Maak een heerlijk paasontbijt met deze apps.

De beste Nederlandse receptenapps voor iPhone en iPad

Je hebt geen kookboeken meer nodig om heerlijke recepten te maken. Er staan genoeg inspirerende Nederlandse recepten-apps in de App Store om een smakelijke creatie op tafel te toveren. Onze favorieten op een rij.

Recepten apps voor iPhone en iPad

Er zijn honderden receptenapps, maar het is wel zo handig als je de ingrediënten en bereidingswijze gewoon in het Nederlands kunt lezen. Daarom hebben we 5 Nederlandstalige recepten-apps voor de iPhone en iPad op een rijtje gezet. Ze zijn geschikt voor dagelijkse maaltijden, maar ook als je iets bijzonders zoekt voor Pasen, Kerst of een andere feestelijke gelegenheid. Deze 5 apps helpen je om gezonder en gevarieerder te eten en zijn volledig in het Nederlands te gebruiken.

#1 Receptenmaker

Het Nederlandse Receptenmaker zet alles op alles om jouw inspiratie voor lekker eten te prikkelen. De app plukt de lekkerste geruchten uit onder meer de Allerhande en Hallo Jumbo, en bundelt deze op een overzichtelijke manier in de app. Als je echt niet weet wat je vanavond weer op tafel moet toveren kun je de ‘Geen Idee-knop’ indrukken, die je direct een gerecht voorschotelt. De app maakt handig onderscheid tussen snelle recepten, eenvoudige recepten en populaire gerechten, zodat je de resultaten op jouw tijdschema af kunt stemmen. Sinds kort ondersteunt Receptenmaker ook 3D Touch op de iPhone 6s, en verandert de app je Apple Watch in een handige kookwekker.

Bekijk ook

Receptenmaker 7.0: meer inspiratie opdoen en snel een geschikt recept vinden

Met de nieuwste versie van de Nederlandse app Receptenmaker kun je sneller inspiratie opdoen voor lekkere recepten. En dankzij 3D Touch vind je snel een geschikt recept voor de huidige situatie.

#2 Kitchen Stories

Als we puur naar het ontwerp kijken, is Kitchen Stories met afstand de mooiste app in dit rijtje. Je smaakpapillen draaien direct na het opstarten van de app overuren door de grote foto’s, en in een oogopslag zie je direct of het makkelijk of moeilijk is om een soortgelijk resultaat op tafel te zetten. De Engelstalige en Nederlandse recepten staan in deze app door elkaar. In de app kun je gemakkelijk het aantal porties verhogen of verlagen, en aan je boodschappenlijstje toevoegen. Als kers op de taart is Kitchen Stories ook op de Apple TV beschikbaar, zodat je op het grote scherm de heerlijkste gerechten kunt bewonderen.

Bekijk ook

Review: Kitchen Stories, een kookboek met steeds meer recepten

Kitchen Stories is een digitaal kookboek voor de iPhone en de iPad en heeft nu ook Facebook-integratie en recepten voor tussendoortjes.

#3 Left2Cook

Left2Cook is een Nederlandstalige recentenapp die gerechten bedenkt op basis van de ingrediënten die je al in de koelkast hebt staan. Je vult de ingrediënten in en Left2Cook verzint er een recept bij. De gerechten zijn ontwikkeld in samenwerking met kok Giueseppe Semprevivo, afkomstig is uit Sicilië. Dat heeft ermee te maken dat mediterraanse gerechten zich volgens de makers bij uitstek lenen voor gerechten met kliekjes. Je kunt de app ook gebruiken als je één ingrediënt in huis hebt, dat vanwege de houdbaarheidsdatum echt vandaag op moet. De app laat dan recepten zien die je met dit ingrediënt kunt maken. Er zitten bijna 600 recepten in. Lees ook onze bespreking van Left2Cook.

#4 VTM Koken

VTM Koken is een Belgische receptenapp die het vooral overzichtelijk wil houden. Als je een recept gevonden hebt dat bij jouw smaak aansluit zie je in een balk direct hoe lang het duurt om het te bereiden, hoe hoog de moeilijkheidsgraad is en uit welk land het afkomstig is. Een ingebouwd boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je precies weet wat je nodig hebt, en met een druk op de knop kun je het aantal personen dat mee-eet uitbreiden. VTM Koken denkt bovendien aan mensen die de app gebruiken tijdens het koken. Voorkom een vieze iPhone door simpelweg je hand over je iPhone te vegen om naar de volgende stap van het recept te gaan.

