shutterstock_295418927

Beste apps voor vakantiefoto’s op iPhone en iPad

Groepsfoto's, bewegende foto's, foto's tegen de zon in en foto's met het weer! iCulture gaat op vakantie en neemt deze foto-apps mee!

shutterstock_295418927
iCulture gaat op reis en neemt mee… vijf leuke foto-apps speciaal voor op vakantie! In dit overzicht (onderdeel van de iCulture Vakantiespecial) zetten we vijf apps voor iPhone en iPad op rij die leuk en handig zijn voor de zonnigste dagen van het jaar. Ook voor de wintersport trouwens. We zetten het weerbericht en de plaatsnaam op allerlei manieren op foto’s, dragen een oplossing aan voor het groepsfotoprobleem, hebben een app voor foto’s met veel beweging en rekenen af met belichtingsproblemen door bijvoorbeeld tegenlicht.

InstaWeather

Foto-apps voor vakantie InstaWeather iPhone

Waar we vroeger nog zonnetjes tekenden op ansichtkaarten, zetten we nu een fotootje met het weerbericht op Facebook, Instagram en Twitter met InstaWeather. De gratis en de betaalde versie met nog meer composities van weerberichten, staan hoog in de Nederlandse App Store en zijn miljoenen keer gedownload. In beide apps snijd je een foto vierkant af en selecteer je daarna een semi-transparante laag met daarop gegevens over het weer. Er zijn allerlei thema’s. De een toont het weer in een pictogram met de temperatuur levensgroot, de ander heeft een balk met aanvullende informatie zoals windsnelheid en neerslag. Weer een ander thema laat het weer in icoontjes zien gedurende het ontbijt, de lunch en het avondeten. Desgewenst zet je er zelf nog tekst bij. De foto zelf wordt niet extra mooi, maar je wrijft de thuisblijvers wel lekker in hoe goed het weer op je vakantieadres is.

InstaPlace

instaplace-iphoneHet weerbericht is niet het enige dat je op een vierkant uitgesneden foto kan zetten. Een net zo leuke variant is InstaPlace. Daarbij benadruk je niet het weer, maar het wáár. In de app kies je eerst een foto en weet aan de hand van de GPS-locatie waar deze gemaakt is. De app is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar als InstaWeather, maar de thema’s zijn wat creatiever en liggen wat verder uit elkaar. Er zijn er 70 in totaal. Minimalistisch maar toch stijlvol, bijvoorbeeld met alleen de plaatsnaam centraal in beeld. Maar ook I (hartje) plaatsnaam, I Was Here-stickers en een overdreven schuin geschreven ‘Greetings from’ missen niet. Het is een mooi scala aan thema’s bij elkaar en dat maakt dat je InstaPlace al snel meer dan eens gebruikt op een vakantiebestemming. Zeker omdat de app ook de handige Summer Set bevat, een serie skins die speciaal op zonnige vakanties is afgestemd. Bovendien krijg je bij het instellen van je reisbestemming op de foto te zien hoever je nog moet reizen; leuk voor foto’s die je op de heenweg maakt. Delen kan ook hier natuurlijk naar Facebook, Instagram en Twitter.


Groopic

groopic iphoneBen jij degene die op vakantie alle foto’s maakt? Dan sta je waarschijnlijk niet vaak op de foto’s. Met de iPhone-app Groopic is dit verleden tijd. Met Groopic maak jij de eerste foto en zitten twee vrienden links op de badlakens. Dan geef je één van je vrienden de camera en ga je zelf in beeld staan. Groopic voegt de foto’s vervolgens samen tot één groepsfoto waar iedereen op staat. Het resultaat is overtuigend. Je dient de verschillende foto’s wel in Groopic te maken, voorlopig kan je nog geen eerder gemaakte foto’s uit het fotoalbum halen.


