Receptenapps voor de iPhone en iPad
Receptenapps zorgen ervoor dat je je favoriete gerechten makkelijk kunt bewaren. Ze zijn geschikt voor dagelijkse maaltijden, maar ook als je iets bijzonders zoekt voor Pasen, Kerst of een andere feestelijke gelegenheid. Deze apps helpen je om gezonder en gevarieerder te eten en helpen je met de telkens terugkerende vraag: wat eten we vandaag nou weer eens?
- Receptencollectie maken
- Nederlandse receptenapps
- Meer Nederlandstalige receptenapps
- Engelstalige receptenapps
Receptencollectie maken met apps
Heb je een lekker recept gevonden, dan wil je die bewaren voor een volgende keer. Vergeet knipsels en foto’s uit kooktijdschriften: met deze receptenapps kun je zelf een verzameling aanleggen. Vaak kun je de recepten van websites importeren, zodat je niets hoeft over te typen. Dit zijn onze favorieten:
- #1 Paprika
- #2 Crouton
- #3 Mela
#1 Paprika: Nederlandstalig
De Paprika-app heeft een Nederlandstalige interface. De recepten zul je er zelf in moeten zetten, maar het wordt je wel makkelijk gemaakt. Je kunt recepten downloaden van je favoriete websites en daarna kun je boodschappenlijstjes maken en je voorraadkast beheren, zodat je weet wat je nog nodig hebt om een bepaald gerecht te maken. Onze review van de Paprika-app dateert alweer van een tijdje geleden en de app is sindsdien alleen maar beter geworden. Deze app krijgt continu updates en nieuwe functies.
Er is een maaltijdplanner waarmee je je favoriete combinatie van voorgerecht, hoofdgerecht en toetje kunt samenstellen tot een compleet menu. De app synchroniseert alle data tussen je automaten. Je kunt Paprika handmatig vullen met je favoriete familie- en vakantierecepten, maar de app komt het beste uit de verf als je automatisch recepten van websites binnenhaalt. Paprika pakt ook ingrediëntenlijstjes, foto’s en bereiding mee zodat je alleen nog hoeft te koken.
#2 Crouton: ook erg compleet
Crouton is een simpele app waarmee je maaltijden kunt plannen en recepten organiseren. De app is ook gratis te gebruiken, maar wil je meer dan zul je een in-app aankoop moeten doen. Je kunt recepten van websites importeren en een notitie eraan vastmaken. Deze recepten kun je gebruiken om een weekplan van maaltijden te maken. De boodschappenlijstjes die je maakt kun je in de Herinneringen-app zetten. Net als bij Paprika neemt Crouton de afbeeldingen, ingrediëntenlijst en bereidingswijze van de websites over. Crouton kan automatisch receptenwebsites herkennen en ze daarna snel importeren. Staan de recepten in een boek, dan kan de app de ingrediënten voor je scannen en met OCR omzetten naar een digitale versie. Heb je helemaal geen inspiratie, dan kan Crouton een weekplan voor je maken, op basis van je bestaande recepten. Synchroniseren gebeurt via iCloud. Minpuntje: de app heeft een Engelstalige interface, maar je kunt gelukkig wel Europese eenheden gebruiken.
#3 Mela: het snelst met nieuwe functies
Mela is een app die constant in ontwikkeling is. Deze app synchroniseert al je data via iCloud, waarbij je ook je recepten met andere iCloud-gebruikers kunt delen. Als Mela tijdens het internetten een recept ontdekt, wordt dit herkend en kun je makkelijk importeren. Je kunt ook een feed aanmaken met je favoriete receptensites, zodat je makkelijk recepten kunt verzamelen. Recepten uit boeken kun je scannen en met tekstherkenning wordt dit omgezet naar een digitale tekst. Heb je eenmaal een mooie collectie, dan kun je met de kookmodus alle stappen volgen, timers instellen en meer. Voor boodschappenlijstjes werkt Mela samen met de Herinneringen-app.
Nederlandse receptenapps
Er zijn honderden receptenapps, maar het is wel zo handig als je de ingrediënten en bereidingswijze gewoon in het Nederlands kunt lezen, met Nederlandse maateenheden. Daarom hebben we de beste Nederlandstalige recepten-apps voor de iPhone en iPad op een rijtje gezet.
- #1 Slim koken
- #2 Receptenmaker
- #3 Het Fotokookboek
- #4 HelloFresh
- #5 Heel Holland Bakt
- #6 Albert Heijn (en andere supermarkten)
- #7 Jumbo Foodcoach
#1 Slim koken
Als een app gemaakt is door het Voedingscentrum, hoef je je niet druk te maken of het wel gezond is. De recepten in deze app zijn bovendien duurzaam. Je kunt kiezen uit ruim 2.000 recepten, die vooral bestaan uit producten uit de Schijf van Vijf. Met filters verfijn je de zoekopdracht, bijvoorbeeld op caloriearm, vegetarisch, geschikt bij diabetes, zonder melk of zonder varkensvlees. Ook kun je instellen voor hoeveel mensen je kookt en de hoeveelheden worden er dan op aangepast. De boodschappen kun je meteen op een lijst zetten.
#2 Receptenmaker
Het Nederlandse app Receptenmaker probeert je aan lekkere recepten te helpen. De app plukt de lekkerste geruchten uit onder meer de Allerhande en Hallo Jumbo, en bundelt deze op een overzichtelijke manier in de app. De app maakt handig onderscheid tussen snelle recepten, eenvoudige recepten en populaire gerechten, zodat je de resultaten op jouw tijdschema af kunt stemmen.
