iCulture vergelijkt: Google Chromecast vs. Apple TV

Google onthulde Google Chromecast, een 35 dollar kostende dongle voor je televisie, waarmee je films kunt streamen. Wij vergelijken Chromecast met AirPlay en Apple TV.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

chromecast-tvGoogle verkoopt de Chromecast nu ook in Nederland. De Chromecast is een goedkope dongle waarmee je multimedia van je smartphone of tablets naar een tv-toestel kunt sturen. Het werkt op meerdere platformen, ook iPhone en iPad. De circa 5 centimeter lange dongle kost $35/€35 en was bij de Amerikaanse introductie in juli 2013 al meteen uitverkocht. Je steekt de Chromecast in een smart-tv of HDTV, waarna je via Wi-Fi video’s kan sturen vanaf een iPhone, iPad, Android-toestel of laptop. Het lijkt sterk op AirPlay; vandaar dat we in dit artikel Chromecast en AirPlay via de Apple TV eens gaan vergelijken.
Update 19 maart 2014: inmiddels is de Chromecast ook in Nederland te koop.


Chromecast en Apple TV sluit je beide aan op de HDMI-aansluiting van de televisie. Beide zorgen ze ervoor dat je content kunt streamen naar het tv-scherm. Maar de manier waarop het werkt is verschillend, vandaar dat we hieronder alle verschillen langslopen.

Dit artikel verscheen in juli 2013 eerder op iPhoneclub, toen de Chromecast werd aangekondigd. Nu Chromecast ook in Nederland te koop is, besteden we er opnieuw aandacht aan.

Chromecast vs Apple TV: kosten

Om AirPlay voor muziek te gebruiken heb je een Made for AirPlay-speaker of ander apparaat nodig dat AirPlay ondersteunt. Deze speciale speakers zijn vanwege verplichte licentiekosten aan Apple wel iets duurder. Vandaar dat veel mensen kiezen voor de goedkopere oplossing: ze kopen een Apple TV (€111). AirPlay is standaard aanwezig op elke iPhone of iPad en op de nieuwere Macs, dus daar ben je geen extra geld aan kwijt.
Google vraagt $35/€35 voor de Chromecast en dat scheelt dus behoorlijk. De kans is groot dat Google de stick tegen kostprijs aanbiedt, om snel marktaandeel te kunnen winnen. Op termijn zal de Chromecast-technologie ook worden ingebouwd in tv’s (vermoedelijk die van Samsung). Maar je zult daarvoor wel een nieuwe tv moeten kopen, wat fors duurder is dan het aansluiten van een Apple TV op je bestaande televisie.

Maar je kan het ook anders bekijken: voor $35/€35 krijg je toegang tot het Chromecast-ecosysteem, ongeacht welk apparaat je gebruikt (iOS, Android, Mac, Windows). Heb je thuis nog niet zoveel Apple-spullen staan of heb je een huishouden waar een mix van iOS/Mac, Windows en Android naast elkaar worden gebruikt, dan kan het aantrekkelijk zijn om voor Chromecast te kiezen. Bij Google’s oplossing heb je genoeg aan een budget-notebook met dito smartphone van Aldi. Je hoeft niet je huis vol te zetten met (doorgaans wat duurdere) Apple-spullen.

Lees ook: Chromecast op je iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Chromecast vs Apple TV: compatibiliteit

AirPlay is al een paar jaar beschikbaar en is een bekende technologie geworden. Consumenten weten hoe ze het moeten gebruiken en ontwikkelaars passen het toe in games. Je kunt bijvoorbeeld games op de tv projecteren, terwijl je de iPhone als controller gebruikt. Maar er zitten ook beperkingen aan: Apple stelt AirPlay alleen beschikbaar op iOS en OS X en sluit daarmee de groeiende markt van Android-gebruikers buiten. Google pakt het breder aan: het werkt op elk apparaat waarop je Chrome kunt gebruiken, dus Android, iOS, Mac en Windows.

Dat lijkt aantrekkelijk, maar kan ook nadelen hebben. Apple weet precies hoe ze hard- en software op elkaar moeten afstemmen, terwijl Google rekening moet houden met tienduizenden verschillende apparaten van allerlei fabrikanten. Niet alleen smartphones en tablets, maar ook duizenden verschillende televisietoestellen die met de Chromecast-stick moeten samenwerken. Apple hoeft alleen maar te zorgen dat de Apple TV goed samenwerkt met tv-toestellen. Voor de iPhone-bezitter lijkt dit echter geen groot probleem: in onze eerste tests met de Chromecast werkt de HDMI-dongle prima samen met ondersteunde iPhone-apps.

