijn gebleven. Toen de Mac Pro in december 2013 op de markt kwam betaalde je €3.049 voor het instapmodel met 3,7GHz quad-core Intel Xeon E5-processor. Vandaag de dag betaal je €3.449 voor hetzelfde model. Apple heeft niets aan de specs veranderd.

Mac Pro-geheugen

Je bent dus meer geld kwijt voor een apparaat met technologie uit 2013. Apple sloeg de nieuwste generatie Xeon-processoren over en het enige waar we op kunnen hopen is dat Apple ooit een Intel’s Skylake E-processor in de Mac Pro zal stoppen.

Toch heeft de Mac Pro wel degelijk bestaansrecht, betoogt Marco Arment, omdat het een aantal specs biedt die je niet vindt in de 27-inch iMac. Denk aan meer dan 4 kernen (oplopend tot wel 12!), upgraden naar 128GB RAM en krachtiger GPU’s dan je in de iMac vindt. Het heeft ook voordelen dat de computer is gescheiden van het scherm, zodat je ze onafhankelijk van elkaar kunt upgraden. Toch vreest Arment dat er nooit meer een opvolger van de Mac Pro zal komen en dat de professionals met het huidige model blijven zitten.

bookarc-mac-pro-desktopkanon

Bij Apple blijft het stil. Ze hebben op de MacBook Pro-pagina alleen de tekst ‘Mac OS X’ vervangen door ‘macOS’. Maar er wordt nog wel verwezen naar OS X 10.9 en naar Aperture, dat Apple in 2015 opdoekte, merkte Stephen Hackett op.

Ondertussen voelen de professionals zich in de steek gelaten, omdat er nog best een markt is voor de Mac Pro. Momenteel zou elke upgrade worden toegejuicht, ook als het zou betekenen dat het apparaat er niet langer uitziet als een prullenbak of als het gaat lijken op een iMac. De pro’s voelen zich in een hoek gedrukt. Alleen Apple maakt computers met macOS. Een krachtige Dell-computer met Windows of Linux is niet hetzelfde. Er zit voor de pro’s niets anders op dan hun Mac Pro te blijven gebruiken en te hopen dat hij het nog lang blijft doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2016, 17:56
Categorie Apple
Onderwerp mac pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.