Workflow op iPad

Apple neemt Workflow over, app blijft voorlopig bestaan

Apple heeft de app Workflow overgenomen, waarmee je taken kunt automatiseren op iOS. De app blijft voorlopig bestaan en wordt gratis.

Apple heeft de automatiseringsapp Workflow overgenomen. De app blijft voorlopig gewoon in de App Store en zal gratis te downloaden zijn. Het ontwikkelteam van drie personen zal in dienst treden bij Apple. Het bedrijf heeft de overname inmiddels officieel bevestigd.

Workflow op iPad

Update 15:45 uur: het verdwijnen van Google uit de app blijkt te maken te hebben met een juridische kwestie (zie verderop).

Workflow-overname

Het team achter Workflow bestaat uit Ari Weinstein, Conrad Kramer en Nick Frey. Zij zullen bij Apple gaan werken aan niet nader genoemde projecten. In een verklaring zegt Weinstein dat zijn team blij is om zich bij Apple aan te sluiten.

Hij vertelt ook dat ze vanaf het begin nauw met Apple hebben samengewerkt, zelfs al op het moment dat ze als studenten met hun bedrijfje begonnen en WWDC bezochten. De laatste grote update van Workflow dateert van vorig jaar zomer, toen samenwerking met IFTTT werd aangekondigd (zie hieronder). Workflow bevatte ook al acties om taken rond Apple Music en de App Store te automatiseren.

Workflow op een iPad met IFTTT.

Workflow-app blijft bestaan – maar hoe lang?

“We kunnen niet wachten om bij Apple een stapje verder te gaan en bij te dragen aan producten waar mensen wereldwijd iets aan hebben.” De toekomst van de Workflow-app is echter onzeker. Apple laat de app voorlopig gewoon in de App Store staan en heeft de prijs verlaagd naar €0. Maar of het kleine team bij Apple nog de tijd krijgt om verder te werken aan de app, is onzeker. Misschien is er een parallel te trekken met Siri: dat team werd in 2010 overgenomen, waarbij de Siri-app gewoon in de App Store bleef staan. In 2011 werd Siri officieel opgenomen in iOS en dat was ook het moment dat de app verdween.

‘Eigen apps eerst’?

Meest opvallend is dat Apple bij de overname meteen schoon schip maakt en eigen diensten voorrang geeft. Zo is er in de zojuist verschenen update te lezen dat kaartenacties voortaan via Apple Maps lopen. Ook is het niet langer mogelijk om workflows in te dienen die te maken hebben met concurrerende diensten, te weten: Google Streetview, Google Chrome, Pocket, LINE, Telegram en Uber.

Dat Google en andere partijen ontbreken heeft overigens niets te maken met kwade bedoelingen vanuit Apple, maar er speelt iets heel anders. Een tijdje geleden vroeg Workflow de makers van alle apps die ermee samenwerken om een juridisch contract te ondertekenen. Kleine partijen zoals de maker van Overcast tekenden het contract (met tegenzin), maar grote partijen zoals Google, Telegram en Uber hebben het contract waarschijnlijk terzijde gelegd omdat ze het te veel gedoe vonden om uit te zoeken of zich niet wilden binden aan een eenzijdig contract vanuit zo’n kleine speler. Nu Workflow onderdeel van Apple is, denken ze daar misschien anders over. Maar voorlopig zijn de mogelijkheden weggehaald.

Workflow Marco Arment

Workflow is ook geschikt voor blinden

Wat Apple van plan is met Workflow? Dat is nog even gissen. Apple zou gemakkelijk een eigen versie van de app uitbrengen of het onderdeel maken van iOS. De app lijkt een oogappeltje van Apple en ontving bijvoorbeeld de Apple Design Award 2015 vanwege de goede toegankelijkheidsfuncties. Daar zie je als gewone gebruiker niets van, maar slechtzienden kunnen ook gebruikmaken van Workflow, dankzij het feit dat de items goed zijn gelabeld voor VoiceOver. Het team geeft ook duidelijke hints aan slechtzienden en zorgt dat je bij het verslepen van items te horen krijgt dat er gebeurt.

Apple zette de app later nog eens in het zonnetje als voorbeeld hoe je VoiceOver gebruikt. Maar ook voor niet-slechtzienden is de app erg handig. Je kunt er veelvoorkomende handelingen mee automatiseren, bijvoorbeeld het instellen van timers, het automatisch backuppen van foto’s die je maakt naar een heel specifieke plek of het doorplaatsen van berichten die je op social media post. Alles werkt met overzichtelijke blokken.

Workflow wordt onderdeel van Siri?

Eén van de mogelijkheden is dat Apple de kennis en ervaring van het Workflow-team nodig heeft voor Siri. De stappen die je met Workflow kunt maken, zou je ook in Siri kunnen stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de opdracht: ‘Stuur foto naar Telegram’, ‘Zet MP3-muzieknummer om naar AAC’ of ‘Verklein plaatje tot 1000 pixels breedte’. Nu is dat nog niet mogelijk omdat Siri de context vaak niet begrijpt, maar met de acties van Workflow is het een eitje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2017, 16:02
Categorie Apple
Onderwerpen overname, workflow

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.