Derde generatie Nest thermostaat.

Google Nest: alles over het smart home-platform van Google

Wat is Google Nest, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de verschillen met HomeKit? In deze gids lees je alles over Nest, de verschillende producten en hoe Nest te bedienen is op de iPhone, iPad en Mac.

Wat is Nest?

Google Nest is de overkoepende naam voor alle smart home-activiteiten van Google. Het gaat hierbij om specifieke producten zoals een thermostaat en rookmelder, maar ook om het achterliggende platform. Met Google Nest kun je allerlei apparaten in huis regelen en aansturen.

Google Nest is in 2019 ontstaan uit de samenvoeging van Google Home en Nest. Google Home was het bedrijfsonderdeel dat slimme speakers maakte, terwijl Nest dankzij een overname in handen kwam van Google. Jarenlang bleef Nest zelfstandig opereren onder de vleugels van moederbedrijf Alphabet. Sinds 2018 werd Nest onderdeel van Google en een jaar later werden ook de merknamen samengevoegd tot ‘Google Nest’.

Google Nest

De samenvoeging was logisch, omdat hardware-producten steeds afhankelijker worden van kunstmatige intelligentie en machine learning, iets waar Google veel in heeft geïnvesteerd. Nest beloofde ooit dat de gebruikersdata niet met Google zouden worden gedeeld, maar door de samenvoeging van beide bedrijfonderdelen houdt die belofte geen stand meer.

Nest werd in 2010 opgericht door voormalig Apple-engineers Tony Fadell en Matt Rogers. Fadell was bij Apple verantwoordelijk voor de iPod en andere producten. Zij zijn niet meer werkzaam bij het bedrijf.

Nest-apparaten

Google brengt meerdere apparaten op de markt onder de merknaam Google Nest. Het gaat hier om de volgende apparaten:

Je leest er meer over in ons overzicht van Nest-apparaten.

Bekijk ook

Alles over Google Home en Google Nest: camera's, rookmelder en meer

Google Home is het smart home-platform van Google. Onder de naam Google Nest vind je allerlei apparaten in de winkel, zoals een thermostaat, rookmelder, camera, deurbel en meer. In deze round-up hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Nest en HomeKit

Nest werkt niet samen met Apple’s HomeKit. Voor de spraakbediening zul je gebruik moeten maken van Google Assistent. Toch kun je ook vanaf je iPhone allerlei Nest-apparaten aansturen via de speciaal daarvoor gemaakte iOS-app. Dit geldt bijvoorbeeld voor de thermostaat, camera, rookmelder en de deurbel. Ze maken via Wi-Fi verbinding met andere smart home-apparaten en zijn met een app vanaf je iPhone, iPad, Apple Watch of Apple TV te bedienen. Dankzij de internetverbinding kun je ook onderweg zien wat de status van je woning is, of alles veilig is en hoe warm het binnen is.

Nest-app voor iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV

De Nest-app is nodig om alle Nest-accessoires goed in te stellen, je locatie in de gaten te houden of je apparaten op afstand te bekijken en te gebruiken. De Nest-app is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. Op de iPhone en iPad werken alle accessoires en alle functies samen met de Nest-app, maar op de Apple Watch en Apple TV zijn de functies wat beperkter. Zo kun je op de Apple Watch wel je temperatuur aanpassen, maar bijvoorbeeld niet de livestream van je Nest Cam bekijken. De Nest-app voor de Apple TV heeft echter juist weer ondersteuning voor de Nest Cam, zodat je de beelden op je televisie kunt bekijken.

De Nest-app voor iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV is via onderstaande link te bekijken.

Daarnaast kun je veel functies van Google Nest bedienen via de Google Assistent, die ook als aparte app voor iOS te downloaden is. Hiermee kun je bijvoorbeeld spraakopdrachten geven.

Nest Aware: extra functies voor de Nest Cam

De Nest Cam is na het installeren direct te gebruiken. Als je echter meer wil halen uit je beveiligingscamera, dan is er Nest Aware. Hiermee krijg je tegen betaling toegang tot extra functies, zoals maximaal dertig dagen toegang tot je videobeelden. Ook de herkenning van personen werkt alleen als je Nest Aware-abonnee bent. En met Activiteitszones stel je gebieden in die de camera extra goed in de gaten moet houden, bijvoorbeeld een voordeur of raamkozijn. Tot slot kun je als betalende gebruiker vanuit de app eenvoudig clips of timelapses maken en delen. Je betaalt bij Nest Aware per camera, dus als je drie Nest Cams hebt zul je ook drie keer moeten betalen.

Een videoclip aanmaken in de Nest-app.

Wil je meer weten over Google Nest, kijk dan ook eens naar ons overzicht van Nest-apparaten of naar onze round-up van de Google Nest Home-speakers.

Bekijk ook

Alles over Google Home en Google Nest: camera's, rookmelder en meer

Google Home is het smart home-platform van Google. Onder de naam Google Nest vind je allerlei apparaten in de winkel, zoals een thermostaat, rookmelder, camera, deurbel en meer. In deze round-up hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home