iPhone-providers

Het einde van roamingkosten in de EU: dit betekent het voor jou

Vanaf juni 2017 mogen providers eindelijk geen extra kosten meer in rekening brengen voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Wat betekent dit voor jou en het gebruik van je mobiele telefoon binnen de EU?
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag is het zover: de roamingkosten in de EU zijn afgeschaft. Bij de meeste providers geldt dat er geen aparte bundels voor mobiel internet in het buitenland meer nodig zijn. Maar wat verandert er precies voor jou?

iPhone-providers

Dataroaming afgeschaft op 15 juni

Zodra je in Nederland de grens over gaat en verbinding maakt met een buitenlandse provider, worden er andere tarieven in rekening gebracht voor het gebruik van mobiel internet, bellen en sms. Er is door de Europese Commissie lang gestreden voor het afschaffen van de roamingkosten binnen de EU. De onderhandelingen daarover liepen al enkele jaren maar op 15 juni 2017 is het eindelijk zover. Al je verbruik komt dan uit je normale bundel, zonder dat er extra kosten in rekening mogen worden gebracht. Heb je in Nederland een bundel met onbeperkt bellen en onbeperkt sms’en? Dan geldt onbeperkt ook in de andere landen in de EU. Alleen voor dataverkeer zijn er limieten en geldt er een fair use-beleid (daarover later meer), om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Wat zijn de valkuilen?

Er vier valkuilen waar je rekening mee moet houden:

  1. Afschaffing van roamingkosten geldt alleen voor lidstaten van de Europese Unie. Zwitserland en enkele Balkan-landen (zoals Albanië) doen niet mee, maar Liechtenstein, IJsland en Noorwegen wel. Afhankelijk van je provider doen sommige landen wel en niet mee, bijvoorbeeld Turkije voor Vodafone-klanten.
  2. Bellen vanuit Nederland naar het buitenland is nog steeds duur.
  3. Je kunt niet eindeloos in het buitenland zitten. Als je vier maanden lang meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland, mogen providers extra kosten rekenen.
  4. Bij onbeperkte databundels gelden limieten in de EU, bijv. 6GB bij Tele2 en 10GB bij T-Mobile. Daarna betaal je per MB.

Welke tarieven gelden na 15 juni?

De landen van de EU zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden. In deze landen kun je vanaf 15 juni gebruikmaken van je eigen bundel. Sommige providers hebben nog extra landen die binnen de EU horen. Zo geldt bij Vodafone ook Turkije als EU-land. Raadpleeg de website van je provider voor het specifieke overzicht.

Na het afschaffen van de roamingkosten komen de volgende kosten uit je normale bundel:

  • Bellen
  • Gebeld worden
  • Sms’en
  • Internetten

Dit komt dus uit je normale bundel. De prijzen van telecomabonnementen kunnen per land verschillend zijn: zo kun je in Nederland een stuk duurder uit zijn dan in Bulgarije. Het betekent kortweg dat je in de EU straks kunt bellen, sms’en en internetten voor hetzelfde tarief als je in Nederland gewend bent.

Er geldt een uitzondering voor bellen en sms’en vanuit Nederland: als je vanuit Nederland naar een EU-land belt, kunnen er wel extra kosten in rekening worden gebracht. Maar ook hierop zijn weer uitzonderingen. Bij sommige providers (zoals Vodafone Red en Black) zijn een beperkt aantal belminuten vanuit Nederland naar EU-landen inbegrepen.

Fair Use Policy

Betekent het nu dat je vanaf juni 2017 kunt ‘internetten zoals thuis’, zonder je druk te hoeven maken over roamingkosten? Niet helemaal, want de EU heeft gekozen voor een Fair Use Policy om misbruik te voorkomen.

Dit houdt in dat je het grootste gedeelte van het jaar in eigen land moet doorbrengen. Dus als je een groot gedeelte van het jaar in het buitenland bent, kan een provider maatregelen nemen:

The general rule is that as long as you spend more time at home than abroad, or you use your mobile phone more at home than abroad, you can roam at domestic prices when travelling wherever in the EU. This is considered a fair use of roaming services.

Als je vier maanden of meer in andere EU-landen dan in Nederland bent (bijvoorbeeld stage of vakantiehuis in het buitenland), dan kun je te maken krijgen met extra kosten. Je kunt dit voorkomen door vooraf contact op te nemen met je provider.

