Derde generatie Nest thermostaat.

Nest: alles over de slimme smart home-producten van Google

Thermostaat, rookmelder, camera en deurbel

Wat is Nest en welke producten brengen ze op de markt? In deze gids lees je alles over de Nest thermostaat, rookmelder, beveiligingscamera en deurbel die je vanaf je iPhone, iPad en Apple Watch kunt bedienen. Wat is er mogelijk met de Nest Protect, Net Hello, Nest Cam, werken ze met HomeKit en hoe onderscheiden ze zich van andere smart home-producten? In deze gids lees je alles!

Wat is Nest?

Nest brengt smart home-producten op de markt waarmee je je huis veiliger en comfortabeler kunt maken, zoals een thermostaat, rookmelder en beveiligingscamera. In deze gids leggen we je uit wat Nest is en wat je ermee kunt doen dankzij een app voor de iPhone, iPad en Apple TV.

Nest is sinds 2018 onderdeel van Google. Voorheen was het een zelfstandig bedrijf en daarna hing het jarenlang onder moederbedrijf Alphabet. De samenvoeging met Google is gedaan omdat hardware-producten steeds meer afhankelijk zijn van kunstmatige intelligentie en machine learning, waar Google veel in heeft geïnvesteerd.

Nest beloofde ooit dat de gebruikersdata niet met Google zouden worden gedeeld, maar door de samenvoeging is die belofte vervallen. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door voormalig Apple-engineers Tony Fadell en Matt Rogers. Fadell was bij Apple verantwoordelijk voor de iPod en andere producten

Nest en HomeKit

Helaas werkt Nest niet samen met Apple’s HomeKit. Wel werkt het samen met Google Home en de Google Assistent, zodat je met spraak kunt bedienen. Toch kun je er ook als iPhone-bezitter vrij veel mee doen. De thermostaat, camera, rookmelder en deurbel maken namelijk via Wi-Fi verbinding met andere smart home-apparaten. Ze zijn met een app vanaf je iPhone, iPad, Apple Watch of Apple TV te bedienen. Dankzij de internetverbinding kun je ook onderweg zien wat de status van je woning is, of alles veilig is en hoe warm het binnen is.

Nest thermostaat: slimme thermostaat past zichzelf aan

De Nest Learning Thermostat is een kleine ronde thermostaat die zich automatisch aan kan passen op basis van je leefritme. Ga je elke avond rond middernacht naar bed, dan past de Nest-thermostaat zichzelf automatisch aan zodat de temperatuur tijdig lager gezet kan worden. Nest weet ook je locatie dankzij de Nest-app, zodat de thermostaat lager gezet kan worden als jij niet thuis bent. Er zijn twee uitvoeringen:

Nest thermostat in de keuken

Van de duurdere Nest Learning Thermostaat zijn inmiddels drie generaties op de markt gekomen. De nieuwste generatie Nest Thermostaat werkt met OpenTherm, zodat hij beter functioneert in combinatie met Nederlandse cv-systemen. Je kunt bovendien kiezen uit meerdere afwerkingen, waaronder koper en zwart.

Dankzij de slimme thermostaat en de app kun je energie besparen. Een ander voordeel is dat je op afstand de temperatuur in huis kunt aflezen en kunt regelen. Doordat de Nest Thermostaat in verbinding staat met het Wi-Fi-netwerk in huis, kun je via de app de temperatuur instellen, ook als je niet thuis bent. Als je bijvoorbeeld thuis komt van een vakantie, kun je de temperatuur al instellen voordat je de voordeur opent. De Nest Thermostaat moet geïnstalleerd worden op je bestaande cv-ketel. Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook gecertificeerde Nest Pro-monteurs die de thermostaat voor jou komen installeren.

