Documentaire gijzeling Apple Store

Hier kun je de documentaire ‘De gijzeling in de Apple Store’ kijken

Heftige bodycam-beelden
De heftige documentaire 'De gijzeling in de Apple Store' is vanaf vandaag op verschillende zenders te kijken. Wij vertellen je waar je moet zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 23 februari 2024: Apple’s head of retail Europa Wendy Beckman, beweert dat Apple het personeel wél heeft opgevangen en uitgebreide begeleiding heeft gegeven in een hotel in de buurt. Ook nu nog kunnen medewerkers terecht bij een begeleidingsteam. Over de situatie van medewerker Alex, die met drie klanten angstige momenten in een opberghok meemaakte, wil Apple niets zeggen. Wat het verschil in perceptie wellicht kan verklaren, is dat Apple alle faciliteiten wel aanbood, maar dat Alex een meer pro-actieve benadering had verwacht. Zo kreeg hij wel een heldenspeld van de gemeente Amsterdam, maar naar eigen zeggen nog geen bloemetje van Apple.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 22 februari 2024.

De beklemmende documentaire De Gijzeling in de Apple Store is vanaf donderdag te bekijken. Wij vertellen je waar je terecht kunt en hoe laat de documentaire voor het eerst te zien is. Het is de grootste gijzeling in Nederland sinds de eeuwwisseling. Als je Wikipedia erop naslaat, zul je zien dat de meeste grote gijzelingen (waaronder de treinkaping bij De Punt) in de jaren zeventig van de vorige eeuw plaatsvonden en vaak een paar dagen duurden. Gelukkig duurde de gijzeling in de Apple Store niet zo lang. Al na zes uur wist het arrestatieteam de gijzelnemer uit te schakelen, waarbij de gijzelaar zelf ook een heldendaad verrichte door keihard de winkel uit te rennen.

In de documentaire is exclusief beeldmateriaal te zien, met unieke geluidsopnames van de gijzeling, aangevuld met persoonlijke interviews. Daarmee krijg je een goed beeld van deze aangrijpende gebeurtenis, die op 22 februari 2022 plaatsvond. Het is dan ook niet helemaal toevallig dat voor de uitzending van de documentaire een bijzonder tijdstip is gekozen: 22 februari 2024, precies twee jaar na dato.

Waar kun je de documentaire ‘De gijzeling in de Apple Store’ kijken?

De documentaire is op 22 februari 2024 om 20:00 uur te zien op drie manieren:

  • AT5: de stadszender zendt de documentaire live uit op het eigen kanaal.
  • NLZIET: ben je niet in de gelegenheid om live te kijken naar AT5 (zender 50), dan kun je 7 dagen terugkijken via NLZIET. De eerste 14 dagen kijk je gratis.
  • Videoland: bij deze streamingdienst staat de documentaire vanaf 20:00 uur online.

De gijzeling in de Apple Store gebeurde aan het eind van de middag. Een gewapende man van 27 jaar met meerdere wapens nam een klant van de Apple Store in gijzeling. Het slachtoffer, een 44-jarige Bulgaar, werd voortdurend onder schot gehouden. Vier andere mensen hielden zich tijdens de gijzeling schuil in een afgesloten ruimte boven de winkel. De dader eiste 200 miljoen aan cryptovaluta.

Rond half elf ‘s avonds wist de gijzelaar te ontsnappen toen een politierobot water kwam brengen. De gijzelaar rende de straat op, waarna de dader er achteraan ging. Laatstgenoemde werd vervolgens opzettelijk aangereden door een auto van de DSI (Dienst Speciale Interventies). Hij overleed aan zijn verwondingen. De DSI-agent, die bij het Koninklijke Marechaussee werkt, werd ondanks de noodlottig afloop niet vervolgd. Volgens het OM was het optreden van de DSI-agent passend. De dader had explosieven bij zich, waardoor neerschieten met een dienstwapen geen optie was. Later bleek dat de explosieven niet op scherp stonden. De gijzelaar en vier anderen kregen later een heldenspeld van de gemeente Amsterdam.

‘Apple leverde geen nazorg’

Toch zijn niet alle betrokkenen tevreden over de nazorg die Apple heeft geleverd. Eén van de betrokken Apple Store-medewerkers vertelt dat Apple geen enkele moeite heeft gedaan om nazorg te leveren. De man werkte drie jaar bij Apple en zit nu al twee jaar ziek thuis. Apple wil zijn arbeidscontract beëindigen. Hij kreeg overigens wel steun vanuit de politie en de burgemeester en heeft nog steeds contact met de drie klanten waarmee hij zich in de kast verstopte.

Ook Netflix-film over gijzeling Apple Store

Behalve deze documentaire met echte beelden is er ook een film over de Apple Store-gijzeling in de maak, waarover we eerder berichtten. Deze zal in 2025 te zien zijn bij Netflix. De afgelopen dagen vonden er opnames op het Leidseplein plaats, maar de filmcrew kreeg geen toestemming om in de Apple Store zelf te filmen. De scenes in de Apple Store zijn daarom gefilmd in een nagebouwde situatie in de studio.

Bekijk ook

Apple Store Amsterdam twee dagen gesloten tijdens filmopnames op Leidseplein [update]

Op Netflix verschijnt binnenkort een film over de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam, die in februari 2022 plaatsvond. De film wordt gemaakt met een Nederlandse cast en regisseur. Op Videoland verschijnt deze maand een documentaire over de gijzeling, gemaakt in samenwerking met AT5.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.