Chromecast vs Apple TV: functies

Chromecast ondersteunt Google Play, YouTube, Netflix en Chrome-content. Dit is streaming content dat via internet wordt aangeboden. Amerikanen kregen bij aankoop van de Chromecast drie maanden toegang tot Netflix (een waarde van $24, dus eigenlijk betaalden ze nog maar $11 voor de stick). Google beloofde dat er meer content beschikbaar zal komen en stelde in februari 2014 een SDK beschikbaar voor ontwikkelaars, zodat ze hun apps compatibel kunnen maken. Maar er is wel een verschil: er is geen sprake van AirPlay-streaming zoals we dat op iOS kennen. De smartphone of tablet is slechts een afstandsbediening om content van internet aan te sturen. Je selecteert de content op een smartphone of tablet, maar het staat niet lokaal. Zodra je het play-commando hebt gegeven haalt de Chromecast-stick via Wi-Fi de content binnen van internet.

chromecastDat is een groot verschil met AirPlay, waarbij je ook lokale films, muziek en foto’s van je iPad kunt afspelen. Een bekend gebruikersscenario is deze: je komt thuis van vakantie en laat vrienden meteen de vakantiefoto’s zien, door de diashow vanaf de iPad naar je tv te streamen. Bij AirPlay is dat heel normaal, bij Chromecast lijkt het voorlopig niet mogelijk. iOS-apps zoals Plex hebben echter wel een omweg gevonden. Met Plex is het al langer mogelijk om video’s op een NAS of computer bij jou in huis direct af te spelen op een iPhone of iPad. De app ondersteunt inmiddels ook de Chromecast, waardoor je deze video’s hier gelijk naartoe kunt sturen. Dit is te danken aan hoe Plex met je video’s omgaat: alles dat je in de app ziet wordt verzameld door de bijbehorende serversoftware op je computer of NAS. Hierdoor kan de Chromecast een stream opstarten zoals ook gebeurt bij online content. Voor het afspelen van video’s opgeslagen op je iPhone kan Chromecast niet gebruikt worden.

Nog een scenario: mirroring van games vanaf je tablet naar een televisie. iPad-gebruikers doen het moeiteloos, bij Chromecast is het nog niet mogelijk. Je kunt alleen tabbladen in Chrome van een computer naar de Chromecast streamen. De Chrome iOS-app kan dit op het moment nog niet. De stick moet bovendien steeds aangesloten zijn op het lichtnet of een usb-poort. Dat zal ongetwijfeld weer tot privacy-samenzweringstheorieën leiden dat Google je in de woonkamer gaat bespioneren (en bombarderen met reclame, maar dat is stap twee).

Hoewel de SDK van Chromecast het aanbod aan videodiensten sinds de introductie afgelopen jaar heeft uitgebreid, is nog lang niet iedere dienst op het moment ondersteund. Wil je naar Uitzending Gemist of RTL XL kijken, dan moet je aan de slag met Plex-kanalen die lang niet altijd even goed werken. Hoewel veel partijen Chromecast-ondersteuning hebben beloofd, weet Google’s dongle nog niet op te boksen tegen wat je op een Apple TV met AirPlay kunt afspelen. Muziekdiensten zoals Spotify en video-apps zoals Uitzending Gemist werken immers al vlekkeloos als je AirPlay gebruikt.

Kopen of niet?

Heb je nog geen Apple-spullen in huis, dan kan Chromecast een goedkope manier zijn om ‘de toekomst van de televisie’ te ontdekken, hoewel het ook allemaal niet zo spectaculair is. Video’s afspelen vanaf je smartphone is leuk, maar niet revolutionair. Chromecast heeft ook nog teveel beperkingen om het écht interessant te maken. AirPlay is weliswaar een gesloten systeem, maar geeft je veel meer mogelijkheden en sluit veel beter aan op hoe mensen in werkelijkheid met media omgaan. Je hebt misschien wel een Spotify-abonnement en slaat muziek niet meer lokaal op, maar we zijn nog niet zover dat we massaal de tv-aansluiting opzeggen en voortaan alleen nog maar on-demand kijken via Netflix-achtige diensten. Het triple-play aanbod van de Nederlandse providers zorgt er ook voor dat het goedkoper is om voorlopig op traditionele wijze te blijven tv-kijken. Je kunt straks wel een Netflix-abonnement afsluiten, maar tegelijk willen we nog wel gewoon naar Nederland 1, 2 en 3 blijven kijken en niet afhankelijk zijn van Uitzending Gemist.

Google maakte een flater met de Nexus Q en met de Google TV. De kansen bij de Chromecast zijn heel wat groter: dit is een product dat al realiteit is, dat weinig kost en dat volgens de eerste ervaringen best goed werkt. Met een prijs van $35 val je geen buil eraan. Door sterke koppelingen te maken met de Google Play Store en Chrome sleurt Google je de Google-wereld binnen, net zoals ze op sociaal vlak doen met Google+. Maar in de vergelijking met Apple TV en AirPlay schiet Chromecast nog tekort.

Het wachten is op de tv-plannen waar Apple mee bezig is. Tim Cook gaf aan dat televisie een onderwerp is waar Apple enorm in geïnteresseerd is en het geruchtencircuit spreekt geregeld over een Apple TV met een ingebouwde App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

59 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.