Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch Series 9

Apple Watch van aluminium of roestvrij staal, wat zijn de verschillen?

Vergelijking op 6 punten

De Apple Watch is onder andere verkrijgbaar in roestvrij staal en in aluminium. Wat zijn de belangrijkste verschillen in functies, specs en prijs? Dat lees je in dit artikel, waarin we de Apple Watch van aluminium en roestvrij staal tegenover elkaar zetten.

Prijs (vanaf €279,-) ⦁ Refurbished

Apple Watch aluminium of roestvrij staal: aan jou de keuze!

Bij de Apple Watch kun je kiezen uit meerdere materialen, waarvan aluminium en roestvrij staal het meest populair zijn. Daarnaast kun je kiezen voor titanium bij de Apple Watch Ultra. Hoewel je voorheen wat meer moeite moest doen om een roestvrij stalen Apple Watch te kopen, hoeft dat anno 2022 niet meer. Sinds de komst van de Apple Watch 4G, is ook de roestvrij stalen Apple Watch in Nederland verkrijgbaar en België. Dit artikel gaat over de verschillen tussen de Apple Watch in aluminium en roestvrij staal. Beide hebben voor- en nadelen. Aluminium is lichter en goedkoper, terwijl staal wat luxer en exclusiever is. Twijfel je tussen een Apple Watch van aluminium of roestvrij staal? Dan leggen we in dit artikel uit waar je op moet letten en wat de 6 belangrijkste verschillen zijn!

Roestvrij staal, roestvast staal of roestwerend staal?

In dit artikel gebruiken we de term roestvrij staal, omdat dit de bij het publiek meest gangbare benaming is. Bovendien is dit de term die zelf door Apple gebruikt wordt om dit specifieke model van de Apple Watch aan te duiden. Hoewel de term roestvrij staal technisch gezien niet de juiste benaming is, is deze term dermate ingeburgerd dat we de voorkeur geven voor het gebruik van het woord “roestvrij”.

#1 Apple Watch staal vs aluminium: de prijs

De belangrijkste overweging bij je keuze is waarschijnlijk de prijs. De Apple Watch in aluminium is namelijk een paar honderd euro goedkoper dan de uitvoering van staal. Dit heeft niet alleen te maken met de hogere materiaalkosten, maar ook omdat je bij de roestvrijstalen versie verplicht bent om de versie met 4G-functie te nemen, ongeacht of je dit gaat gebruiken.

Dit zijn de prijzen die Apple in 2022 in Nederland en België hanteert:

Apple Watch Series 8 Middernacht en Goud

Prijzen Apple Watch Series 8 GPS 41mm aluminium

Prijzen Apple Watch Series 8 GPS 45mm aluminium

Klik hier voor 41mm Series 8 Cellular roestvrij staal

Prijzen Apple Watch Series 8 Cellular 41mm roestvrij staal

Klik hier voor 45mm Series 8 Cellular roestvrij staal

Prijzen Apple Watch Series 8 Cellular 45mm roestvrij staal

En dit waren de adviesprijzen van de 2021-modellen. Deze zitten niet meer in Apple’s assortiment, maar vind je nog wel bij andere winkels:

Klik hier voor 41mm Series 7 aluminium

Apple Watch Series 7 aluminium in 41mm

Klik hier voor 45mm Series 7 aluminium

Apple Watch Series 7 aluminium in 45mm

Klik hier voor 45mm Series 7 Cellular roestvrij staal
Klik hier voor 41mm Series 7 Cellular roestvrij staal

Wil je roestvrij staal, dan kun je ook kiezen voor de luxere Apple Watch Hermes-editie (vanaf €1.469,-, niet in Nederland verkrijgbaar). Daarnaast is er de Apple Watch Ultra van titanium.

Bekijk ook

Dit is de Apple Watch Ultra: de extra grote smartwatch voor sporters

De Apple Watch Ultra is de allernieuwste, grotere Apple Watch voor sporters. Er zitten exclusieve functies op, het design is aangepast en het scherm is groter. Je leest hier alles wat je moet weten over de nieuwe Apple Watch Ultra.