#3 Het Fotokookboek
Het Fotokookboek is van oorsprong niet Nederlands, maar wordt gemaakt door een team uit Duitsland. De teksten zijn echter wel netjes vertaald. De app zelf is regelmatig bekroond en bevat duidelijke video’s en instructies. Het kost wel behoorlijk wat geld als je alle receptenbundels wilt aanschaffen, maar dan krijg je wel iets wat er goed uitziet.
#4 HelloFresh
Je hoeft helemaal niet de maaltijdboxen van HelloFresh in huis te hebben om deze maaltijden te koken. Het enige waar je wel tegenaan zult lopen is dat je alle ingrediënten zelf bij elkaar zult moeten sprokkelen en dat kunnen er nogal wat zijn tijdens een recept. Zo zagen we in de app een recept voor katsu curry, een rijstnoedelbowl en vegetarische kaasschnitzel.
Het zijn allemaal hedendaagse, gezonde recepten die je aan de hand van stappen kunt bereiden. Na het aanmaken van een account (dat kan ook anoniem via Sign in with Apple) blader je op het tabblad Ontdekken door de verschillende recepten. Vind je het doen van boodschappen toch iets te veel, dan kun je uiteindelijk ook de maaltijdbox gewoon bestellen. Andere aanbieders van maaltijdboxen die een app hebben zijn Marley Spoon en Dinnerly.
#5 Heel Holland Bakt
De app van de gelijknamige tv-serie. In deze app vind je niet de baksels van de laatste afleveringen, maar wel een leuke hoeveelheid tijdloze recepten voor macarons, bubbelthee, citroenmerengue en andere zoete gerechten. Er zitten interactieve video’s in en je kunt je eigen foto uploaden of een lijst met favorieten aanmaken.
#6 Albert Heijn (en andere supermarkt-apps)
Eigenlijk weet iedereen wel dat er in de Albert Heijn-app een enorme hoeveelheid Allerhande-recepten te vinden is. Dat deze app gebonden is aan een grootgrutter is dan ook niet echt een bezwaar voor ons: je kunt je boodschappen immers overal kopen en bent helemaal niet verplicht om de ingrediënten bij AH te shoppen. Haal je je boodschappen bij een andere supermarkt, dan heb je vaak ook een receptenblad en een app waar je de recepten digitaal kunt raadplegen. Je kunt onder andere bij PLUS, Hoogvliet, Aldi, Lidl, Dirk en andere supermarktketens apps vinden. De hoeveelheid recepten verschilt per keten. Check ook ons overzicht van supermarktapps!
#7 Jumbo Foodcoach-app
Wil je gezonder leven, dan biedt de Jumbo Foodcoach-app tips om een gezonder alternatief te vinden. In de app zitten bovendien meer dan 1500 lekkere en gezonde recepten. De Jumbo Foodcoach heeft een gevarieerd weekmenu voor je, voor het geval je geen zin hebt om na te denken. Ook kun je een boodschappenlijstje maken, die je (uiteraard) in de Jumbo-winkel kunt ophalen of laten bezorgen. Een leuke optie is om je favoriete familierecepten iets gezonder te maken door bepaalde ingrediënten te vervangen.
Andere Nederlandse receptenapps
Er zijn nog veel meer Nederlandstalige receptenapps, waarvan we er een aantal hieronder voorstellen:
- HomyBaky (Gratis, iPhone, iOS 13.4+) - Een app voor thuisbakkers met een beperkte collectie recepten voor taarten en koekjes bakken.
- Marley Spoon: Maaltijdbox (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - De app van de maaltijdboxen van Marley Spoon, met uitleg hoe je ze maakt.
- Dinnerly: Maaltijdbox (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Een andere maaltijdbox-aanbieder, uiteraard ook met instructies hoe je de maaltijden maakt.
- Jumbo (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Behalve een Foodcoach-app heeft Jumbo ook nog een normale app, om boodschappen te bestellen maar ook om recepten te ontdekken.
- Picnic Online Boodschappen (Gratis, iPhone, iOS 13.4+) - De app van bezorgdienst Picnic. Je vindt een recept van de dag en kunt terugbladeren naar recepten van eerder die week, zodat je wat inspiratie krijgt.
Engelstalige receptenapps
Er zijn ook genoeg Engelstalige kook-apps die we jullie niet wilden onthouden. Onze favorieten op een rijtje:
- Tasty: Recipes, Cooking Videos (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Dé receptenapp, die bekend werd door de recepten die van bovenaf zijn gefilmd.
- Yummly Recipes & Meal Planning (Gratis, iPhone/iPad/TV + IAP, iOS 16.0+) - Yummly houdt rekening met je dieet en stemt daar vervolgens de beste recepten op af. Het ontwerp van de app is erg duidelijk, inclusief smakelijke foto’s van de verschillende gerechten.
- Cookpad: find & share recipes (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Recepten delen en kijken wat anderen eten, zodat je weer eens wat variatie hebt.
- Green Kitchen (€3,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Green Kitchen is een app die zich volledig op vegetarische gerechten richt. Wordt helaas niet meer zo goed onderhouden.
- BBC Good Food Magazine (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Kijk wat de Britten bakken in deze BBC Good Food-app, waarin je losse nummers van het tijdschrift koopt.
- Mealime Meal Plans & Recipes (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.4+) - Mealime is bedoeld voor mensen die eigenlijk geen tijd hebben om te koken. Snelle gerechten dus, die wel gezond zijn.
- SideСhef: Easy Cooking Recipes (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.0+) - Sidechef is een uitkomst voor beginnende topchefs. Stap voor stap wordt alles uitgelegd, inclusief video’s.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!