De Nest-thermostaten zijn onder andere verkrijgbaar bij:

Nest Protect: rook- en koolmonoxidemelder

De Nest Protect is een rook- en koolmonoxidemelder voor in huis. De melder geeft dus niet alleen een signaal bij rook, maar ook bij het giftige koolmonoxide. Je kunt de Nest Protect zowel aan het plafond hangen als ergens neerzetten, maar let wel op de aanbevelingen van de brandweer voor de meest ideale plaatsing, als je bijvoorbeeld een schuin dak hebt. Via gesproken waarschuwingen houdt de melder je op de hoogte van de situatie in huis.

nestprotect

De Nest Protect geeft een vriendelijke waarschuwing als er bijvoorbeeld in de keuken iets aanbrandt en slaat luid alarm als er in huis rook gesignaleerd wordt. De rookmelder geeft met duidelijke gesproken instructies aan wat er aan de hand is. Dit komt vooral van pas bij de signalering van het reukloze koolmonoxide. Deze giftige stof is niet waar te nemen, maar de Nest Protect geeft met een rood gekleurde ring aan dat er koolmonoxide waargenomen is. Bovendien heeft de melder een zogenaamde Stoomcontrole. Hierdoor gaat het alarm niet af als er stoom in de kamer hangt, bijvoorbeeld als je net een warme douche genomen hebt.

Via de Nest-app krijg je ook meldingen van de melder als je niet thuis bent. Hierdoor kun je ook op afstand je huis in de gaten houden of weet je dat alles op je vakantieadres nog dik in orde is. De Nest Protect werkt daarnaast samen met de Nest Thermostaat. Een cv-ketel kan koolmonoxide lekken en doordat de Nest Protect dit waarneemt, wordt een signaal naar de Nest Thermostaat gestuurd die het verwarmingssysteem direct uitschakelt.

De Nest Protect is beschikbaar in twee versies: met batterij- of netvoeding.

Ook verkrijgbaar bij:

Nest Cam Indoor: beveiligingscamera voor in huis

Als je bang bent voor inbrekers, dan komt de Nest Cam Indoor goed van pas. Deze slimme camera plaats je eenvoudig in huis, zodat je via je iPhone, iPad of Apple TV de livebeelden in hoge kwaliteit kunt bekijken. Het enige wat je voor de Nest Cam nodig hebt, is een internetverbinding. De Nest Cam hoef je alleen van stroom te voorzien en te verbinden met je draadloze netwerk. De Nest Cam Indoor kan zowel in lichte omgevingen als in het donker kijken. Dankzij de nachtmodus schakelt de Nest Cam Indoor automatisch over zodra het te donker wordt voor de gewone camera. Maar behalve het beeld kan de Nest Cam Indoor ook geluid opnemen dankzij de ingebouwde microfoon. Hierdoor kun je een dief niet alleen herkennen aan zijn uiterlijk, maar ook aan zijn stem. Het werkt echter ook de andere kant op, want in combinatie met de Nest-app kun je inbrekers afschrikken met de speaker die in de Nest Cam Indoor verwerkt zit. Of je gebruikt de camera als een soort intercom om mee te communiceren.

nest-cam-tafel

Met de Nest-app weet de Nest Cam altijd waar je bent. Zo stuurt hij je een melding van activiteiten als je niet thuis bent of je stelt een schema in wanneer de camera actief moet zijn. Je kunt de camera ook automatisch aanzetten zodra je het huis verlaat of uit laten schakelen zodra je weer een stap in huis gezet hebt. Bij de meldingen kan de camera onderscheid maken tussen personen en andere bewegingen, zodat je meteen weet als er serieuze paniek is.

Nest Cam IQ review

De Nest Cam Indoor is er in twee varianten: de standaard uitvoering en de Nest Cam IQ Indoor:

De IQ-versie heeft een 4K-sensor en HDR, waardoor de beeldkwaliteit een stuk hoger ligt. Dit zie je vooral bij het inzoomen, omdat het beeld veel scherper blijft. Bovendien heeft de IQ-versie gezichtsherkenning en kan hij mensen en voorwerpen onderscheiden. Ook de luidspreker is van de Nest Cam IQ Indoor een stukje krachtiger.

Je kunt deze camera’s ook kopen bij:

Nest Cam Outdoor: beveiligingscamera voor buitenshuis

De Nest Cam Outdoor heeft exact dezelfde functies als de versie voor binnenshuis, maar is gemaakt om op een buitenmuur te hangen. De Nest Cam Outdoor is dan ook waterbestendig, zodat een flinke regenbui niet voor problemen zorgt. De camera wordt dankzij het stopcontact van stroom voorzien. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de camera met lege batterijen zit, maar het betekent echter wel dat je rekening moet houden met een makkelijk door te knippen kabel op je buitenmuur. Je kunt deze ook wegwerken door hem door de muur heen te trekken.