MaaltijdMatch

Met Maaltijdmatch vind je altijd gezonde recepten die ook nog eens lekker zijn. Twee keer per week komen er nieuwe recepten bij, zodat er voldoende variatie is. Alle recepten zijn gecontroleerd door een diëtist. De app is gemaakt door Activy, een initiatief van Zilveren Kruis. De recepten zelf zijn afkomstig van partners, zoals 24Kitchen, Voedingscentrum, EasyPeasy en MySeafood. Je kunt zoeken en filteren, aangeven voor hoeveel personen je wilt koken en de ingrediënten op een boodschappenlijstje zetten. Favorieten sla je op in een lijstje, zodat je ze later nog eens kunt maken.

fotokookboek koffiebroodjes

Andere Nederlandse receptenapps

Er zijn nog veel meer Nederlandstalige receptenapps, waarvan we er een aantal hieronder voorstellen:

 • Het Fotokookboek (gratis, iPhone + IAP, iOS 13.0+) - Een regelmatig bekroonde receptenapp met duidelijke video’s en instructies. Het kost wel behoorlijk wat geld om alle receptenbundels aan te schaffen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De app van foodblogger Pauline Weuring. Via de app krijg je dagelijks nieuwe recepten, recensies van kookboeken en restaurants en informatie over nieuwe hotspots. Bevat ook een lijst met alle recepten.
 • Heel Holland Bakt (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - De app van het populaire bakprogramma, met recepten voor taarten, koekjes, brood en hartige hapjes. Lees onze Heel Holland Bakt-appreview.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een app met een duizelingwekkende hoeveelheid recepten van gebruikers. Daardoor laat de kwaliteit wel eens te wensen over.
 • Albert Heijn supermarkt (gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Ook deze app heeft geen toelichting nodig. Albert Heijn biedt een flinke hoeveelheid recepten uit het tijdschrift Allerhande aan via de app.
 • HelloFresh: Maaltijdbox (gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - De maaltijdboxen-dienst die bekend werd door de agressieve benadering. Maar ook als je geen afnemer van de maaltijdbox bent vind je in deze app best goede recepten. Wel zelf even de spullen in huis halen.
 • Marley Spoon: maaltijdbox (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Een andere aanbieder van maaltijdboxen, die ook allerlei lekkere recepten te bieden heeft. Je moet alleen wel de hoeveelheden zelf inschatten als je niet de bijbehorende box bestelt (of iets anders wilt koken dan er op het menu staat), dus meer geschikt voor de gevorderde kok.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - myTaste Recepten bundelt verschillende receptenblogs in een app en voegt daar een handig kookboek aan toe. Je hebt een account nodig om je recepten op te slaan. In de zoekbalk kun je naar specifieke gerechten zoeken, zoals de 15 minuten recepten van Jamie Oliver.

Sidechef-app

Engelstalige receptenapps

Er zijn ook genoeg Engelstalige kook-apps die we jullie niet wilden onthouden. Onze favorieten op een rijtje:

 • Tasty: Recipes, Cooking Videos (gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Dé toonaangevende receptenapp, met de bekende kookvideo’s die van bovenaf zijn gefilmd. Wist je dat ze ook een inductiekookplaat met app hebben, waarmee je de recepten kunt namaken? Niet verplicht, wel handig.
 • Green Kitchen (€3,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Green Kitchen is een app die zich volledig op vegetarische gerechten richt. De app staat niet alleen vol met inspiratie, maar legt ook stap voor stap uit hoe je een gerecht klaarmaakt. Green Kitchen is daarnaast ook beschikbaar op de Apple Watch.
 • BBC Good Food Magazine (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.2+) - Kijk wat de Britten bakken in deze BBC Good Food-app, waarin je losse nummers van het tijdschrift koop.
 • Mealime Meal Plans & Recipes (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Mealime is bedoeld voor mensen die eigenlijk geen tijd hebben om te koken. Snelle gerechten dus, die wel gezond zijn.
 • SideСhef: Easy Cooking Recipes (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Sidechef is een uitkomst voor beginnende topchefs. Stap voor stap wordt alles uitgelegd, inclusief video’s/
 • Yummly Recipes & Cooking Tools (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 14.0+) - Yummly houdt rekening met je dieet en stemt daar vervolgens de beste recepten op af. Het ontwerp van de app is erg duidelijk, inclusief smakelijke foto’s van de verschillende gerechten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!