Museum-apps

iPhone-apps voor musea, kunst en cultuur

Een beetje cultuur opsnuiven? Met deze apps voor iPhone en iPad vind je leuke tentoonstellingen en musea, kunst en cultuur voor een dagje uit in Nederland of daarbuiten.

Apps voor musea, kunst en cultuur

Als het regent of als je zin hebt om iets leuks te doen, dan is een museum, tentoonstelling of cultureel festival altijd een aanrader. Ook tijdens de vakantie komt er altijd wel een moment dat je iets wilt gaan doen. In elke regio zijn mooie dingen te vinden.

Maar waar moet je beginnen? Hoe vind je de leukste exposities? En hoe kom je meer te weten over de kunst die je onderweg tegenkomt? Om te zorgen dat je niet achteloos voorbijloopt aan de mooiste topstukken hebben we deze lijst van museum- en kunst-apps voor je opgesteld. Zo weet jij altijd waar je moet zijn.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft sinds de heropening al meer dan een miljoen bezoekers verwelkomd. Als je zin hebt om er ook een kijkje te gaan nemen, neem dan je iPhone of iPad mee. Als bezoeker heb je de keuze uit verschillende rondwandelingen zoals ‘Hoogtepunten’, ‘19e Eeuw’ en ‘Gebouw’. Een aantal hiervan kun je volgen in een lange (90 minuten) en een korte (45 minuten) variant.

Per rondwandeling vind je plattegronden, filmpjes en de optie om kunstwerken te bewaren in je ‘Rijksstudio’-account. Alleen met een account kun je iets delen op social media, wat een beetje omslachtig is. Als je meer verdieping zoekt, kijk dan naar de app Rijksmuseum Meesterwerken. Deze niet-officiële, betaalde app bevat gedetailleerde informatie en afbeeldingen van individuele schilderijen, tekeningen en objecten en is een uitstekende catalogus om bij je te hebben.

Museum Inspecteurs

Een app die leuk is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Laat zien dat je veel musea hebt bezocht, laat weten wat je vindt en zo ontstaat een lijst van de leukste musea voor kinderen. Er staan meer dan 1200 musea in, waarbij je de term museum heel ruim kunt nemen. Ook Madame Tussaud’s en de Nieuwe Kerk staan erin. Bij elk museum krijg je 12 korte vragen voorgeschoteld, om aan te geven hoe leuk je het vond. Je kunt daarbij ook foto’s van het museum uploaden. De app toont een top 10 en een kaart, maar je kunt ook handmatig zoeken.

Google Arts & Culture

Arts & Culture is een nieuwe app van Google waarmee je collecties van musea van over de hele wereld kunt bekijken. Je kunt overzichten met kunstenaars bekijken en kunststromingen, maar ook historische figuren en gebeurtenissen. Kunstobjecten zijn te filteren op kleur en op tijdsperiode.

Google Arts & Culture

Google werkt voor Arts & Culture samen met meer dan 1000 verschillende musea, waaronder het Van Gogh Museum, Het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. Je kunt met de app zo’n 200.000 objecten uit het Rijksmuseum bekijken en via Google Street View door de gangen van het gebouw lopen. Met een Google Cardboard-optie kun je veel van deze Street View-tours ook in Virtual Reality beleven.

MuseumTV

MuseumTV is een video on demand-platform, dat kunst en erfgoed voor een groter publiek toegankelijk wil maken. Ook wil MuseumTV het bereik voor musea vergroten, met name voor de kleinere en onbekendere musea die niet zoveel marketingbudget hebben. Daarnaast doen er grote namen aan mee, zoals het Rijksmuseum, Van Gogh en Kröller Müller. In de app vind je mini-documentaires van tientallen musea en erfgoed-locaties, zodat je je alvast kunt oriënteren op een bezoekje.

Overige apps voor kunst en musea

 • Mauritshuis (gratis, iPhone/iPad, iOS 6.0+) - App van het Haagse museum, met informatie over alle schilderijen. Bij de belangrijkste werken krijg je gesproken uitleg, foto’s en filmpjes. De app wijst je ook de weg als je haast hebt: er zit een tour in met de hoogtepunten.
 • Antwerp Museum App (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - De gids voor Antwerpse musea en daarbuiten.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - In deze app van het Van Gogh Museum mag je de kunst aanraken.
 • Heineken Experience (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Tja, of het een museum is, daar kun je lang over discussiëren. Maar populair is het wel, Heineken Experience.
 • Tentoonstellingsagenda-app (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.1+) - Deze app van Museumtijdschrift laat zien waar de interessante tentoonstellingen zijn.
 • UiTagenda (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Kijk in de UITagenda voor je volgende uitje.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ontdek het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen met deze app.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De officiële app van Centre Pompidou in Parijs.
 • New Dawn (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Duik in de militaire geschiedenis van dit museum op Vliegbasis Soesterberg. Je krijgt opdrachten, waarbij je bijvoorbeeld geheime boodschappen moet ontcijferen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ga naar het Metropolitan Museum of Art in New York en laat je rondleiden door deze officiële app.
 • MoMA Audio (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Het wereldberoemde museum voor moderne kunst.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - In het lijstje van beroemde musea mag deze niet ontbreken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 26 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apps
Onderwerpen cultuur, kunst, museum, vakantiespecial