Onthoud dat de Apple Watch SE alleen beschikbaar is in aluminium. Heb je de extra geavanceerde functies van de Apple Watch Series 7 of Series 8 niet nodig en past de Apple Watch SE 2022 meer in jouw straatje, dan heb je dus alleen maar de keuze uit drie kleuren aluminium (Middernacht, Sterrenlicht, Zilver).

#2 Verkrijgbaarheid aluminium vs staal

Zowel de aluminium uitvoering van de Apple Watch als de roestvrij stalen zijn overal in Nederland en België verkrijgbaar. Maar er is wel één ding waar je rekening mee moet houden bij de RVS Apple Watch: deze is alleen verkrijgbaar mét 4G-functie. Je betaalt als het ware dus ook voor een functie waar je misschien geen gebruik van kunt of wil maken. Je provider moet immers wel de 4G-functie ondersteunen en je moet er maar net de extra kosten voor het abonnement (meestal nog €5,- per maand bovenop de aanschafprijs van de Apple Watch zelf) voor over hebben.

Apple Watch Series 8 roestvrijstaal kleuren

#3 Apple Watch van staal of aluminium: het gewicht

Zoveel wegen de verschillende modellen van de Apple Watch Series 7 en Series 8:

  • 41mm aluminium: 32 gram
  • 41mm staal: 42,3 gram
  • 45mm aluminium: 38,8 gram
  • 45mm staal: 51,5 gram

De Apple Watch van roestvrij staal is dus iets zwaarder dan de aluminium variant en dat voel je wel tijdens het dragen. Het heeft op zich geen verdere gevolgen voor het gebruik, behalve dan dat een zwaarder horloge trillingen minder sterk doorgeeft dan een lichtgewicht horloge. Je kunt dit compenseren door op de stalen versie de trilling iets sterker in te stellen, maar daarmee gaat de batterij wel iets sneller leeg.

#4 Materiaal: allebei prima

Beide materialen zijn robuust en duurzaam. Apple gebruikt al jarenlang aluminium voor iPhones en iPads, dus je weet in feite precies wat je krijgt. Kies je voor de aluminium Apple Watch, dan is het goed om te weten dat Apple een relatief harde aluminium-legering (7000 serie) heeft gekozen. Bovendien is het horloge geanodiseerd, zoals ook gebeurt bij de iPhone. Dit levert een extra beschermlaag op. Het aluminium is 100% gerecycled.

De stalen Apple Watch heeft randen die doen denken aan de Pro-modellen van de recente iPhones en ook daarvan is inmiddels bekend hoe het zich gedraagt. Er kunnen door het gebruik in de loop van de tijd wat krasjes op ontstaan, die wat meer opvallen dan op het geborstelde aluminium.

De stalen Apple Watch is gemaakt van 316L, een gebruikelijke legering. Het materiaal is sterk, duurzaam en goed bestand tegen corrosie. Bij de zwarte stalen Apple Watch is bovendien nog een extra coating van DLC (Diamond Like Carbon) toegevoegd. Hoewel deze beschermlaag zo sterk als diamant probeert te zijn, heeft het wel als nadeel dat beschadigingen niet gemakkelijk te repareren zijn. Ga er daarom voorzichtig mee om. Of beschouw het als een gebruiksvoorwerp en accepteer dat je na verloop van tijd wat gebruikssporen zult zien.

#5 Apple Watch kleuren: aluminium vs staal

Bij de Apple Watch Series 8 en Series 7 heb je keuze uit verschillende kleuren. Deze kleuren zijn bij aluminium: blauw, groen, rood, middernacht en sterrenlicht. Bij roestvrij staal kun je de meer traditionelere kleuren grafiet, zilver en goud kiezen.

