Een iPad gebruiken voor je gedicht
daarmee wordt je taak verlicht
Als je op het laatste moment nog een gedicht in elkaar moet knutselen is iedere hulp welkom. Of het nu voor Sinterklaas, Valentijn, een bruiloft of een verjaardag is, er wordt door het jaar heen nogal wat gevraagd van ons vermogen om woorden op elkaar te laten rijmen. Met deze rijm-apps en -websites voor iPhone helpen we je op weg.
Rijm- en gedichtenapps voor de iPhone
Net als bij Sinterklaasapps merken we dat rijm- en gedichtenapps nog maar zelden worden bijgewerkt, nadat ze zijn verschenen. Gelukkig hebben we nog en paar handige apps kunnen vinden, die nog geschikt zijn voor de meest recente iOS-versie. Zoek je een wat uitgebreider aanbod, dan kun je beter gespecialiseerde websites raadplegen. Misschien ook wel zo logisch: waarom zou je een speciale app installeren voor iets wat je maar eens per jaar nodig hebt? Ben je liedjesschrijver van smartlappen, dan heb je de rijm- en gedichtenapps misschien wat vaker nodig. In zo’n geval zou de NL Woordvinder van pas komen.
Gedicht maken met AI
Als je zelf echt geen inspiratie hebt, kun je ook een gedicht laten maken dankzij chatbots met kunstmatige intelligentie. Generatieve AI, zoals ChatGPT, is helemaal anno 2024 en het kan een handig hulpmiddel zijn om een gedicht te krijgen, al is het maar als startpunt om vanuit daar zelf verder te gaan. Het eerder genoemde ChatGPT is natuurlijk het bekendst, maar er zijn ook diensten die gespecialiseerd zijn in Sinterklaasgedichten en rijm. Een voorbeeld is Sinterklaasgedichten.ai, dat gebruikmaakt van OpenAI (de maker van ChatGPT). Je hoeft alleen maar wat informatie te geven en er komt een gedicht uit rollen.
Maar zo makkelijk is het nog niet. Het is belangrijk dat de informatie die je geeft duidelijk is. Bijvoorbeeld voor wie het cadeau is, wat zijn of haar hobby’s zijn en waar hij of zij goed of juist minder goed in is. Wil je in het gedicht niet verklappen wat het cadeau is, geeft dat dan in je opdracht aan. Het maken van een Sinterklaasgedicht met AI is een kwestie van vallen en opstaan, dus probeer het zo vaak mogelijk opnieuw totdat je iets hebt waar je mee uit de voeten kan.
Het is dan ook het beste om het gedicht als basis te gebruiken en deze zelf te finetunen. Pas wat woorden aan die niet helemaal jouw smaak zijn en haal de onjuiste rijmpjes eruit. Uiteindelijk levert het vaak wel een leuk gedicht op en doordat je er zelf nog aan getweakt hebt, heb je er toch zelf tijd en energie in gestoken en kun je het persoonlijker maken. Sinterklaasgedichten.ai gebruik je via de website. Van ChatGPT is ook een app beschikbaar.
Er is ook een AI-versie van de bekende Mick’s Rijmwoordenboek. Deze maakt geen compleet gedicht, maar helpt je bij het genereren van de tweede rijmzin.
Rijmwoordenboek
Wil je het helemaal zonder AI doen, dan zijn er ook apps die jou helpen bij het vinden van het juiste rijmwoord. Eén van de betere apps is de app Rijmwoordenboek. Deze app werkt op basis van rijmklank, waardoor je makkelijk een passend rijmwoord kan opzoeken. Je gebruikt de zoekbalk om te zoeken naar woorden die op het door jou ingevulde woord rijmen. Je vult bijvoorbeeld de naam van een vriend of vriendin in en er worden meteen suggesties voor rijmwoorden gegeven. De app is vrij simpel van opzet, maar dat geeft niks.
NL Woordvinder Nederlands
De NL Woordvinder-app kun je gebruiken om kruiswoordpuzzels en potjes Wordfeud op te lossen, maar is ook een handig hulpmiddel voor gedichten. Het ontwerp van de app zelf is wat simpel, maar daardoor niet minder functioneel. Zorg er alleen even voor dat je in de bovenste balk de knop met Rijm aangetikt om de juiste rijmwoorden te zien. De app is ook voor Mac gemaakt.
TaalApp
De app TaalApp biedt allerlei soorten woordenboeken. Er is een vertaalwoordenboek, puzzelwoordenboek, dialectenwoordenboek, spreekwoorden en gezegdes en een apart rijmwoordenboek. Je typt een woord in en je ziet meteen wat erop rijmt. Het rijmwoordenboek geeft zelfs een rijmscore met een aantal Sinterklaasmijters. Meer heb je niet nodig, hoewel de app dankzij de andere woordenboeken altijd wel van pas kan komen. Technisch gezien niet de meest indrukwekkende app (het is in feite een website vermomd als app), maar dat mag de pret niet drukken.
Gedichtenwebsites om te rijmen
Naast bovenstaande rijm apps zijn er ook tal van gedichtenwebsites te vinden op internet. Deze kun je natuurlijk ook gewoon op je iPhone, iPad of Mac gebruiken.
- Van Dale Rijmwoordenboek – Met het gratis online Van Dale Rijmwoordenboek wordt het maken van een sinterklaasgedicht een fluitje van een cent. Het woordenboek bevat maar liefst een miljoen Nederlandse woorden, waaronder eigennamen en uitdrukkingen. De rijmwoorden kunnen worden gezocht op basis van klank, dus ‘cadeau’ rijmt op domino en onemanshow. Je zou er zelf misschien niet zo snel opkomen, maar ‘jaar’ rijmt op brancard en peignoir. De woorden zijn gebaseerd op de Dikke Van Dale Online. Met voorbeeldzinnen helpt de website je op weg. In bovenstaande video zie je een toelichting.
- Mick’s Rijmwoordenboek – Het rijmwoordenboek van Mick is al jarenlang een begrip op internet, en blijft nog steeds een handig hulpmiddel als je snel rijmwoorden op wilt speuren. De dienst is helemaal gratis te gebruiken. Probeer ook de eerder genoemde AI-versie.
- Rijm.nu – Rijm.nu maakt het net iets gemakkelijker omdat je in een groot tekstvak je volledige gedicht uit kunt werken. Iedere keer als je even vastloopt klik je op de Rijmhulp-knop om alle woorden te zien waar je laatst ingetypte woord allemaal op rijmt.
- Vijftwaalf.nl Als je het echt niet meer weet, kun je ook iemand anders een volledig gedicht laten maken. Daar zit alleen wel een prijs aan verbonden, bijvoorbeeld als je een gedicht van 8 regels wilt bestellen op Vijftwaalf.nl ben je €4,95 kwijt.
Check naast deze rijm-apps en -websites ook onze lijst met Sinterklaas-apps, waar we de leukste apps voor ouders en kinderen op een rijtje zetten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!