Rijmapps voor gedichten

Met deze rijm- en gedichtenapps sla je geen flater

Zelfs als je alle rijmwoorden uit je hoofd hebt geleerd, is een beetje hulp soms niet verkeerd. Met een onmogelijk woord om op te rijmen heb je nu niet langer pech, want met deze gids helpt iCulture je op weg.

Een iPad gebruiken voor je gedicht
daarmee wordt je taak verlicht

Als je op het laatste moment nog een gedicht in elkaar moet knutselen is iedere hulp welkom. Of het nu voor Sinterklaas, Valentijn, een bruiloft of een verjaardag is, er wordt door het jaar heen nogal wat gevraagd van ons vermogen om woorden op elkaar te laten rijmen. Met deze rijm-apps en -websites voor iPhone helpen we je op weg.

Rijm- en gedichtenapps voor de iPhone

Net als bij Sinterklaasapps merken we dat rijm- en gedichtenapps nog maar zelden worden bijgewerkt, nadat ze zijn verschenen. Gelukkig hebben we nog en paar handige apps kunnen vinden, die nog geschikt zijn voor de meest recente iOS-versie. Zoek je een wat uitgebreider aanbod, dan kun je beter gespecialiseerde websites raadplegen. Misschien ook wel zo logisch: waarom zou je een speciale app installeren voor iets wat je maar eens per jaar nodig hebt? Ben je liedjesschrijver van smartlappen, dan heb je de rijm- en gedichtenapps misschien wat vaker nodig. In zo’n geval zou de NL Woordvinder van pas komen.


Rijmwoordenboek

Eén van de betere apps is de app Rijmwoordenboek. Deze app werkt op basis van rijmklank, waardoor je makkelijk een passend rijmwoord kan opzoeken. Je gebruikt de zoekbalk om te zoeken naar woorden die op het door jou ingevulde woord rijmen. Je vult bijvoorbeeld de naam van een vriend of vriendin in en er worden meteen suggesties voor rijmwoorden gegeven. De app is vrij simpel van opzet, maar dat geeft niks.


NL Woordvinder Nederlands

De NL Woordvinder-app kun je gebruiken om kruiswoordpuzzels en potjes Wordfeud op te lossen, maar is ook een handig hulpmiddel voor gedichten. Het ontwerp van de app zelf is wat simpel, maar daardoor niet minder functioneel. Zorg er alleen even voor dat je in de bovenste balk de knop met Rijm aangetikt om de juiste rijmwoorden te zien. De app is ook voor Mac gemaakt.


TaalApp

De app TaalApp biedt allerlei soorten woordenboeken. Er is een vertaalwoordenboek, puzzelwoordenboek, dialectenwoordenboek, spreekwoorden en gezegdes en een apart rijmwoordenboek. Je typt een woord in en je ziet meteen wat erop rijmt. Het rijmwoordenboek geeft zelfs een rijmscore met een aantal Sinterklaasmijters. Meer heb je niet nodig, hoewel de app dankzij de andere woordenboeken altijd wel van pas kan komen. Technisch gezien niet de meest indrukwekkende app (het is in feite een website vermomd als app), maar dat mag de pret niet drukken.


Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Gedichtenwebsites om te rijmen

Naast bovenstaande rijm apps zijn er ook tal van gedichtenwebsites te vinden op internet. Deze kun je natuurlijk ook gewoon op je iPhone, iPad of Mac gebruiken.


  • Van Dale Rijmwoordenboek – Met het gratis online Van Dale Rijmwoordenboek wordt het maken van een sinterklaasgedicht een fluitje van een cent. Het woordenboek bevat maar liefst een miljoen Nederlandse woorden, waaronder eigennamen en uitdrukkingen. De rijmwoorden kunnen worden gezocht op basis van klank, dus ‘cadeau’ rijmt op domino en onemanshow. Je zou er zelf misschien niet zo snel opkomen, maar ‘jaar’ rijmt op brancard en peignoir. De woorden zijn gebaseerd op de Dikke Van Dale Online. Met voorbeeldzinnen helpt de website je op weg. In bovenstaande video zie je een toelichting.
  • Mick’s Rijmwoordenboek – Het rijmwoordenboek van Mick is al jarenlang een begrip op internet, en blijft nog steeds een handig hulpmiddel als je snel rijmwoorden op wilt speuren. De dienst is helemaal gratis te gebruiken.
  • Rijm.nu – Rijm.nu maakt het net iets gemakkelijker omdat je in een groot tekstvak je volledige gedicht uit kunt werken. Iedere keer als je even vastloopt klik je op de Rijmhulp-knop om alle woorden te zien waar je laatst ingetypte woord allemaal op rijmt.
  • Vijftwaalf.nl Als je het echt niet meer weet, kun je ook iemand anders een volledig gedicht laten maken. Daar zit alleen wel een prijs aan verbonden, bijvoorbeeld als je een gedicht van 8 regels wilt bestellen op Vijftwaalf.nl ben je €4,95 kwijt.

Check naast deze rijm-apps en -websites ook onze lijst met Sinterklaas-apps, waar we de leukste apps voor ouders en kinderen op een rijtje zetten.

Bekijk ook

De leukste Sinterklaas-apps voor je iPhone en iPad

Ontdek de leukste Sinterklaas-apps voor je iPhone of iPad: liedjes zingen, voorlezen, karaoke, puzzels, games en pepernoten vangen, alles kan!