Kuifje stripverhalen lezen op iPhone en iPad

Stripboeken en comics lezen op je iPhone of iPad

Wil je comics en stripverhalen lezen op je iPhone en iPad? Dan vind je in dit artikel talloze apps waarmee dat kan. Van Kuifje tot de superhelden van DC en Marvel: met deze apps lees je de comics en strips digitaal, als losse albums of met onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand.

Stripverhalen lezen op je iPhone en iPad

Strips en comics lezen doe je tegenwoordig gewoon op je iPad en iPhone. Op elk moment, zonder dat je papieren albums hoeft mee te nemen. In deze gids lees je alles over stripverhalen en comics lezen en de iOS-apps die je daarvoor nodig hebt.

Hieronder lees je over:

Je kunt natuurlijk ook een iPhone gebruiken om je stripverhalen te lezen. Maar vanwege het grotere kleurenscherm geven wij toch de voorkeur aan de iPad. Zo komen de tekeningen veel mooier tot hun recht – en daar gaat het immers om. Voordelen van het lezen van stripverhalen en comics op je iPad zijn er genoeg. Bijvoorbeeld dat je de nieuwste comics direct na de release al kunt lezen. Het kost ook geen ruimte op je boekenplank en op de nieuwste iPads komen de kleuren mooier tot hun recht dan op het goedkope papier waarop sommige comics gedrukt worden. OK, de lol van het jagen naar dat ene unieke album mis je wel, want digitale albums zijn geen verzamelobjecten. Maar er staat genoeg gemak tegenover om het toch maar eens te proberen.


Kuifje stripverhalen lezen op iPhone en iPad

Hierop moet je letten bij strips en comics

Vooral als je van Amerikaanse comics van DC en Marvel houdt kun je goed uit de voeten. Comics zijn korte strips met een doorlopend verhaal en een spannend einde met cliffhanger, terwijl strips vaak een afgerond einde hebben. Voor Nederlandse en Belgische strips zul je wat meer moeite doen en is het aanbod ook wat minder. Ooit waren de boeken van Suske en Wiske op de iPad te lezen en was er een Asterix-game, maar dat is alweer een paar jaar geleden. Meer keus is er als je van stripheld Kuifje houdt (zie verderop). Het zal ongetwijfeld iets met rechten te maken hebben, of met de traditie dat je stripverhalen op papier moet lezen. Maar daar trekken wij ons niets van aan. Digitaal heeft ook zo z’n voordelen!

Spider-Man comics op iPad

Kuifje-strips op de iPad en iPhone

Kuifje-fans kunnen op meerdere manieren de verhalen van hun held doorbladeren. Op iOS is er de Avonturen van Kuifje-app waarmee je in een digitale versie van hoge kwaliteit de verhalen kunt lezen. De app bevat alle 24 door Hergé geschreven Kuifje-avonturen, van ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ tot ‘Mannen op de maan’. Deze zijn als los album (4 euro) of als complete collectie (65 euro) verkrijgbaar. Je betaalt er wel fors voor, maar de apps wordt in ieder geval goed onderhouden. Hou er wel rekening mee dat dit op een gegeven moment kan stoppen, waardoor je de albums mogelijk niet meer kunt inzien. Je eigen albums inscannen is dan een beter idee. Maar ja, dat is een hoop werk.

Daarnaast kun je de Kuifje-stripverhalen via iBooks lezen. In de iBooks Store vind je de ‘integrale collectie’ van 24 albums door Hergé, die ook rond de 65 euro kost. Sommige albums kun je als los exemplaar vinden, zoals ‘Kuifje in het land van de Sovjets’. Ook hiervoor geldt dat de albums te lezen zijn zo lang de uitgever ze blijft onderhouden. Eventueel kun je een oudere iPad hiervoor blijven gebruiken, mocht de ondersteuning ooit stoppen.

