TV series

De beste apps om je tv-series mee bij te houden

Kijk je veel tv-series? Dan is een tv-showapp om alle series goed te volgen bijna een must. Wat zijn daar de allerbeste apps voor? iCulture zet de vijf populairste serie-apps op een rij.

TV seriesWe kijken in Nederland steeds meer series. Videodiensten zoals Netflix groeien iedere maand weer, terwijl alternatieven zoals HBO Go, Videoland Unlimited en NLZiet ook populair worden. Om nog maar te zwijgen over alle shows die “ouderwets” op tv worden getoond. Hoe houd je als couch potato deze series bij, zodat je niet het overzicht kwijtraakt? We bespreken in deze gids meerdere apps waarmee je een serie-database maakt, zodat je kunt afvinken welke afleveringen je hebt gezien.

iCulture adviseert: Serist

Serist lijkt nog elke dag bezig met het verbeteren van de app en het toevoegen van nieuwe functies, in tegenstelling tot andere apps uit deze lijst. Met een update in augustus 2016 kwam Serist met een hoop nieuwe functies dat we in een apart artikel beschreven. Ook hebben wij in april van dit jaar een review geschreven over Serist.

Met Serist kun je gemakkelijk bijhouden welke afleveringen je al hebt gezien van een serie. De afleveringen die je nog niet hebt gezien worden in een aparte lijst geplaatst, dat je op verschillende kunt sorteren. Wat ook een enorme pluspunt is van Serist is dat je de titels van afleveringen niet vooraf hoeft te zien. De titel van een aflevering kan in sommige gevallen een enorme spoiler zijn en daarom laat Serist je zelf bepalen of je de titels wel of niet weergeeft, of pas laat zien na het bekijken van de aflevering.

Jouw TV-series Serist Trending en populair op Serist

Serist is verder erg overzichtelijk en sluit naadloos aan design van iOS 9 en iOS 10. Je kunt kiezen uit donker- en licht thema en de app laat je gemakkelijk zoeken naar nieuwe series die populair of trending zijn in  de vernieuwde zoekfunctie.

Wat is Trakt?
Trakt.tv is een online dienst waarmee je series kunt bijhouden – net als veel van de apps die we in dit artikel bespreken. Trekt is vergelijkbaar met Last.fm, de dienst die bijhoud welke muziek je luistert. Er is geen officiële app voor Trakt beschikbaar, maar apps van andere ontwikkelaars kunnen wel met de dienst verbinden. Dat doet ook het gros van de applicaties die we in dit artikel bespreken.

Omdat Trakt met verschillende soorten apps werkt, kun je jouw serievoortgang op veel meer manieren bijhouden. Gebruik je de mediaspeler Infuse? Dan zal Trakt een bekeken aflevering automatisch afvinken in je Trakt-account, waarna dit weer gesynchroniseerd wordt met een van de tv-showapps in deze vergelijking. Uiteraard alleen mits deze ondersteuning biedt voor Trakt.

TeeVee

TeeVee heeft net als iTV Shows een rijke historie in de App Store. Het is daarom ook niet gek dat TeeVee – net als iTV Shows – al bij de derde grote versie-update is beland. In een van de recente updates is TeeVee in een platte, minimalistische stijl gestoken. De basis van TeeVee is gelijk aan andere serie-apps: je voegt je favoriete programma’s toe, waarna je kunt bijhouden bij welke aflevering je gebleven bent.

TeeVee TeeVee 2

TeeVee pakt het qua design echter nét wat slimmer aan dan iTV Shows. Ook in deze app worden al je shows met illustraties onder elkaar getoond, maar er wordt wel aanzienlijk minder gebruikgemaakt van tekstuele ondersteuning. Je ziet aan de rechterzijde wanneer er weer een nieuwe aflevering wordt uigezonden. Wil je meer weten? Dan kun je op een serie tikken.

