Apple Travel adapter

‘Onderzoek: ‘99% van nagemaakte Apple-opladers is onveilig’

Een onderzoek maakt duidelijk dat 99% van de namaak Apple-laders die je online koopt onveilig zijn door slechte isolatie. Daardoor riskeer je brand, een schok of schade aan je toestel.

Uit een onderzoek van het Britse instituut Trading Standards blijkt dat veel namaak Apple-laders niet veilig zijn. De organisatie kocht 400 laders die wereldwijd werden verkocht en ontdekte dat 397 stuks niet voldeden aan een eenvoudige veiligheidstest. Minder dan één procent had voldoende isolatie tegen elektrische schokken.


Apple Travel adapter

De tests van Trading Standards werden uitgevoerd door veiligheidsspecialist UL. Ze kochten de 400 opladers online in 8 verschillende landen, waaronder de VS, China en Australië en keken of er voldoende isolatie aanwezig was door er een hoge spanning op te zetten. Bijna alle laders vielen daarbij door de mand.

Onveilige laders: het speelt al langer

Het probleem van onveilige laders is wel vaker aan de kaak gesteld. Het ging zelfs zover dat Apple in 2013 een inzamelingsactie organiseerde, waarbij je je onveilige Chinese lader van een paar dubbeltjes kon inleveren. Je kreeg dan korting op een officiële Apple-lader.

Echt verrassend is het nieuws dus niet. Maar toch zijn er nog steeds mensen die goedkope laders kopen. Het onderzoek van Trading Standards toont aan dat er sindsdien nog niet veel verbeterd is. Bij opladers van een goed merk, zoals die van Apple of Belkin, zijn er veiligheidsfuncties ingebouwd om schade aan je toestel, oververhitting of brand te voorkomen. Bij namaakladers ontbreken deze veiligheidsfuncties omdat ze goedkoop geproduceerd moeten worden.

Officiële laders zijn vaak lastig te herkennen, omdat de Chinese fabrikanten ook de tekst en labels met elektrische specificaties namaken. Goede adapters zijn voorzien van een CE-keurmerk, zodat ze getest zijn voor gebruik in de EU. Wil je zeker weten dat je met een originele adapter van Apple te maken hebt, dan koop je deze het beste in de Apple Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2016, 18:44
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, opladen, veiligheid
27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.