Kleuren en uitvoeringen Apple Watch GPS + Cellular

Aluminium Roestvrij staal Titanium
Apple Watch SE 2022 GPS + Cellular Middernacht, Sterrenlicht, zilver
Apple Watch SE 2020 GPS + Cellular Spacegrijs, zilver, goud
Apple Watch Series 8 GPS + Cellular Middernacht, sterrenlicht, zilver, rood Grafiet, zilver, goud
Apple Watch Hermès Series 8 GPS + Cellular* Spacezwart, zilver
Apple Watch Series 7 GPS + Cellular Middernacht, sterrenlicht, groen, blauw, rood Grafiet, zilver, goud
Apple Watch Hermès Series 7 GPS + Cellular* Spacezwart, zilver
Apple Watch Ultra GPS + Cellular Titanium (neutraal)

* Model en uitvoering niet beschikbaar in Nederland en België.

Welke kleur je kiest is een kwestie van smaak. Wij vinden bij aluminium dat de middernacht Apple Watch er het meest compact en onopvallend uitziet, terwijl de sterrenlicht modellen juist wat groter ogen dan ze in werkelijkheid zijn. Heb je smalle polsen en denk je dat de grote Apple Watch er wat lomp zal uitzien, dan kun je beter voor een donkere kleur kiezen (of voor een kleinere maat).

Apple Watch Series 7

Bij de roestvrij stalen Apple Watch valt de zilverkleurige wat meer op. Je ziet daar ook het glimmende effect wat beter dan bij de grafiet gekleurde roestvrij stalen Apple Watch. Als je extra op wil vallen, dan moet je voor de goudkleurige roestvrij stalen Apple Watch gaan.

#6 Apple Watch-scherm: saffierglas of Ion-X?

We hebben één van de belangrijkste verschillen tot het einde bewaard: het scherm. De roestvrij stalen Apple Watch heeft een scherm dat bedekt is met saffierglas, terwijl de aluminium Apple Watch een schermlaag van Ion-X glas heeft. In een speciaal artikel leggen we uit wat de verschillen tussen saffierglas en Ion-X zijn. Saffierglas is wat harder en daardoor minder krasgevoelig, maar het is wel wat breukgevoeliger. Bij Ion-X is het precies andersom: het krast wat sneller, maar bij een val op de straatstenen breekt het minder snel.

Wil je een Apple Watch met saffierglas, let dan op dat je niet zomaar de 4G-versie in aluminium koopt want die is voorzien van een Ion-X-scherm. Alleen de roestvrijstalen modellen en de luxere varianten van titanium en de Hermes-versie zijn bedekt met saffierglas.

Bekijk ook

Saffierkristal of Ion-X glas in de Apple Watch: wat is beter?

Het scherm van de Apple Watch is voorzien van een glazen beschermlaag. Er kan daarbij sprake zijn van saffierglas of Ion-X glas. Op deze pagina vertellen we wat de verschillen zijn en welk van de twee je moet kiezen.

Conclusie: Apple Watch aluminium of staal?

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken en we kunnen ook moeilijk inschatten hoeveel baat jij eventueel hebt bij de 4G-functie. Maar we kunnen wel wat algemene aanbevelingen doen:

  • Nog onzeker? Neem een aluminium Apple Watch. Het horloge is minder waardevast dan een iPhone en het zou zonde zijn als je er na een paar maanden achter komt dat een smartwatch toch niets voor jou is. Bovendien kun je een aluminium Apple Watch makkelijker doorverkopen.
  • Krap bij kas? Neem een aluminium Apple Watch. Technisch gezien is deze namelijk exact gelijk aan de RVS Apple Watch. Er zitten precies dezelfde functies op. Het belangrijkste verschil is saffierglas vs. Ion-X.
  • Toe aan je volgende Apple Watch en je wilt iets luxer? Neem dan de Apple Watch van roestvrij staal. Ook betaal je extra voor de 4G-functie, terwijl je die bij jouw provider misschien (nog) niet kan gebruiken.

Meer over de Apple Watch kopen lees je in ons uitgebreide artikel met koopadvies! Of bekijk ons artikel over Apple Watch roestvrij staal kopen!

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.