Roomba-stofzuiger

Overname Roomba-stofzuigers door Amazon afgeblazen, iRobot ontslaat personeel

Gevolgen voor HomeKit?
Amazon wil iRobot overnemen, de maker van de Roomba-robotstofzuigers. Na de overname van Ring is het de volgende grote overname op het gebied van smart home. Wat zijn de gevolgen voor HomeKit-gebruikers en welke impact heeft het op andere merken robotstofzuigers?

Update 29 januari 2024: De overname van iRobot door Amazon gaat niet door. Het is niet gelukt om goedkeuring te krijgen van de regelgevende instanties, zo is te lezen in een persbericht. Amazon wilde met de overname van iRobot meer slimme diensten voor thuis ontwikkelen, maar ook dat stuitte op zorgen bij toezichthouders. Het bedrijf zou op die manier veel privacygevoelige data van gebruikers kunnen verzamelen. Voor iRobot pakt de beslissing rampzalig uit. Sinds het hoogtepunt in 2021 zijn de verkopen van de Roomba-stofzuigers met de helft gedaald en ook de beurswaarde van iRobot zakte ineen. Vandaag maakt iRobot bekend dat 31% van het personeel wordt ontslagen. Het gaat om ongeveer 350 medewerkers. Ook vertrekt CEO Colin Angle per direct.

iRobot krijgt nog wel een flinke zak geld mee: nu de overname niet doorgaat moet Amazon een vergoeding van 94 miljoen dollar betalen. Dat is echter een stuk minder dan de 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro) die Amazon oorspronkelijk voor de overname zou betalen. iRobot gaat aan de slag met een herstructureringsplan, bedoeld om kosten te besparen en de winstgevendheid te verhogen. Er zullen scherpere contracten met toeleveranciers worden gesloten, de R&D-uitgaven worden teruggeschroefd en de R&D zal naar goedkopere regio’s worden verplaatst. Ook zullen ruimtes in het hoofdkantoor worden onderverhuurd en zal iRobot bepaalde kantoren sluiten. Alle activiteiten die niets met vloerreiniging te maken hebben (zoals luchtreiniging en grasmaaien) zullen worden geschrapt.

Roomba j7 leegzuigen

Vooral de EU lag dwars bij de geplande overname, vanwege de vrees voor oneerlijke concurrentie op de markt voor robotstofzuigers. Brussel had vorig week al laten doorschemeren dat de overname zou worden geblokkeerd. De EU had Amazon aanvankelijk nog wel gevraagd om garanties dat de Roomba-stofzuigers geen voorkeurspositie zouden krijgen in de webshop, maar daar ging Amazon niet op in. In plaats daarvan bereidden ze een rechtszaak voor om de beslissing aan te vechten. De Britse marktautoriteit had de overname overigens al wel goedgekeurd, terwijl de Amerikaanse toezichthouder speelde twijfelde.

Update 28 november 2023: Het is alweer een jaar geleden dat de overname van iRobot door Amazon bekend werd gemaakt. Inmiddels is de overname nog niet helemaal rond en met name Europa ligt daarbij dwars, terwijl Amerikaanse en Britse toezichthouders de overname al hebben goedgekeurd. De Europese Commissie vreest met name dat de overname van iRobot door Amazon slecht is voor de concurrentie en wil dat de bedrijven met oplossingen komen. Zo niet , dan wordt de overname tegengehouden. De EU denkt dat de overname schadelijk is voor de concurrentie in de markt voor robotstofzuigers en startte daarom in juli 2023 een onderzoek. Ook is de EU bang dat Amazon meer macht krijgt op online marktplaatsen. Andere stofzuigerfabrikanten zouden het moeilijker kunnen krijgen om hun producten via Amazon te verkopen. Inmiddels is de markt voor robotstofzuigers sterk verbreed; van marktleider is iRobot een van de vele aanbieders geworden. Vooral Chinese merken zijn aan een flinke opmars bezig.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 5 augustus 2022, waarin de overname werd aangekondigd.


Eerder nam Amazon al deurbellenmaker Ring (2018) en de routerfabrikant Eero (2019) over. Beide overnames waren slecht nieuws voor HomeKit-gebruikers: Eero maakte HomeKit-geschikte routers, maar is daar bij de nieuwste generatie helaas weer van afgestapt. En Ring kondigde ooit HomeKit-ondersteuning aan voor de deurbellen, maar krabbelde later weer terug. Ook nam Amazon in 2017 een ander smart home-merk over, namelijk Blink. Deze maker van beveiligingscamera’s is populair in de VS, maar heeft nooit ondersteuning voor HomeKit gekregen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de overname die vandaag bekend wordt gemaakt. De Roomba-stofzuigers van iRobot zijn weliswaar populair, maar ze zijn niet geschikt voor HomeKit. Dat komt omdat stofzuigers nog geen goedgekeurde HomeKit-productcategorie zijn.

Wel is het nu al mogelijk om je Roomba-stofzuiger met Siri aan te sturen via de iRobot-app voor iOS. De kans is groot dat toekomstige functies vooral de nadruk op Amazon’s eigen assistent Alexa zullen leggen, dus in die zin is de overname minder gunstig voor Apple-gebruikers. Als je erop rekende ooit je robotstofzuiger volledig met HomeKit te kunnen aansturen, dan was de kans bij iRobot toch al minimaal.

Amazon telt $1,7 miljard neer om iRobot te kunnen overnemen. De overname gaat door als de instanties het goedkeuren; wanneer de deal is afgerond is nu nog niet bekend. Wel weten we wat de plannen met iRobot zijn: Amazon wil het team gebruiken om dingen “uit te vinden die het leven makkelijker en leuker maken”. Dat klinkt alsof het vooral nieuwe en betere consumentenproducten gaat opleveren, maar Amazon heeft er zelf ook belang bij. Ze hebben robots ontwikkeld die pakketten sorteren in de magazijnen.

iRobot maakt sinds 2002 de Roomba stofzuigers die automatisch de kamer schoonmaken. Er zouden inmiddels meer dan 30 miljoen stuks zijn verkocht, die behalve stofzuigen ook kunnen dweilen. Toch is iRobot de afgelopen jaren op het gebied van functies ingehaald door andere slimme stofzuigmerken zoals Roborock. Zo kunnen de stofzuigers ook je kamer in kaart brengen, waarna je de stofzuiger naar een specifieke locatie kan sturen. Bij de Roomba-stofzuigers werkt dat alleen op de duurdere modellen, terwijl andere merken het als standaardfunctie zien. Ook kan een Roomba vaak niet tegelijk stofzuigen en dweilen.

Bekijk ook

Robotstofzuiger kopen met iPhone-bediening? Dit zijn de beste merken!

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die je met je iPhone kunt bedienen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke stofzuigers zijn er beschikbaar en wat doen de bijbehorende apps?

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 29 januari: De overname is afgeblazen, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 29 januari: De overname is afgeblazen, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 29 januari: De overname is afgeblazen, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 29 januari: De overname is afgeblazen, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 29 januari: De overname is afgeblazen, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Amazon

Amazon is een van de bekendste internationale webshops voor elektronica, huishoudartikelen, speelgoed, levensmiddelen en meer. Je kunt bij Amazon ook terecht voor goede Apple-deals. Amazon is sinds 2020 met een eigen versie van de webshop actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Met een Amazon Prime-abonnement profiteer je van allerlei voordelen, zoals gratis verzending. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Amazon

Reacties: 8 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.