Layout van Instagram

Instagram LayoutHet thuisfront wil tijdens jouw vakantie graag op de hoogte gehouden worden van al je avonturen. Maar om te voorkomen dat je elke dag twintig foto’s moet sturen, kun je de beste ook combineren tot één foto. Layout is een app van Instagram die je daarbij helpt. Je kunt met de app meerdere foto’s uit je filmrol combineren tot één met verschillende lay-outs. Zo kun je bepalen hoeveel foto’s erin moeten, op welke manier ze komen te staan en of je ze bijvoorbeeld wilt spiegelen of draaien. Je kunt ook nog randen toevoegen waarmee je de foto’s los van elkaar zet. Met een paar simpele veegbewegingen zet je zo je beste foto’s bij elkaar, klaar om door te sturen. Er zijn trouwens nog veel meer fotocollage-apps, die we hieronder in een overzicht hebben gezet:


Prisma

Prima filterAls je een keer wat originelere vakantiefoto’s wilt sturen dan kun je de nieuwe populaire Prisma-app eens bekijken. De app legt geen standaard filters over je foto, maar maakt van je foto’s echte kunst. Je foto wordt vanuit de app naar de servers van Prisma gestuurd waar er na wat handelingen een geheel nieuwe foto op je scherm verschijnt. Dit betekent helaas wel dat je een internetverbinding nodig hebt, dus je kunt de app het beste gebruiken bij een café met Wi-Fi. Je kunt met de app een nieuwe foto maken of een foto die je hebt gemaakt bewerken. Je hebt de keuze uit allerlei filters, van mozaïek en potloodtekeningen tot strips en schilderijen. Wil je wat voorbeelden zien voordat je met Prisma aan de slag gaat? We hebben 25 toffe foto’s op een rij gezet die je met de app kunt maken.


Meer leuke foto-apps voor op vakantie

  • Over Edit & Add Text to Photos (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Standaard vakantiegroeten? Je kan natuurlijk ook zelf je eigen tekst of weerbericht doorgeven. Over is daar een prachtige app voor. De app laat je teksten in allerlei vormen over je foto’s zetten.
  • StillShot (€1,09, iPhone, iOS 8.0+) - Dat legendarische vakantiemoment vastgelegd als filmpje? Laad de video in bij StillShot en kies een frame uit. Dat wordt opgeslagen als een foto, zodat je het fragment ook stilstaand hebt vastgelegd en kan delen.
  • VSCO (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 9.0+) - De favoriet van veel fotografen. Geschikt om foto’s te maken, te bewerken en te delen. De app bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt, inclusief dagboekfunctie.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De panorama functie van de iPhone-camera is ideaal om op vakantie mooie uitzichten vast te leggen. Maar hoe kun je thuisblijvers hetzelfde gevoel geven? Met Instapan maak je van je panorama foto een filmpje dat door je foto scrollt. Je kunt zelf de richting en snelheid bepalen.
  • Motion Stills - GIF, Collage (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Met Live Photos bewijst Apple dat foto’s niet alleen meer stilstaande beelden zijn. Met deze app van Google zet je een genomen Live Photo om naar een GIF, zodat je hem op elk platform kunt delen. Google Motion Stills stabiliseert tevens het beeld.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Nog een app van de makers van InstaWeather en InstaPlace. Met deze variant laat je weten wat je tijdens je vakantie hebt gegeten en waar. Zo kun je de locatie van je favoriete restaurants op de foto toevoegen. Er is ook een gratis versie met minder functies.
  • Snaptric (€1,09, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Groepsfoto’s nemen op vakantie kan een lastige klus zijn. Met Groopic zorg je dat je als fotograaf zelf ook op de foto te zien bent. Met Snaptric kun je zorgen dat iedereen in je groep goed op de foto staat. Eindeloos foto’s schieten zodat niemand er met zijn ogen dicht op staat is met deze app niet langer nodig.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: Toeristen maken foto met selfiestick, door Kaspars Grinvalds, via Shutterstock.com.

Dit artikel is geactualiseerd op 21 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand formulier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen fotografie, hdr, vakantie, vakantiespecial