App Store verficatiescherm

Apple vraagt EU-burgers voortaan toestemming voordat ze een app installeren [update]

In iOS 17.4 gaat Apple een extra pop-upscherm toevoegen, om je te waarschuwen dat er een app wordt geïnstalleerd. De tekst daarvan is nog niet in het Nederlands vertaald.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 21:00 uur: Apple heeft aangegeven dat dit een bug is, die nog zal worden opgelost. De melding zal niet verschijnen wanneer mensen een app downloaden uit hun default marktplaats. “App installation sheets are automatically turned off for installations from a user’s default marketplace,” schrijft Apple op de website.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 16:15 uur.

In iOS 17.4 gaat er nogal wat veranderen voor Apple-gebruikers in de EU. Eén van de grootste veranderingen is dat er extra marktplaatsen voor apps komen, buiten de App Store om. Ook nieuw in iOS 17.4 is dat Apple-gebruikers in de EU vraagt om de informatie van een app te verifiëren, voordat ze deze installeren vanuit de App Store. Je krijgt dan een aantal screenshots te zien van de betreffende app, inclusief naam, ontwikkelaar en leeftijdsklasse. Is het inderdaad de app die je wilde hebben, dan kun je op ‘Install App’ drukken.

App-verificatiescherm verschijnt als pop-up

Het nieuwe pop-upscherm werd ontdekt in de laatste beta van iOS 17.4 en is nog niet vertaald naar het Nederlands. Ook werkt de link ‘Learn more… niet’. Toen we erop tikten werden we simpelweg doorgestuurd naar de Amerikaanse Apple-website, met reclame voor de MLS Season Pass. Helemaal logisch is dat niet, omdat het hier een maatregel voor de EU betreft. Het gaat gelden in alle 27 landen die deel uitmaken van de EU, waaronder Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

App Store verificatiescherm

Dit verificatiescherm zal ook bij app-marktplaatsen van derden verschijnen. Apple wil waarschijnlijk een discussie over concurrentievervalsing voorkomen, door de pop-up ook in de eigen App Store te laten zien. Op dit moment is het nog niet mogelijk om alternatieve appwinkels te proberen. Het is ook nog maar de vraag of dit lukt vóór de de introductie van de Digital Markets Act op 7 maart 2024. Geïnteresseerden moeten een kredietbrief van 1 miljoen euro aan Apple overleggen en zullen daarna op goedkeuring van Apple moeten wachten. Daarna moeten ze hun oplossing nog technisch bouwen en zorgen dat het aan alle eisen van Apple voldoet. Het bouwen van een marktplaats is daardoor alleen haalbaar voor wat grotere softwarehuizen, zoals de makers van SetApp.

Meer over de aanpassingen van de Europese App Store lees je in ons overzicht.

Bekijk ook

Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Apple verlaagt de tarieven voor appmakers in de EU als ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Vandaag heeft het bedrijf een pakket maatregelen bekendgemaakt die te maken hebben met een aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 23 februari: Het zou gaan om een bug. We hebben het artikel daarom voorzien van een update.

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 februari 2024 om 9:10
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.