Comixology: comics op iPad en iPhone

Wil je voornamelijk Amerikaanse comics lezen, van superhelden zoals Batman, Superman en Spider-Man dan is Comixology een app waar je niet omheen kunt. Deze app is door een overname in handen van Amazon gekomen en biedt comics van allerlei grote en kleine uitgeverijen. Natuurlijk zijn de bekende namen Marvel en DC aanwezig, maar je vindt er ook comics van Dark Horse, Image, Boom, Valiant en van minder bekende namen. Het handige van Comixology is dat het ook op de iPhone goed te gebruiken is. Door te swipen komen de tekstballonnen en afbeeldingen precies goed in beeld, zonder dat je de hele tijd moet in- en uitzoomen. Dit heet Guided Reading-technologie, waarmee je panel voor panel leest.

Je koopt de comics via de Europese site Comixology.eu, waar je regelmatig koopjes vindt en waar je met je Amazon-account kunt inloggen. Comixology heeft ook een abonneedienst die je voorproefjes geeft van diverse series, maar dit is niet beschikbaar voor Europese gebruikers. Het is bovendien niet zo heel interessant omdat je nog steeds de losse comics moet aanschaffen als je wilt verder lezen. De abonneedienst van Marvel (zie hieronder) is dan aantrekkelijker.

Comixology is een beetje uitgegroeid tot de ‘iTunes voor comics’, vanwege het enorme aanbod. Je kunt bijna geen uitgeverij bedenken die er níet in staat. Ook wordt de app al jarenlang ontwikkeld en dat is te merken: alles werkt goed en ziet er mooi uit. Een nieuwe comic kost rond de 3 tot 4 euro. Dat is vrij prijzig, maar het voordeel is wel dat de nieuwste comics al te lezen zijn op de dag dat ze als gedrukt album uitkomen. Toch kun je het beste wachten tot de uitverkoop, als een complete serie of verhaallijn in de aanbieding is.

Marvel Comics Unlimited

Fans van Marvel kunnen terecht in de Marvel Comics Unlimited-app, een abonneedienst waarbij je maandelijks of jaarlijks betaalt. Je hebt vervolgens onbeperkt toegang tot tienduizenden comics, ook tot complete series. Je kunt dus in één ruk alle verhalen van een comic van begin tot einde lezen en daarna weer stoppen met betalen. Kies uit volledige series van Spider-Man, The Avengers, X-Men, Fantastic Four, Iron Man en meer. Het aanbod is enorm en er worden constant nieuwe comics toegevoegd, al zul je de aller-allernieuwste niet meteen aantreffen in deze app. Om de verkoop van losse albums niet in de weg te staan verschijnen ze pas na 6 maanden in deze app.

Marvel loopt voorop met het aanbieden van digitale comics en dit Spotify-achtige abonneemodel is bij veel mensen in de smaak gevallen. De overzichtelijke app zit vol handige functies. Zo zie je slot welke comics er van een bepaalde held voorhanden zijn, of kijken welke nieuwe strips er zijn. Ook bij deze app kun je de comics prima op je iPhone lezen door tussen de plaatjes te swipen.

Yieha voor Nederlandse strips

Yieha had de Nederlandse iTunes voor strips moeten worden, maar helaas gaat het niet zo voorspoedig als gehoopt. Yieha is een initiatief van twee grote stripuitgeverijen in de Benelux, namelijk Standaard en Ballon Media. Denk aan namen als Suske en Wiske, De Blauwbloezen, Michel Vaillant en Blake en Mortimer. Je kan de stripboeken huren, waarbij je ze tien dagen kunt lezen. Dit is alleen mogelijk bij oudere strips. Ook zijn de stripboeken te koop voor prijzen rond de 7 euro. Dat is een behoorlijk bedrag, als je bedenkt dat een gedrukt exemplaar ongeveer hetzelfde kost en decennia later nog steeds te lezen is. Bij de Yieha-app moet je dat nog maar afwachten: de app is sinds 2015 niet meer bijgewerkt, maar werkt gelukkig nog wel op iOS 11. Het idee is goed, nu de uitvoering nog.