Extra regels voor ‘onbeperkte’ databundels
Je zou misschien verwachten dat je met bundels zoals T-Mobile Go Unlimited straks ook onbeperkt kunnen internetten in EU-landen (het is immers ‘unlimited’), maar dat geldt alleen voor bellen en sms:

If at home you have unlimited calls and SMS, you will get unlimited calls and SMS when roaming in the EU.

Voor ‘onbeperkte’ databundels geldt een uitzondering:

If at home you have unlimited mobile data or very cheap mobile data, your operator may apply a safeguard (fair use) limit on data use while roaming. If this is the case, the operator will have to inform you in advance about such a limit and have to alert you in case you reach it. That safeguard limit will be high enough to cover most, if not all, of your roaming needs. Beyond this threshold, you can continue data roaming, subject to a small charge (maximum €7.70/GB + VAT; this will decline gradually to reach €2.50/GB as of 2022).

Providers moeten dus vooraf hun klanten informeren over een eventuele limiet op roaming. In het geval van T-Mobile Go Unlimited heeft de provider vooraf bekendgemaakt dat je maximaal 10GB mag dataroamen in de EU. Daarna kan de provider een bedrag van maximaal €7,70 per GB (+BTW) in rekening brengen. Dit bedrag daalt de komende jaren naar €2,50 per GB. Bij Tele2 mag je 6GB in het buitenland gebruiken.

Afschaffing roamingkosten: datum en huidige situatie

Vanaf 15 juni 2017 hoef je voor het gebruik van mobiel internet binnen de EU geen extra kosten meer te betalen. De data komt uit je normale bundel, dus als je huidige bundel voldoende MB’s bevat heb je niet te maken met extra kosten. Wel kunnen er fair use-beperkingen worden gesteld, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een goedkoop abonnement in Bulgarije afsluit terwijl je in Nederland woont. Het fair use-beleid houdt rekening met hoeveel data mensen gebruiken en hoeveel Europeanen reizen. Dit moet de eerder genoemde concurrentievervalsing voorkomen.

Veel providers hadden van tevoren hun abonnementen al voorbereid op de afschaffing van roamingkosten. Dat betekent dat je als gebruiker in veel gevallen eerder al gewoon kon internetten uit je eigen bundel binnen de EU. De datum van 15 juni betekent dat ook providers die nog niet zo’n abonnement hebben, geen extra kosten meer in rekening mogen brengen.

Roaming inschakelen op iPhone en iPad

Om je internetverbinding ook in het buitenland te kunnen gebruiken moet je uiteraard roaming activeren. In de nieuwe situatie wijzigt daar verder niets aan. Je schakelt roaming in via Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Roaming aan. Deze optie zou je voor heel Europa dus nu voortaan ingeschakeld kunnen houden. De oude optie ‘EU Roaming’ is te komen te vervallen.

Wat betekent dit voor mij?

Voor iedere Europese gebruiker geldt dus dat er straks geen extra kosten meer bij komen voor het gebruik van mobiel internet. Het verschilt echter per provider en abonnement wat de voorwaarden zijn en hoe het verbruik van MB’s in zijn werk gaat.

KPN: vanaf 1 juni eigen bundel in de EU

Vanaf 1 juni zijn alle KPN-bundels geldig in heel de EU. Dat betekent dat je net zo kunt bellen, sms’en en internetten in de landen van de EU als dat je in Nederland doet. Ook het onderdeling delen van MB’s en gratis onderling bellen werkt binnen de gehele EU. De tarieven voor buiten je bundel in de EU zijn hetzelfde als in Nederland. Voor sms’en geldt een tarief van €0,07 per sms, voor bellen €0,23 per minuut. Bij data geldt dat je buiten je bundel kan blijven internetten, maar wel met een verlaagde snelheid.

Je kunt je volledige bundel opmaken in de EU. KPN zegt dat er geen fair-use policy geldt met betrekking tot het aantal MB’s dat je binnen de EU gebruikt. Wel moet je kunnen aantonen dat je een ‘duurzame band hebt met Nederland’. Als je abonnement meer dan vier maanden achter elkaar gebruikt wordt in de EU, controleert KPN bijvoorbeeld je woon- of werkplaats of waar je een studie volgt.

