Apple Watch Series 4 ECG

Apple brengt watchOS 5.1.2 met ECG, nieuwe Infograaf-complicaties en meer uit

watchOS 5.1.2 voor de Apple Watch is uit. In deze update voegt Apple de ECG-app toe aan de Apple Watch Series 4, maar er zijn nog meer verbeteringen voor andere modellen. Bekijk hier wat er allemaal nieuw is.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Er staan weer nieuwe functies voor je Apple Watch klaar! watchOS 5.1.2 lijkt een kleine update te zijn, maar voor gebruikers van de Apple Watch Series 4 zitten er welkome toevoegingen in. In in ieder geval Amerika is de ECG-app vanaf deze versie beschikbaar. Ook als je niet de allernieuwste hebt, profiteer je van een nieuwe functie in het Bedieningspaneel.

watchOS 5.1.2 beschikbaar: dit is er nieuw

In deze nieuwe versie zijn er drie nieuwe functies die eruit springen: de ECG-app, de nieuwe complicaties voor de Series 4 en een nieuwe schakelaar in het Apple Watch Bedieningspaneel, waardoor de Walkietalkie-app een stukje makkelijker wordt in het gebruik.

Apple Watch Series 4 ECG

ECG-app toegevoegd in watchOS 5.1.2

Op de Apple Watch Series 4 kun je dankzij nieuwe sensoren een hartfilmpje maken. Je legt hiervoor je vinger op de Digital Crown, waarna de ECG-app je hartritme checkt.

Om dit te gebruiken heb je een afzonderlijke ECG-app nodig, die op je Apple Watch verschijnt als je in de VS of een Amerikaanse regio woont. Op dit moment is de Apple Watch ECG in Nederland officieel nog niet beschikbaar.

Wil je het toch gebruiken, dan moet je voldoen aan drie voorwaarden:

 • Je moet beschikken over een in de VS gekochte Apple Watch Series 4
 • Je moet je regio op de VS zetten.
 • Je moet je taal op Engels instellen.

Hartgezondheid activeren

Zo kun je de Apple Watch ECG-functie activeren

Zoals aangegeven is de ECG-functie standaard nog niet in Nederland en België te activeren. Het aanpakken van je regio pas je als volgt aan:

 1. Ga op de iPhone naar de Watch-app.
 2. Ga naar Algemeen > Taal en regio.
 3. Zet de Regio op Verenigde Staten.
 4. Wijzig de taal in het Engels.
 5. De ECG-app zou nu op je iPhone moeten verschijnen.

Werkt het nog niet? Start de Apple Watch dan opnieuw op of check nogmaals of je aan alle drie voorwaarden voldoet.

Nieuwe complicaties

De Apple Watch Series 4 is de allernieuwste Apple Watch en heeft twee exclusieve wijzerplaten, namelijk de Infograaf en de Infograaf modulair. Alle bestaande complicaties moeten hiervoor bijgewerkt worden en dat geldt ook voor Apple’s eigen complicaties van standaardapps. Tot op heden was dat nog niet het geval, waardoor je bijvoorbeeld de Berichten- en de Woning-app niet vanuit een complicatie kon openen. Daar is met deze versie verandering in gekomen, want watchOS 5.1.2 brengt voor alle standaardapps de complicaties terug.

Nieuwe schakelaar voor Walkietalkie

Heb je geen Series 4, dan heb je ook wat aan deze update. In het Bedieningspaneel vind je namelijk een nieuwe schakelaar voor de Walkietalkie-app. Hiermee kan je snel aangeven of je beschikbaar bent of niet. Voorheen moest je daarvoor naar de Walkietalkie-app gaan en daar de schakelaar omzetten, maar vanaf nu hoeft dat dus niet meer.

Apple Watch bedieningspaneel met knop voor Walkietalkie.

Apple heeft daarnaast ook nog een aantal bugs opgelost. Hopelijk verloopt de update voor iedereen zonder problemen, want bij de update naar watchOS 5.1 kregen sommige gebruikers last van een vastgelopen Apple Watch.

watchOS 5.1.2 downloaden
watchOS 5.1.2 is te downloaden voor de Apple Watch Series 1 en nieuwer, dus niet voor de originele Apple Watch Series 0 uit 2015. Weet je niet welke Apple Watch je hebt, check dan ons artikel met Apple Watch-modellen. Om de update uit te voeren, doe je het volgende op de gekoppelde iPhone:

 1. Ga naar Mijn Watch > Algemeen.
 2. Tik op Software-update en wacht tot de update is gedownload.
 3. Hang de Apple Watch aan de lader en wacht geduldig af tot de update is geïnstalleerd.

Terwijl de Apple Watch aan het updaten is, hou je de gekoppelde iPhone in de buurt om het updateproces niet te verstoren. Het updaten van de Apple Watch kan langer dan een uur duren, dus wees vooral geduldig. Zorg er in ieder geval voor dat de verbinding met de oplader niet verbroken wordt. Om de installatie af te ronden is het verplicht om de Apple Watch aan de lader te hangen, dus hou daar rekening mee.

watchOS 5.1.2 releasenotes

Deze update bevat nieuwe functies, verbeteringen en oplossingen voor problemen:

 • Nieuwe Ecg-app op de Apple Watch Series 4 (alleen in de VS en in Amerikaanse geïncorporeerde gebieden)
  • Mogelijkheid om een elektrocardiogram te maken dat vergelijkbaar is met een elektrocardiogram met afleiding I
  • Er kan worden aangegeven of je hartritme tekenen toont van atriumfibrilleren, een ernstige vorm van een onregelmatig hartritme, of dat je een sinusritme hebt, wat betekent dat je hart in een normaal patroon klopt
  • Bewaart Ecg-golfvorm, classificatie en andere Symptomen in een pdf in de Gezondheid-app op de iPhone, zodat je deze gegevens met je arts kunt delen
 • Nieuwe optie om een waarschuwing te ontvangen als er een onregelmatig hartritme wordt gedetecteerd dat op atriumfibrilleren lijkt (alleen in de VS en in Amerikaanse geïncorporeerde gebieden)
 • Rechtstreekse toegang tot ondersteunde filmkaartjes, kortingsbonnen en spaarkaarten in Wallet wanneer je je Apple Watch bij een contactloze lezer houdt
 • Ontvang meldingen en feestelijke animaties wanneer je je dagelijkse maximumpunten binnen een dag behaalt tijdens een Activiteit-wedstrijd
 • Nieuwe Infograaf-complicaties voor Mail, Kaarten, Berichten, Zoek mijn vrienden, Woning, News, Telefoon en Remote
 • Beheer je beschikbaarheid voor Walkietalkie vanuit het bedieningspaneel

Sommige functies zijn niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: https://www.apple.com/nl/watchos/feature-availabilitv/.
Informatie over de beveiligingsaspecten van
Apple software-updates vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd..

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 06 december: Toegevoegd dat de ECG-functie nog niet in Nederland lijkt te gaan werken. De ECG-app verschijnt niet na wijzigen van de regio.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2018, 8:14
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, watchOS 5, watchOS-stable
Device Apple Watch
Software watchOS 5
46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.