Vrouw met iPhone

Snelheid van je mobiele data en provider meten op iPhone en iPad

Er zijn grote verschillen in snelheden bij de databundels voor mobiele abonnementen. Bij sommige providers ligt de snelheid van je mobiele data meer dan twee keer zo hoog dan bij andere. Hoe kun je zelf meten wat je datasnelheid is?

Datasnelheid van mobiele providers

In Nederland zijn de 4G-netwerken van de grote providers behoorlijk goed. We hebben in Nederland een uitstekende dekking tot in de verste uithoeken en op veel plekken is ook al het 5G-netwerk uitgerold. Dat wil overigens niet zeggen dat je altijd de beloofde snelheid haalt, want er spelen nog andere factoren mee. In deze tip lees je hoe je de snelheid van je mobiele provider kunt meten en bij welke providers je de hoogste snelheid vindt.

Zelf je datasnelheid meten

Je kunt gemakkelijk zelf de datasnelheid van je iPhone meten. Dat kan op meerdere manieren:

  • Speedtest in de browser: ga naar Safari of een andere browser en open Speedtest.net, Fast.com of de Cloudflare-snelheidstest.
  • Speedtest-apps: installeer onderstaande apps en voer de snelheidstest uit.

Zelf geven we de voorkeur aan Fast.com, dat eigendom is van Netflix. Deze snelheidstest ziet er wat moderner uit en toont minder reclames, maar in feite geven ze allebei een goede indruk. Cloudflare is een CDN en zal je net als Fast.com bij de dichtstbijzijnde server brengen. Je kan ook de meetdetails als CSV-bestand downloaden.

Vergeet niet om je wifi uit te zetten voordat je de snelheidstest doet! Anders weet je nog steeds niet hoe snel je mobiele dataverbinding nou eigenlijk is. Hou er ook rekening mee dat je bij een test met hoge snelheid veel MB’s kan verbruiken. Oppassen bij kleine databundels dus!

 
 

Waarom de snelheid niet maximaal is

De maximale snelheid die een provider noemt is niet altijd realistisch. Er spelen een aantal factoren mee:

  • Vaak zijn er meerdere mensen die gebruik maken van dezelfde 4G/5G-mast. De snelheid voor elke gebruiker ligt dan lager, omdat je de bandbreedte met meerdere mensen moet delen.
  • Je toestel moet geschikt zijn voor de hoge snelheden. Je hebt niets aan een netwerk dat 300 Mbit/s downloadsnelheid belooft, als jouw toestel maar 150 Mbit/s aankan.
  • Door drie of vier frequentiebanden te combineren kan een provider de snelheid nog wat verder opvoeren. Daardoor kunnen ze soms veel hogere snelheden beloven, maar jouw smartphone moet die frequenties wel ondersteunen. Dergelijke oplossingen worden ook wel 4G+ of 4G Extra Snel genoemd.
  • Soms bieden budgetproviders een veel lagere snelheid aan dan mogelijk is. Zo krijg je bij goedkopere providers 4G op een standaardsnelheid en kun je alleen tegen betaling profiteren van hogere snelheid. 5G is bij deze providers vaak helemaal niet beschikbaar. Dit is gedaan omdat de grote providers de hoogste snelheid voor zichzelf willen reserveren en niet te veel concurrentie willen van virtuele providers (d.w.z. aanbieders zonder eigen netwerk).

KPN wil bijvoorbeeld voor de (dure) eigen iPhone-abonnementen de maximale snelheid kunnen bieden. Goedkopere aanbieders zoals Simyo maken ook gebruik van het KPN-netwerk, maar krijgen een veel lagere snelheid. Dit zie je ook terug in de prijzen van de abonnementen: de echt goedkope abonnementen zijn vaak ook een stuk trager.

Snelheid van 5G-providers

In onderstaande tabel zie je de theoretische download- en uploadsnelheid per provider, volgens de situatie in september 2023.

ProviderMaximale 5G-snelheidMaximale 4G-snelheid
Vodafone1 Gbps350 Mbps (4G+)
KPN500 Mbps225 Mbps (4G+)
Odido (was: T-Mobile en Tele2)600 Mbps of 1 Gbps300 Mbps
Ben300 Mbps200 Mbps (4G) of 275 Mbps (4G Extra Snel)
Youfone200 Mbps (gratis)256 Mbps (4G+)

Snelheid van overige providers

Bij de kleinere providers lopen de snelheden sterk uiteen.

