Apple Watch Series 5

Apple Watch van aluminium of staal, wat zijn de verschillen?

Vergelijking op 6 punten

De Apple Watch is verkrijgbaar in roestvrij staal en in aluminium. Wat zijn de belangrijkste verschillen in functies, specs en prijs? Dat lees je in dit artikel, waarin we de Apple Watch van aluminium en roestvrij staal tegenover elkaar zetten.

Prijs vanaf €229,-

Apple Watch aluminium of staal: aan jou de keuze!

Bij de Apple Watch kun je kiezen uit twee materialen: aluminium en roestvrij staal. Beide hebben voor- en nadelen. Aluminium is lichter en goedkoper, terwijl staal wat luxer en exclusiever is. Twijfel je tussen een Apple Watch van aluminium of staal? Dan leggen we in dit artikel uit waar je op moet letten en wat de 6 belangrijkste verschillen zijn!

#1 Apple Watch staal vs aluminium: de prijs

De Apple Watch in aluminium is een paar honderd euro goedkoper dan de uitvoering van staal. Dit heeft niet alleen te maken met de hogere materiaalkosten, maar ook omdat je bij de roestvrijstalen versie verplicht bent om de versie met 4G-functie te nemen, ongeacht of je dit gaat gebruiken.

Dit zijn de prijzen die Apple in Europa hanteert:

  • Apple Watch aluminium 40mm Series 4: vanaf €429
  • Apple Watch aluminium 44mm Series 4: vanaf €459
  • Apple Watch roestvrijstaal 40mm Series 4: vanaf €699
  • Apple Watch roestvrijstaal 44mm Series 4: vanaf €749

Je kunt bij de aluminium uitvoering ook kiezen voor de Apple Watch Nike, die voor dezelfde prijs in de winkel ligt. Wil je liever staal, dan kun je kezen voor de luxere Apple Watch Hermes-editie (vanaf €1299). Vroeger maakte Apple ook een luxe Apple Watch Edition van verguld materiaal en keramiek, maar is daarmee gestopt.

#2 Verkrijgbaarheid aluminium vs staal
De aluminium uitvoering van de Apple Watch is overal in Nederland en België verkrijgbaar. Ook de Nike-uitvoering is vrij gemakkelijk te vinden in de winkels. Voor een roestvrijstalen Apple Watch zul je iets meer moeite moeten doen, want deze modellen zijn alleen leverbaar met 4G en zijn daarom maar in een beperkt aantal landen verkrijgbaar waaronder Duitsland, Engeland, de VS en Frankrijk.

Apple Watch Series 4 staal

#3 Apple Watch van staal of aluminium: het gewicht

De Apple Watch van roestvrij staal (47,9 gram) is iets zwaarder dan de aluminium variant (36,7 gram). Dit gewicht geldt voor de grootste 44mm variant. Dit heeft op zich geen gevolgen voor het gebruik, behalve dan dat een zwaarder horloge trillingen minder sterk doorgeeft dan een lichtgewicht horloge. Je kunt dit compenseren door op de stalen versie de trilling iets sterker in te stellen, maar daarmee gaat de batterij wel iets sneller leeg.

#4 Materiaal: allebei prima
Beide materialen zijn robuust en duurzaam. Apple gebruikt al jarenlang aluminium voor iPhones en iPads, dus je weet in feite precies wat je krijgt. De stalen Apple Watch heeft randen die doen denken aan de iPhone X en ook daarvan is inmiddels bekend hoe het zich gedraagt. Er kunnen door het gebruik in de loop van de tijd wat krasjes op ontstaan, die wat meer opvallen dan op het geborstelde aluminium.

Apple Watch 2019: verwachtingen

De stalen Apple Watch is gemaakt van 316L, een gebruikelijke legering. Het materiaal is sterk, duurzaam en goed bestand tegen corrosie. Bij de zwarte stalen Apple Watch is bovendien nog een extra coating van DLC (Diamond Like Carbon) toegevoegd. Hoewel deze beschermlaag zo sterk als diamant probeert te zijn, heeft het wel als nadeel dat beschadigingen niet gemakkelijk te repareren zijn. Ga er daarom voorzichtig mee om. Of beschouw het als een gebruiksvoorwerp en accepteer dat je na verloop van tijd wat gebruikssporen zult zien.

Kies je voor de aluminium Apple Watch, dan is het goed om te weten dat Apple een relatief harde aluminium-legering (7000 serie) heeft gekozen. Bovendien is het horloge geanodiseerd, zoals ook gebeurt bij de iPhone. Dit levert een extra beschermlaag op.

Apple Watch goud Series 4

#5 Apple Watch kleuren: aluminium vs staal

Bij de Apple Watch Series 4 heb je keuze uit precies dezelfde kleuren: zilver, spacegrijs en goud. Voorheen was de kleurkeuze bij de Apple Watch Series 3 verschillend. Bij aluminium had je wat meer keuze (naast de genoemde kleuren ook roségoud) en bij staal wat minder keuze (geen goud), maar in 2018 heeft Apple dit rechtgetrokken.

Apple Watch aluminium

Welke kleur je kiest is een kwestie van smaak. Wij vinden dat de spacegrijze Apple Watch er het meest compact en onopvallend uitziet, terwijl de zilverkleurige modellen juist wat groter ogen dan ze in werkelijkheid zijn. Heb je smalle polsen en denk je dat de grote Apple Watch er wat lomp zal uitzien, dan kun je beter voor een spacegrijze kiezen (of voor een kleinere maat).

Apple Watch staal

#6 Apple Watch-scherm: saffierglas of Ion-X?

We hebben een van de belangrijkste verschillen tot het einde bewaard: het scherm. De stalen Apple Watch heeft een scherm dat bedekt is met saffierglas, terwijl de aluminium Apple Watch een schermlaag van Ion-X glas heeft. In een speciaal artikel leggen we uit wat de verschillen tussen saffierglas en Ion-X zijn. Saffierglas is wat harder en daardoor minder krasgevoelig, maar het is wel wat breukgevoeliger. Bij Ion-X is het precies andersom: het krast wat sneller, maar bij een val op de straatstenen breekt het minder snel.

Conclusie: Apple Watch aluminium of staal?

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken en we kunnen ook moeilijk inschatten hoeveel moeite jij wilt doen om een stalen Apple Watch te bemachtigen. Maar we kunnen wel wat algemene aanbevelingen doen.

  • Nog onzeker? Neem een aluminium Apple Watch. Het horloge is minder waardevast dan een iPhone en het zou zonde zijn als je er na een paar maanden achter komt dat een smartwatch toch niets voor jou is. Bovendien kun je een aluminium Apple Watch makkelijker terugbrengen naar de winkel in je eigen land.
  • Krap bij kas? Neem een aluminium Apple Watch. Technisch gezien is deze namelijk exact gelijk aan de stalen Apple Watch. Er zitten precies dezelfde functies op. Het belangrijkste verschil is saffierglas vs. Ion-X.
  • Toe aan je volgende Apple Watch en je wilt iets luxer? Neem dan de Apple Watch van roestvrij staal, al zul je er wel speciaal voor naar het buitenland moeten reizen. Ook betaal je extra voor de 4G-functie, terwijl je die in Nederland en België nog niet kunt gebruiken.

Meer over de Apple Watch kopen lees je in ons uitgebreide artikel met koopadvies! Of bekijk ons artikel over Apple Watch roestvrij staal kopen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!