Review: VitaDock, gezondheid meten met allerlei iPhone-accessoires

De iPhone zorgt ervoor dat we steeds minder de deur uit hoeven: kleding bestel je online, de krant lees je in een speciale app en je oude spullen verkoop je niet meer op de rommelmarkt, maar via de Martkplaats-app. Een aantal iPhone-accessoires van VitaDock zouden er voor kunnen zorgen dat je zelfs je dokter een […]

VitaDock teaserDe iPhone zorgt ervoor dat we steeds minder de deur uit hoeven: kleding bestel je online, de krant lees je in een speciale app en je oude spullen verkoop je niet meer op de rommelmarkt, maar via de Martkplaats-app. Een aantal iPhone-accessoires van VitaDock zouden er voor kunnen zorgen dat je zelfs je dokter een stuk minder vaak hoeft te bezoeken. De CardioDock, ThermoDock, GlucoDock en TargetScale laten je namelijk je bloeddruk, lichaamstemperatuur, bloedsuiker en gewicht gewoon vanaf de iPhone meten en bijhouden. Alle informatie wordt in de VitaDock-app opgeslagen, zodat je vanaf één centrale plek je gezondheid kunt polsen.

VitaDock: de iPhone-app

VitaDockDe CardioDock, ThermoDock, GlucoDock en TargetScale maken allevier gebruik van de iPhone-app VitaDock. Hierin worden de gemeten resultaten direct getoond en opgeslagen, waardoor je gezondheid in kaart wordt gebracht. Een dagboekknop laat je per dag jouw resultaten bekijken, terwijl je met de knop ‘statistiek’ te zien krijgt hoe je bloedsuikergehalte, lichaamstemperatuur, gewicht en bloeddruk schommelen. Gebruik je de apps toch al om je gezondheid bij te houden, dan lijkt dit ideaal: je hebt immers toegang tot de informatie die normaal alleen de meest fanatieke gezondheidstrackers bijhouden.

De informatie die wordt opgeslagen in de app is niet zomaar te verwijderen. Wil je liever niet dat VitaDock de informatie toonbaar maakt aan iedereen die je iPhone erbij pakt, dan kun je wel een speciaal wachtwoord instellen. Deze moet worden ingevoerd wanneer je de app (opnieuw) opstart.

Downloaden: VitaDock (gratis)

CardioDock: de bloeddrukmeter

CardioDockDoor je iPhone in de CardioDock te plaatsen kun je er achter komen wat je huidige bloeddruk is. Omdat het accessoire naast de iPhone ook een externe adapter gebruikt voor de stroomvoorziening, zul je hem alleen kunnen gebruiken wanneer je in de buurt van een computer of een stopcontact bent. Het zorgt ervoor dat de CardioDock een stuk logger is dan de GlucoDock en de ThermoDock, maar je kunt hem tegelijkertijd als dock voor je iPhone gebruiken.

Om een bloeddrukmeting te doen doe je de bijgeleverde band om je arm en start je de app op. Je moet je arm op de hoogte van je hart houden om een zo’n accuraat mogelijke meting uit te voeren. Vervolgens wordt de band volgeblazen met lucht, waardoor hij je bloeddruk kan meten.

De CardioDock is net als de andere medische accessoires van Medisana te besturen vanuit de VitaDock-app, maar heeft ook twee fysieke knoppen om hem te bedienen. Om deze knoppen te gebruiken moet de app wel zijn opgestart. Door op ‘Start’ te drukken wordt je bloeddruk eenmalig gemeten, terwijl de knop ‘3MAM’ drie metingen doet en een gemiddelde voor je berekent.

Je betaalt voor de CardioDock €129,99, ongeveer het dubbele van wat je kwijt bent voor een gewone bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter van concurrent Withings kost ook €129,99.

ThermoDock: de thermometer

CardioDockMisschien wel het makkelijkst in gebruik van de vier accessoires is de ThermoDock, een thermometer die gebruik maakt van een infrarood-sensor. Door hem aan te sluiten op je iPhone en hem op je voorhoofd te richten, krijg je binnen een paar seconden te zien wat jouw lichaamstemperatuur is. De ThermoDock maakt net als andere moderne themometers gebruik van infrarood om je temperatuur te meten.

