Apple Watch Series 4 Liquid Metal wijzerplaat

De nieuwe watchOS 5 wijzerplaten bewijzen Apple’s oog voor detail

Geen computeranimatie
In watchOS 5 vind je de nieuwe Infograaf-wijzerplaat, bedoeld voor de Apple Watch Series 4. Maar er zitten ook een paar nieuwe wijzerplaten in die iedereen kan gebruiken met water, vuur en vloeibaar metaal. Er komen geen computeranimaties aan te pas. Deze video laat zien hoe Apple ze heeft gemaakt.

Misschien heb je ze al ontdekt: de nieuwe bewegende wijzerplaten in watchOS 5. Je kunt kiezen uit Fire, Vapor, Water en Liquid Metal en iedereen met een geschikte Apple Watch kan ze instellen. Wat misschien nog specialer is, is dat het geen computeranimaties of renders zijn. Apple is in een studio echt met water en vuur aan de slag gegaan om ze te maken. Het laat zien dat Apple nog steeds veel oog voor detail heeft. In een video is nu te zien hoe het er achter de schermen aan toe ging.


Update 22 september: omdat Apple en making of-video heeft uitgebracht hebben we dit artikel (in iets gewijzigde vorm) opnieuw gepubliceerd.

Alan Dye, Vice President of User Interface Design, vertelde dat Apple er bewust voor had gekozen om geen CGI toe te passen. Alle details moesten precies kloppen:

We hadden dit waarschijnlijk digitaal kunnen doen, maar we hebben vrijwel alles in een studio geschoten. Wat ik daar zo mooi aan vind is dat het goed aangeeft hoe het designteam te werk gaat.

Wijzerplaten watchOS 5 making of

Verder praat Dye in het interview op z’n Amerikaans over het “samenbrengen van allerlei talenten”. Met meer dan 120.000 medewerkers heeft Apple dan ook genoeg personeel om uit te kiezen. Er kwamen art directors, kleurexperts en grafische designers aan te pas. Maar ook mensen die de modellen maken die in de brand zouden worden gestoken.

watchOS 5 bevat ook de nieuwe Infograaf en Infograaf Modulair-wijzerplaten, die we verderop bespreken. Deze bevatten veel meer informatie, maar zijn alleen te vinden op de Apple Watch Series 4. De vier andere wijzerplaten Fire, Vapor, Water en Liquid Metal laten alleen de tijd zien. Ze zijn schermvullend en reageren op een bijzondere manier aan de zijkant van het scherm, maar dat is alleen op de Series 4 te zien. Op oudere Apple Watches zijn de wijzerplaten gewoon rond en daardoor wat minder spectaculair. Wel kun je kiezen uit verschillende kleuren en animaties. Er is ruimte voor drie widgets: linksboven, rechtsboven en onderin het scherm.

Nieuwe wijzerplaten Apple Watch

Op de Series 4 laten ze goed zien wat er met het grotere OLED-scherm met afgeronde hoeken mogelijk is. Het zijn geen simpele herhalende animaties. De Fire-wijzerplaat verlicht bijvoorbeeld op een subtiele manier de wijzers van de klok. En bij de Water-wijzerplaat spatten de waterdruppels aan de zijkant eraf. Ze bewegen mee als je je pols beweegt, ook op de Series 2 en Series 3, maar de beweging is dan alleen zichtbaar in het middelste ronde deel van de wijzerplaat.

Apple Watch Series 4 Liquid Metal wijzerplaat

Infograaf-wijzerplaat alleen op Series 4

Er zitten ook twee nieuwe, drukke wijzerplaten in watchOS 5. Die biedt ruimte voor maar liefst 8 widgets, die door horloge-experts ook wel complicaties (ja, echt!) worden genoemd. Omdat dit bij mensen die niet goed thuis zijn in de horlogewereld wel eens verwarring oplevert (“Hee, maar complicaties is toch iets heel anders?”) spreken we hier op iCulture liever over widgets.

De Infograaf-wijzerplaat is er in twee uitvoeringen: normaal en modulair.

Hieronder zie je de Infograaf-wijzerplaat in de kleuren wit en zwart:

Apple Watch Series 4 Infograaf-wijzerplaat

Deze wijzerplaten zijn dus exclusief voor de Apple Watch Series 4 en is gebaseerd op de eerdere Modulair-wijzerplaat. Alleen staat er nu veel meer informatie op. Ontwikkelaars moeten hun complicaties wel aanpassen voor deze nieuwe wijzerplaat.

Verbeterde Siri-wijzerplaat
Alle Apple Watches die de update naar watchOS 5 gekregen hebben, beschikken ook over de verbeterde Siri-wijzerplaat. Deze toont voortaan apps van derden en bovendien is de wijzerplaat proactiever. Zo krijg je op basis van locatie of tijdstip suggesties te zien.

Bekijk ook

Naar deze vijf watchOS 5 functies kijken wij het meest uit

Heb je een Apple Watch, dan is er genoeg om naar uit te kijken in watchOS 5. Er zitten allerlei handige functies in die het gebruik van je Watch nog prettiger maken. Dit zijn volgens ons de beste 5 functies, plus nog een heleboel andere minder bekende functies om naar uit te kijken.

De originele Apple Watch Series 0 uit 2015 krijgt als enige geen nieuwe wijzerplaten. Dit model krijgt immers geen update naar watchOS 5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 22 september: Nu er een 'making of' video over deze wijzerplaten in watchOS 5 is verschenen, hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd. Extra uitleg over de term 'complicaties' toegevoegd om misverstanden daarover te voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.