Ben je door je normale bundel heen, dan kun je eventueel extra internet bijkopen zoals je dat ook in Nederland zou doen. Hiervoor heeft KPN speciale tarieven beschikbaar: €2,99 voor 250MB en €7,99 voor 1000MB. Voor landen buiten de EU gelden weer andere tarieven en bundels. KPN introduceerde eerder al de Zorgeloos-abonnementen. Dat betekent dat je binnen de EU gebruikmaakt van je eigen nationale bundel voor bellen, sms en mobiel internet.

Vodafone: vanaf 1 juni eigen bundel in de EU

Vodafone laat je sinds 1 juni gebruikmaken van je eigen bundel in de EU. Je gebruikt je bundel dus gewoon zoals in Nederland. Met de Red en Black-abonnementen was dat al eerder mogelijk. Als je buiten je bundel komt, kun je blijven internetten tegen een lagere snelheid, het buitenbundeltarief betalen van €2 per 200MB of een van de extra EU-bundels aanschaffen.

De verschillende aanvullende bundels van Vodafone die voor de afschaffing van dataroaming golden, zoals de Alles-in-1 op Reis-Blox, zijn dus niet meer nodig.

T-Mobile: vanaf 15 juni eigen bundel in de EU

Net als in Nederland kon je met T-Mobile al eerder in de EU onbeperkt gebruikmaken van mobiel internet. Bij het Go Unlimited-abonnement gold aanvankelijk een beperking van 60 dagen per jaar, maar dat is vervallen. Na 15 juni geldt een limiet van 10GB in de EU.

Met het Stel Samen & Stel Bij-abonnement (niet meer verkrijgbaar, maar nog wel veel lopende abonnementen) kun je de volledige bundel meenemen naar de EU, maar ook hiervoor geldt een fair use-policy.

Met de vroeger onder iPhone-gebruikers erg populaire i-abonnementen was geen internet in de EU ingegrepen. Vanaf 15 juni gelden geen extra kosten meer en mag je 10GB data gebruiken in de EU.

Overige providers: maximale nationale tarief of eigen bundel

Voor overige providers geldt in ieder geval dat ze geen extra kosten meer in rekening mogen brengen. In veel gevallen zal je eigen nationale bundel gewoon te gebruiken zijn binnen de EU. Qua tarieven zal dit in ieder geval niet boven het nationale tarief van het desbetreffende land uit komen.

Nadeel van einde van roamingkosten

Er is nog wel een nadeel van het stopzetten van de roamingkosten. In Nederland geldt de wet van netneutraliteit. Dat betekent dat providers geen onderscheid mogen maken tussen verschillende internetdiensten. Providers mogen een dienst als Netflix bijvoorbeeld niet blokkeren, omdat al het internetverkeer gelijk behandeld moet worden. Volgens de nieuwe Europese regels geldt die strenge netneutraliteit niet. Hierin staat namelijk dat providers bepaalde diensten wel voorrang mogen geven. Dit kan een nadeel zijn, omdat bepaalde diensten dan voorgetrokken worden door de providers. Het kan echter ook een voordeel zijn, zoals T-Mobile merkte bij het aanbieden van Datavrije Muziek.

Wil je nu alvast een geschikt abonnement uitkiezen, dan kan dat via onze sim only-vergelijker hieronder:

Afschaffing roamingkosten voor providers

Het afschaffen van de roamingkosten heeft niet alleen gevolgen voor jou als consument. Ook voor de providers gaat het er een en ander veranderen. Er gelden nieuwe maximale vergoedingen voor de kosten die providers onderling in rekening mogen brengen voor het gebruik van elkaars netwerk.

Als je als Nederlandse Vodafone-klant gebruikmaakt van het netwerk van het Belgische Base, brengt Base een klein bedrag in rekening bij Vodafone. Vanaf 15 juni 2017 geldt een maximaal bedrag van €7,70 per GB en dit wordt in kleine stapjes verlaagd naar €2,50 per GB. Let er dus op dat het hier dus niet gaat om bedragen die je als eindgebruiker moet betalen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 16 juni: Info over werking roamingschakelaar in nieuwe situatie toegevoegd (zie kopje: Werking)
  • 2017 - 15 juni: Artikel opnieuw gepubliceerd op 15 juni, de dag waarop de roamingkosten officieel zijn afgeschaft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2017, 11:58
Categorie Providers
Onderwerpen europa, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.