De gemeten temperatuur van de ThermoDock wijkt wel af van een gewone thermometer. Toen wij tegelijkertijd de lichaamstemperatuur van onze proefpersoon opnamen met de ThermoDock en een traditionele thermometer van de Etos, toonde de ThermoDock een temperatuur van 36,2 graden celsius en de Etos-thermometer 36,5 graden celsius. Toen we de ThemoDock een centimeter te dicht op het voorhoofd richtten, werd er zelfs een temperatuur van 36,9 graden celsius geregistreerd.

Gebruik je de ThermoDock om je eigen temperatuur te meten, dan kan de app wat onhandig in gebruik zijn. Je kunt zien wat je doet door je iPhone ondersteboven te houden, maar dan is het beeld nog steeds gedraaid. Zou de app het getoonde resultaat 180 graden draaien bij het gebruik van de ThermoDock, dan zou je tijdens de meting de uitslag al kunnen zien.

De ThemoDock kost €79,99, flink wat meer dan de vijf euro die je kwijt bent aan een ouderwetse thermometer. De prijs voor een gewone infrarood thermometer fluctueert tussen de 30 en 100 euro.

GlucoDock: de bloedglucosemeter

GlucoDockDe GlucoDock laat je het glucosegehalte in je bloed meten. Omdat je ook daadwerkelijk een paar druppels bloed moet gebruiken om dit accessoire te gebruiken, ben je direct ook genoodzaakt om de handleiding open te slaan om te zien hoe je dit het beste aanpakt. Je krijgt bij de GlucoDock namelijk ook een aantal naalden en een speciale prikker om je bloed mee te verzamelen, waarbij je rekening moet houden met besmettingsgevaar.

De GlucoDock zelf is een klein apparaatje dat je aansluit op de 30-pin-connector van je iPhone, met onderin een gleuf. Hier schuif je één van de bijgeleverde stroken in, waarop je een druppel van je eigen bloed plaatst. Omdat alleen de strook hierdoor ondergedruppeld wordt, hoef je het accessoire niet constant te ontsmetten. Zonder nadelen is dit alleen niet: wij kregen bij de GlucoDock maar tien teststroken, die na gebruik ook niet meer door de GlucoDock geaccepteerd werden. De fabrikant probeert op deze manier te voorkomen dat je besmette teststroken meerdere malen gebruikt, maar je moet vervolgens wel via hun website steeds nieuwe strookjes bestellen.

Het is ook mogelijk om je resultaten direct in een e-mail te versturen. Is je huisarts het ermee eens, dan zou dit het in de gaten houden van suikerziekte kunnen vergemakkelijken.

De GlucoDock kost 100 euro, aardig wat meer dan de gemiddeld 30 euro kostende bloedglucosemeter.

TargetScale: de weegschaal

TargetScaleDe TargetScale is een ronde weegschaal die via een Bluetooth-verbinding ook gebruik maakt van de VitaDock-app. Dit is niet vereist: je gewicht wordt ook op op de weegschaal zelf getoond. De TargetScale is daardoor het meest onafhankelijke accessoire in de reeks: je hebt de app alleen echt nodig als naast je gewicht nog andere informatie wil meten.

Door een streefgewicht in de app in te stellen, krijg je aan de hand van de lichtcirkels op de TargetScale te zien of je jouw doel al behaald hebt. Heb je jouw lengte, geslacht en leeftijd ingevuld, dan laat de TargetScale naast je gewicht ook je botmassa, vetpercentage en lichaamscompositie zien. Hierdoor is het duidelijker wat je gewicht nu eigenlijk voor jou betekent.

Je bent 140 euro kwijt aan de TargetScale. De Withings weegschaal, waar de TargetScale vooral mee zal concurreren, zit niet heel ver van deze prijs af met 130 euro.

Conclusie

De vier VitaDock-accessoires van Medisana doen eigenlijk allemaal hetzelfde: ze bieden een manier om op je iPhone bepaalde, simpele medische informatie te achterhalen en deze op te slaan in een eigen dagboek. Je bent flink wat meer geld kwijt dan aan een ouderwets alternatief, maar daar staat tegenover dat al je medische informatie automatisch wordt bijgehouden. Daarnaast voegt het gebruik van de iPhone bij veel accessoires wel wat toe, zoals het berekenen van je vetpercentage op de TargetScale. Wij zouden alleen niet blind op de VitaDock-accessoires rekenen: de temperatuur op de ThermoDock komt immers niet altijd overeen met de resultaten op een gewone thermostaat.

Lees de 5 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »