Podcasts luisteren op Apple Watch

Zo kun je podcasts op de Apple Watch beluisteren

Hoe kun je podcasts op je Apple Watch luisteren? Met deze handige tips! We gebruiken iTunes, MiniCast, Watch Player en Workouts++ om podcasts op de Apple Watch af te spelen.

Met de Apple Watch kun je muziek luisteren, via de speaker of via draadloze oordopjes. Maar wist je dat je ook podcasts kunt luisteren via de Apple Watch? Wij leggen in deze tip uit hoe je dat op twee manieren kunt doen via iTunes en de WatchPlayer-app.

Apple Watch: podcasts luisteren doe je zo

De Apple Watch beschikt over een ingebouwde speaker, die je voor meer kunt gebruiken dan alarmgeluiden afspelen. Je kunt er ook podcasts mee luisteren. Op de iPhone doe je dat via de Podcasts-app van Apple, maar helaas is er geen officiële Podcasts-app voor de Apple Watch. We leggen daarom uit hoe het werkt via iTunes en met diverse apps:

Podcasts op Apple Watch via iTunes

Via iTunes op de desktop kun je zorgen dat je podcasts (en trouwens ook audioboeken) kunt synchroniseren met je Apple Watch. Dit gaat via een omweg met iTunes op de desktop en werkt alleen als je geen gebruik maakt van iCloud-muziekbibliotheek. Doe hiervoor het volgende:

 1. Open iTunes op de desktop en klik linksboven op het uitklapmenu en selecteer Podcasts. Zie je deze optie niet, klik dan eerst op Wijzig menu….
 2. Klik op Store en zoek naar de podcast die je wil luisteren. Download deze naar je bibliotheek.
 3. Klik vervolgens bovenin op Bibliotheek.
 4. Selecteer de juiste podcast en klik met je rechter muisknop op de desbetreffende aflevering. Kies nu voor Toon info.

Podcasts via iTunes als muziekbestand.

 1. In het Opties-tabblad kies je bij Soort media voor Muziek.
 2. De podcast aflevering wordt nu verplaatst naar je muziekbibliotheek. Synchroniseer je muziekbibliotheek, inclusief de omgezette podcast aflevering, met je iPhone.
 3. Maak op je iPhone in de Muziek-app een nieuwe afspeellijst aan (bijvoorbeeld Podcasts) en voeg de podcast-aflevering daaraan toe.

Podcasts afspeellijst synchroniseren met je Apple Watch.

 1. Ga nu naar de Watch-app op je iPhone en ga naar Mijn Watch > Muziek.
 2. Tik op Gesynchroniseerde muziek en selecteer de zojuist aangemaakte afspeellijst.
 3. De inhoud van deze afspeellijst wordt nu gesynchroniseerd met je Apple Watch.

Je kunt nu via de Muziek-app op je Apple Watch naar een podcast aflevering luisteren. Je beheert de podcasts dus via je desktop, omdat je ze via iTunes om moet zetten in een muziekbestand. Dit soort omgezette bestanden kunnen echter niet gesynchroniseerd worden met je iPhone als je iCloud-muziekbibliotheek ingeschakeld hebt. Als je Apple Music-gebruiker bent, werkt deze manier dus niet.

Outcast

Outcast voor Apple Watch is een relatief nieuwe app waarmee je podcasts kunt luisteren op de Apple Watch. De app slaagt daar vrij goed in, binnen de beperkingen die Apple stelt. Zo is het nu nog niet mogelijk om via Wi-Fi en 4G podcasts te streamen, afleveringen tussen apparaten te synchroniseren of meldingen te geven als er een nieuwe aflevering klaarstaat. Ook kunnen apps van derden niet het geluidsvolume aanpassen, een nogal onbegrijpelijke beperking vanuit Apple.

Outcast bevat twee voorbeeld ‘podcasts’ die uitleggen hoe de app werkt en hoe je nieuwe afleveringen op je Apple Watch krijgt. Het geluidsvolume heeft Outcast opgelost met een soort volumeknoppen op het scherm, die uitleggen hoe je Apple’s Now Playing-functie gebruikt om het geluid aan te passen. Ook zitten er andere handige hints in de app, die je helpen om het maximale eruit te halen.

Je zoekt in Outcast eerst een geschikte podcast, waarbij je suggesties krijgt. Deze download je naar de Apple Watch, zodat je daarna offline kunt afspelen. Een voortgangsbalk laat zien of je er al bijna bent. Dit kan vrij lang duren omdat het via de Bluetooth-verbinding van de iPhone loopt. Heb je een Apple Watch met 4G, dan kun je de app zelfs helemaal zelfstandig zonder iPhone gebruiken. Voor het zoeken naar een bepaalde podcast gebruik je de scribble-functie om tekst in te voeren. Je luistert de podcast vervolgens met draadloze oordopjes en dit werkt zelfs als je gelijktijdig een workout-app wilt gebruiken. Handig is dat er gekleurde thema’s in zitten, dat je de snelheid van afspelen kunt aanpassen (0,5x tot 2x) en de lengte van de skip-sprongen zelf kunt kiezen (5 seconden tot 1:30 minuut).

MiniCast voor podcasts op Apple Watch

Een gemakkelijke app voor podcasts op de Apple Watch is MiniCast. Hiermee kun je vanuit Apple’s Podcasts-app, Overcast of Pocket Cast afleveringen van je favoriete shows naar een Apple Watch sturen.

Apple stelt wel wat beperkingen om podcasts op de Apple Watch te luisteren, maar de maker van deze app heeft daar een oplossing voor gevonden. Het werkt met een extensie voor je favoriete podcast-app.

 1. Om een aflevering op je Apple Watch te zetten open je bijvoorbeeld de Overcast-app op je iPhone (of een andere app die hiermee samenwerkt).
 2. Open het deelmenu en activeer de MiniCast-actie-extensie.
 3. Er verschijnt een melding op de Apple Watch waarmee je de aflevering kunt downloaden.

Het overzetten van de data duurt wel vrij lang; denk aan ongeveer 10 minuten voor een aflevering van een uur. Ook heb je op de Apple Watch niet zoveel mogelijkheden om het afspelen te regelen. Maar dit ligt vooral aan Apple, die ontwikkelaars weinig opties biedt om goede podcast-apps voor de Apple Watch te maken.

MiniCast is gratis, maar om alle functies te gebruiken moet je een in-app aankoop doen.

Workout++ voor podcasts op Apple Watch

Wil je podcasts luisteren tijdens het sporten, dan is Workout++ misschien een betere optie. Deze app heeft een speciaal tabblad in de iPhone-app waarmee je je kunt abonneren op allerlei podcasts. Tik je op een aflevering, dan kun je deze overzetten naar de Apple Watch. Ook bij deze app duurt het wel even voordat de aflevering op je horloge staat. Met knoppen in de app kun je het afspelen regelen en 30 minuten tot 1 minuut vooruit en achteruit springen.

Podcasts luisteren op Apple Watch

Start je een workout op je Apple Watch, dan veeg je naar links om de podcast-afleveringen te bekijken, die je meteen kunt afspelen. Ook kun je afleveringen streamen naar je Apple Watch, al heb je hierbij wel te maken met wat wachttijden in verband met bufferen.

Watch Player voor podcasts op Apple Watch

In onze uitgebreide Watch Player-review heb je meer kunnen lezen over deze app. Bij Watch Player moet je een lijst aanmaken van podcast-afleveringen, die je vervolgens naar de Apple Watch stuurt. Dit bestaat uit twee stappen.

Het werkt als volgt:

 1. Installeer de Watch Player-app op je iPhone en open de app.
 2. Tik rechtsboven op het RSS-icoontje.
 3. Zoek een interessante podcast of kies uit de podcasts die je al eerder had toegevoegd.
 4. Tik op de aflevering die je naar je Apple Watch wilt sturen.
 5. Ga terug naar het hoofdscherm, waar je de lijst met bestanden ziet.
 6. Tik op het Upload-icoontje (een bak met onhoog wijzend pijltje) om de bestanden naar de Apple Watch te sturen. Hiervoor moet de WatchPlayer-app op de Apple Watch geopend zijn.

Watch Player podcasts op Apple Watch luisteren

Deze app vergt dus eigenlijk twee stappen: eerst moet je de afleveringen downloaden en daarna kun je ze uploaden naar de Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Apple Watch
Onderwerp podcasts
Device Apple Watch
Software watchOS