ProviderStandaardUpgrade
50 Plus350 Mbps (4G+)-
Ben200 Mbps300 Mbps (+€1,-)
Budget Mobiel5 Mbps-
Hollandsnieuwe350 Mbps-
Lebara75 Mbps150 Mbps (+€0,50)
Simpel150 Mbps
Simyo256 Mbps-
Youfone256 Mbps200 Mbps* (gratis)

* Het lijkt misschien onlogisch dat je bij Youfone op het 5G-netwerk een lagere snelheid hebt dan op het 4G-netwerk, maar zou een bewuste keuze kunnen zijn om te zorgen dat het niet teveel concurrentie vormt met de eigen bundels van KPN. Het 5G-netwerk biedt nog wat meer voordelen dan alleen snelheid, zoals betere latency.

Snelheid mobiele data bij 50 Plus

Bij 50 Plus krijg je standaard 4G+ snelheden van maximaal 350 Mbps. Dat is een behoorlijk goede snelheid als je het vergelijkt met de andere aanbieders. En de prijzen zijn ook nog eens heel concurrerend. Laat je dus niet afschrikken door de naam van deze provider als je nog geen 50 jaar bent.

Snelheid mobiele data bij Ben

Ben, de goedkopere dochter van T-Mobile, is een van de weinige budgetaanbieders waar je een 5G-bundel kunt afsluiten. Dit kost je €1 extra per maand. Je kunt kiezen uit normale 4G (200 Mbps) of 5G (300 Mbps). Heb je een toestel dat niet geschikt is voor het 5G-netwerk dan val je automatisch terug naar de snelheden van de eerdere bundel 4G Extra Snel (275 Mbps). Zoals je ziet zitten de snelheden redelijk dicht bij elkaar.

Voor 5G betaal je €1,- extra per maand. Je krijgt dan een maximaal mogelijke snelheid van 300 Mbps (download) en 75 Gbps (upload).

Snelheid mobiele data bij Budget Mobiel

Bij Budget Mobiel hoef je niet op 5G-snelheden te rekenen. De maximale datasnelheid ligt namelijk veel lager dan bij de andere budgetaanbieders: slechts 5 Mbps! Deze aanbieder maakt gebruik van het 4G-netwerk van KPN en de abonnementen zijn maandelijks opzegbaar. Goedkoop is het wel: je betaalt voor onbeperkt maar €20 per maand en in combinatie met een energiecontract of tv-contract van Budget krijg je nog eens €5 combikorting per maand. Voorheen was deze provider bekend onder de naam Robin Mobile.

Snelheid mobiele data bij Hollandsnieuwe

Hollandsnieuwe is onderdeel van Vodafone en biedt daarom korting als je ook al Ziggo-klant bent. Je krijgt 4G-snelheden op het netwerk van Vodafone, waarbij je kunt kiezen uit verschillende bundels. Je krijgt een maximale snelheid van 250 Mbps en er is geen mogelijkheid om dit te versnellen met 4G+.

Snelheid mobiele data bij Lebara

Helaas, ook Lebara biedt nog geen 5G-snelheden. Deze provider heeft keuze uit wee snelheden. Standaard krijg je 4G met maximaal 75 Mbps, maar als je €0,50 extra betaalt verdubbel je deze snelheid naar maximaal 150 Mbps. Lebara maakt gebruik van het KPN-netwerk.

Snelheid mobiele data bij Simpel

Simpel is sinds kort overgenomen door T-Mobile, maar dat betekent niet dat je meteen ook het hele dienstenpakket tot je beschikking hebt. Simpel belooft “gratis 4G”, maar helaas nog geen 5G. Je krijgt een snelheid van maximaal 75 Mbps. Heb je een toestel dat nog geen 4G ondersteunt (wat bij Apple betekent dat je een toestel ouder dan de iPhone 5 hebt), dan krijg je 3G met een snelheid van 15 Mbps.

Snelheid mobiele data bij Simyo

Simyo steekt vooral in op klantvriendelijkheid en heeft daar ook al diverse prijzen mee gewonnen. Qua snelheden zit je hier ook wel goed: met een 4G-snelheid van maximaal 256 Mbps kun je goed vooruit. Simyo maakt hierbij gebruik van het 4G-netwerk van KPN. Geen 5G dus, maar de snelheid zal in de meeste gevallen goed genoeg zijn.

Snelheid mobiele data bij Youfone

Ook bij Youfone kun je 5G bij je abonnement krijgen. Het is zelfs gratis voor alle abonnees met een geschikt toestel. Toch ben je ook met het 4G-netwerk prima af, want daarmee krijg je een snelheid van 256 Mbps, terwijl de snelheid op het 5G-netwerk is gemaximaliseerd op 200 Mbps. Youfone maakt gebruik van het netwerk van KPN.

Verder lezen over mobiel internet:

Bekijk ook

5G bij Nederlandse providers: hier vind je de beste 5G-bundels

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads is zijn al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G