Net als bij de binnencamera kun je bij de Nest Cam Outdoor kiezen voor twee modellen:

De IQ Outdoor heeft ook een 4K-sensor en HDR voor beter beeld en werkt ook met gezichtsherkenning. Dit voorkomt dat je een melding krijgt als je partner of kinderen in beeld zijn, omdat de camera weet dat ze geen vreemden zijn. De Nest Cam IQ Outdoor laat je tot twaalf keer inzoomen, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Nest Cam Outdoors in de regen

De outdoor camera’s van Nest zijn ook verkrijgbaar bij:

Nest Hello: deurbel met camera

De Nest Hello is een deurbel met ingebouwde camera. De deurbel kan beelden opnemen in HD en stuurt ook meldingen naar de app, zodat je precies weet wie er voor je deur staat. De Nest Hello heeft ook een ingebouwde intercom, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als er een postbode voor je deur staat terwijl je niet thuis bent. De deurbel kan zelfs in de nacht kijken dankzij het speciale nachtzicht.

Nest Hello deurbel.

De Nest Hello is voor €199 verkrijgbaar bij de volgende winkels. Je kunt ook kiezen voor de deurbel inclusief montage en betaalt dan het dubbele.

Nest Aware: abonnement voor Nest Cam

De Nest Cam, zowel Indoor als Outdoor, zijn na het installeren direct te gebruiken. Als je echter meer wil halen uit je beveiligingscamera, dan is er een Nest Aware-abonnement beschikbaar. Met een Nest Aware-abonnement worden je complete videobeelden maximaal dertig dagen bewaard, terwijl de gratis optie alleen foto’s van momentopnames van de afgelopen drie uur opslaat. Ook de persoonsmeldingen zijn exclusief voor het Nest Aware-abonnement en met Activiteitszones stel je gebieden in die de camera extra goed in de gaten moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een voordeur of een raamkozijn. Tot slot kun je met de app eenvoudig clips of timelapses maken en delen.

Een videoclip aanmaken in de Nest-app.

Het Nest Aware-abonnement is er alleen voor de Nest Cam-camera’s en is in verschillende abonnementsvormen beschikbaar. Wil je naast de extra functies alleen van de afgelopen 10 dagen beeldmateriaal opnemen, dan €10 per maand of €100 per jaar voor je eerste camera. Heb je nog meer camera’s, dan betaal je respectievelijk €5 en €50 per extra camera. Als je je beelden dertig dagen op wil nemen, dan betaal je €30 per maand of €300 per jaar. Voor elke extra camera is dat €15 en €150. Er is ook een derde abonnement voor €5 per maand of €50 per jaar, waarbij de geschiedenis 5 dagen bewaard wordt.

Nest-app voor iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV

De Nest-app is nodig om alle Nest-accessoires goed in te stellen, je locatie in de gaten te houden of je apparaten op afstand te bekijken en te gebruiken. De Nest-app is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. Op de iPhone en iPad werken alle accessoires en alle functies samen met de Nest-app, maar op de Apple Watch en Apple TV zijn de functies wat beperkter. Zo kun je op de Apple Watch wel je temperatuur aanpassen, maar bijvoorbeeld niet de livestream van je Nest Cam bekijken. De Nest-app voor de Apple TV heeft echter juist weer ondersteuning voor de Nest Cam, zodat je de beelden op je televisie kunt bekijken.

De Nest-app voor iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV is via onderstaande link te bekijken.

Works with Nest: andere accessoires die samenwerken

Los van de functies van de Nest-accessoires op zich, werken ze ook samen met apparaten van andere merken. Zo kan je Nest Thermostat samenwerken met je Philips Hue-lampen, maar ook spullen van Bosch, Siemens en Misfit kun je zo instellen dat deze communiceren met je Nest-spullen. Meer informatie over welke apparaten werken met de Nest-accessoires, lees je in ons aparte artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen domotica, nest, smart home