iPhone 12 groen

Snelheid van je mobiele data en provider meten op iPhone en iPad

Er zijn grote verschillen in snelheden bij de databundels voor mobiele abonnementen. Bij sommige providers ligt de snelheid van je mobiele data meer dan twee keer zo hoog dan bij andere. Hoe kun je zelf meten wat je datasnelheid is?

Datasnelheid van mobiele providers

In Nederland zijn de 4G-netwerken van de grote providers behoorlijk goed. We hebben in Nederland een uitstekende dekking tot in de verste uithoeken en op veel plekken is ook al het 5G-netwerk uitgerold. Dat wil overigens niet zeggen dat je altijd de beloofde snelheid haalt, want er spelen nog andere factoren mee. In deze tip lees je hoe je de snelheid van je mobiele provider kunt meten en bij welke providers je de hoogste snelheid vindt.

Waarom de snelheid niet maximaal is

De maximale snelheid die een provider noemt is niet altijd realistisch. Er spelen een aantal factoren mee:

  • Vaak zijn er meerdere mensen die gebruik maken van dezelfde 4G/5G-mast. De snelheid voor elke gebruiker ligt dan lager, omdat je de bandbreedte met meerdere mensen moet delen.
  • Je toestel moet geschikt zijn voor de hoge snelheden. Je hebt niets aan een netwerk die 300 Mbit/s downloadsnelheid belooft als jouw toestel maar 150 Mbit/s aan kan.
  • Door drie of vier frequentiebanden te combineren kan een provider de snelheid nog wat verder opvoeren. Daardoor kunnen ze soms veel hogere snelheden beloven, maar jouw smartphone moet die frequenties wel ondersteunen.
  • Soms bieden budgetproviders een veel lagere snelheid aan dan mogelijk is. Zo krijg je bij goedkopere providers alleen 4G op een standaard snelheid en kun je alleen tegen betaling profiteren van hogere snelheid. 5G is bij deze providers vaak helemaal niet beschikbaar.

Dit laatste heeft te maken met afspraken die providers met de beheerder van het netwerk maken. KPN wil bijvoorbeeld voor de (dure) eigen iPhone-abonnementen de maximale snelheid kunnen bieden, terwijl de goedkopere aanbieders die ook op het KPN-netwerk zitten een lagere snelheid krijgen. Dit zie je ook terug in de prijzen van de abonnementen: de echt goedkope abonnementen zijn vaak ook een stuk trager.

Snelheid van mobiele providers

In onderstaande tabel zie je de theoretische download- en uploadsnelheid per provider, volgens de situatie in oktober 2020. Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillen.

Dit zijn de snelheden bij de grote providers:

Provider 4G-snelheid 5G-snelheid
T-Mobile 256 Mbps 450 Mbps (+€2)
KPN 500 Mbps 500 Mbps
Tele2 225 Mbps Mbps (4G+)
Vodafone 350 Mbps (4G+) 1 Gbps (+€2 bij Start)

Bij de kleinere providers vind je geen 5G-snelheden, maar alleen 4G. De snelheden lopen hier ook sterk uiteen.

Provider Standaard Upgrade
Ben 100 Mbps 225 Mbps (+€1,-)
Budget Mobiel 5 Mbps
Hollandsnieuwe 250 Mbps
Lebara 75 Mbps 150 Mbps (+€0,50)
Simpel 75 Mbps
Simyo 256 Mbps
Youfone 256 Mbps

Zelf je datasnelheid meten

Je kunt gemakkelijk zelf de datasnelheid van je iPhone meten. Dat kan op meerdere manieren:

  • Speedtest in de browser: ga naar Safari of een andere browser en open Speedtest.net, Fast.com of de Cloudflare-snelheidstest.
  • Speedtest-apps: installeer onderstaande apps en voer de snelheidstest uit.

Netflix Fast-app

Zelf geven we de voorkeur aan Fast.com, dat eigendom is van Netflix. Deze snelheidstest ziet er wat moderner uit en toont minder reclames, maar in feite geven ze allebei een goede indruk.

Cloudflare is een CDN en zal je net als Fast.com bij de dichtstbijzijnde server brengen. Je kan ook de meetdetails als CSV-bestand downloaden.

Vergeet niet om je Wi-Fi uit te zetten voordat je de snelheidstest doet! Anders weet je nog steeds niet hoe snel je mobiele dataverbinding nou eigenlijk is. Hou er ook rekening mee dat je bij een test met hoge snelheid veel MB’s kan verbruiken. Oppassen bij kleine databundels dus!

Verder lezen over 5G:

Bekijk ook

5G bij Nederlandse providers, waar kun je terecht?

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het uitgezocht en wat blijkt? De keuze is nu nog erg beperkt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie van het mobiele datanetwerk. Het is de opvolger van 4G en heeft over het algemeen een beter bereik met hogere snelheid. Er zijn meerdere versies van 5G, die gebruikmaken van verschillende frequenties van (Nederlandse) providers. In Nederland wordt anno 2021 nog de beperkte versie van 5G gebruikt, waarbij de verbetering in internetsnelheid nog niet heel groot is. De iPhone 12-serie en de nieuwste iPad Pro 2021 werken met 5G en ook toekomstige modellen krijgen ondersteuning. Het 5G-modem is gemaakt door Qualcomm, maar ook Apple werkt aan een eigen modem voor iPhones. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G-providers en meer.

5G