Apple schakelt Walkie-Talkie-app tijdelijk uit vanwege privacybug

Bug liet je ongemerkt meeluisteren
Apple heeft de Walkie-Talkie-app op de Apple Watch tijdelijk uitgeschakeld. Door de bug was het mogelijk om mee te luisteren via iemands iPhone. Apple werkt aan een oplossing om dit probleem te fixen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sinds watchOS 5 heeft de Apple Watch een Walkie-Talkie-app, waarmee je korte spraakberichten kan versturen naar andere Apple Watch-gebruikers. Dit komt vooral van pas als je snel een kort spraakbericht wil versturen, maar er blijkt een bug in te zitten waardoor je met iemand mee kon luisteren, zonder toestemming van de andere persoon. Het probleem doet sterk denken aan de bekende FaceTime-bug voor groepen.

Update 22 juli 2019: Apple heeft deze privacybug inmiddels opgelost met de introductie van watchOS 5.3 en iOS 12.4. Om weer gebruik te kunnen maken van deze app, download je simpelweg de nieuwste software-updates voor je iPhone en Apple Watch.

Walkie-Talkie uitgeschakeld door privacybug

Tegenover TechCrunch laat Apple weten dat ze de bug zojuist ontdekt hebben, dankzij een melding via hun programma voor het melden van privacyproblemen. Volgens Apple is er geen bewijs dat deze bug misbruikt is. Hoe de bug precies werkt is niet bekend gemaakt, maar het was in ieder geval mogelijk om ongemerkt mee te luisteren via de iPhone van iemand anders. Apple heeft daarom de Walkie-Talkie-app uitgeschakeld.

watchOS 5 walkie talkie

Apple geeft in een verklaring aan dat ze hard werken aan een bugfix. Waarschijnlijk is hier een aparte watchOS-update voor nodig. Apple werkt nu nog aan watchOS 5.3 die deze zomer beschikbaar komt, dus hoogstwaarschijnlijk verwerken ze de bug in deze versie. Tot die tijd kun je dus geen gebruikmaken van deze Apple Watch-app.

Bekijk ook

Alles over Walkie Talkie, onderling praten op de Apple Watch

Met Walkie Talkie kun je onderling praten met vrienden die ook een Apple Watch hebben. Walkie Talkie kan gemakkelijk zijn als je meteen contact met iemand wilt hebben, bijvoorbeeld als je snel iets wilt vragen. Hoe werkt Walkie Talkie en op welke modellen is het beschikbaar? Je leest er hier alles over.

Het lijkt erop dat Apple de bug vroegtijdig heeft ontdekt. Zoals ze zelf aangeven, zijn er geen gevallen bekend waarbij mensen daadwerkelijk afgeluisterd zijn. De app zelf blijft beschikbaar op de Apple Watch, maar hem openen heeft op dit moment geen zin. Omdat de functie aan de serverkant van Apple uitgeschakeld is, kan er geen verbinding worden gemaakt met andere gebruikers. Je hoeft daarom ook niet bang te zijn dat je nu afgeluisterd kan worden. Walkie-Talkie maakt gebruik van de techniek van FaceTime-audio, maar daarvoor is geen soortgelijke bug bekend.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 juli: Artikel bijgewerkt na verschijnen van software-updates met oplossing voor dit probleem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.