TeeVee is een universele app, die via iCloud tussen je iPhone en iPad kan synchroniseren. Heb je een account bij Trakt? Dan kun je ook hiermee je serievoortgang synchroniseren. Dat is, zoals we hierboven hebben genoemd, handig als je andere apps met Trakt-ondersteuning gebruikt. Je kunt in TeeVee ook pushberichten ontvangen bij nieuwe afleveringen. De app maakt gebruik van TheTVDB om shows te vinden.

TVShow Time

Gebruik je TVShow Time voor het eerst, dan is dit een app net als de andere tv-showapps in dit artikel. Ook TVShow Time stuurt een pushbericht als het weer tijd is voor één van je favoriete programma’s. Gebruik TVShow Time echter iets langer en er wordt één ding duidelijk: deze app is een sociaal netwerk voor al je series, waardoor je ook nieuwe serieaanraders te zien krijgt, bijvoorbeeld op basis van wat je vrienden kijken.

TVShow Time overzicht TVShow Time series

TVShow Time is namelijk meer dan een simpele app: je kunt de dienst ook vanuit je browser gebruiken, waardoor je op praktisch ieder apparaat je serievoortgang kunt bijhouden. Hierdoor word je voortgang op al je devices goed bijgehouden – zolang je daarop maar TVShow Time gebruikt. Je vindt in TVShow Time geen ondersteuning voor Trakt, of andere manieren waarop je externe diensten aan je seriedatabase kunt koppelen. Heb je al een forse serieverzameling opgebouwd via iTV Shows, TeeVee of andere apps? Dan kun je deze niet makkelijk importeren. TVShow Time gebruikt verder de database van TheTVDB.

iShows

Verwacht in iShows geen lange lijsten met veel series onder elkaar: deze app toont al je favoriete programma’s met nette dvd-covers, waar je op kunt tappen voor meer informatie. Het resultaat is een minder drukke serielijst, waar je wel wat langer doorheen moet vegen om deze volledig door te bladeren. Vanuit de instellingen kun je omschakelen naar een lijstinterface zoals in TeeVee en iTV Shows. De interface van iShows voelt behouden, maar past hierdoor ontzettend goed binnen het design van iOS 9 en iOS 10.

iShows-2 iShows-2-Series

iShows is gratis beschikbaar in de App Store, maar verwacht niet dat je veel met de gratis versie kunt doen. Er is sprake van een veredelde demo, waarin je niet meer dan vier series tegelijk kunt bijhouden. Wil je een onbeperkt aantal programma’s toevoegen? Dan moet je eenmalig €3,99 vanuit de app betalen via een In-App aankoop.

Je kunt series synchroniseren tussen meerdere apparaten via iCloud, maar daarvoor moet je iedere keer met de hand je database exporteren en importeren. Het is ook mogelijk om je series via Trakt bij te houden en automatisch af te vinken, maar ook dat werkt net wat minder handig dan andere apps binnen dit overzicht. Je moet, nadat je Trakt hebt gekoppeld, nog eens op al je series tikken om ze goed aan Trakt toe te voegen.

SeenIt

Veel van de apps besproken in dit artikel maken gebruik van Trakt om je seriedatabase online te bewaren, maar SeenIt is de enige app waarbij een Trakt-account ook echt een vereiste is. Je moet bij de eerste keer opstarten van SeenIt meteen inloggen met je Trakt-account, zodat je bestaande bibliotheek gedownload kan worden. Dat is niet het enige punt waarop SeenIt van de competitie verschilt: de app heeft ook een ander verdienmodel. SeenIt is namelijk de enige app in de lijst die écht helemaal gratis is. Hoewel SeenIt een Pro-functie bevat, gebruik je deze enkel om de soms getoonde advertenties weg te halen. Je kunt SeenIt zonder te betalen in volle glorie gebruiken.

SeenIt 2 SeenIt 1

Qua functionaliteit is SeenIt echter bekende koek: je zet je favoriete series in een lijst, waarna de app aftelt naar de eerstvolgende nieuwe afleveringen. SeenIt kan je ook een pushbericht toesturen als er een nieuwe aflevering wordt uitgezonden. Programma’s worden zoals opgemerkt via Trakt gesynchroniseerd, maar je vindt in SeenIt geen iCloud-synchronisatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen televisie, tv-series