Scribd: ook voor comics

Scribd is een dienst waarmee je tegen een maandelijks bedrag onbeperkt boeken kunt lezen. Je vindt er ook comics in van onder andere Marvel, Valiant, Boom Comics, Dynamite en IDW. Sommige aanbieders zetten hun nieuwste strips in Scribd, terwijl je bij anderen alleen de klassiekers terugvindt. Net als in de eigen Marvel Comics Unlimited-app vind je niet de meest recente comics in dit all-you-can-read-aanbod, om de verkoop van gedrukte albums niet in de weg te zitten. Scribd biedt meer dan alleen Marvel en is handig als je regelmatig wat leuke comics wilt lezen. Maar de app is minder goed geoptimaliseerd voor strips.

Eigen comics importeren met ComicGlass en ComicFlow

Heb je DRM-vrije comics of stripverhalen verzameld, dan kun je ze ook in allerlei andere apps inlezen. We bespreken hieronder een stuk of vier: ComicGlass, ComicFlow, ComicZeal en Comics Plus. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor strips van onafhankelijke stripmakers of comics die door jezelf of anderen zijn ingescand.

ComicGlass is ideaal omdat je met deze app heel gemakkelijk je stripboeken kunt streamen vanaf een NAS. Het werkt ook nog eens heel simpel, zonder dat je moeilijke instellingen hoeft te doorlopen, zoals bij andere apps wel eens het geval is. ComicGlass vindt direct jouw NAS en je kunt daarna al je boeken lezen, zonder dat de opslagruimte op je iPhone of iPad vol raakt. De app werkt met zip, cbz, rar, cbr en pdf en is ook te gebruiken om gescande manga, magazines en boeken te bekijken.

Chunky kregen we binnen als tip van meerdere lezers. Met de Pro-upgrade kun je comics van een NAS halen en het werkt dan ook met gedeelde folders in macOS en Windows, FTP, SFTP, een webDAV-server en dergelijke. Kies je voor de niet-betaalde versie dan zul je de strips lokaal op je toestel moeten zetten. Slimme upscaling-technieken zorgen ervoor dat ook strips in lage resolutie er goed uitzien. De makers van Chunky hebben gekozen voor een zo clean mogelijke interface, met automatisch contrast en aanpasbare tinten, zodat vergeelde pagina’s er opeens weer mooi uitzien. Je hoeft niets te doen aan het organiseren van je collectie, want Chunky regelt het voor je. En met ouderlijk toezicht zorg je dat de kids bepaalde strips alleen mogen lezen als ze de pincode weten. Werkt met cbz, cbr, cbt, pdf, ComicRack-tags en ComicBookLover-tags. Je kunt browsen en direct downloaden vanuit iCloud Drive, Dropbox, Google Drive, OneDrive, Amazon Cloud Drive, Box en nog veel meer. Ook kun je met de ingebouwde webbroser je bestanden in en uit iTunes slepen.

Comiczeal iPhone en iPad

ComicZeal is een prettige app com strips te lezen. Je gebruikt je eigen .cbr-bestand of pdf. Je zet strips gemakkelijk bij elkaar en het overzetten van bestanden naar de app gaat ook prettig. De app bestaat al heel wat jaren, maar wordt recent niet meer zo vaak bijgewerkt. Dat is jammer, want het lezen van comics met deze app is fijn. Je bladert snel door pagina’s, kunt inzoomen op pagina’s en makkelijk wisselen tussen strips.

De gratis app Comics Plus is ook een optie en is nog wel actueel. Je kunt je eigen comics in epub-, pdf-, cbr- of cbz-formaat importeren of losse comics aanschaffen binnen de app. De leeservaring is verbeterd met zogenaamde uView-weergave en er is veel aandacht besteed aan de zoekopties, waarbij je zoekopdrachten ook kunt opslaan voor later gebruik.

Andere comics-apps voor iOS

Hieronder vind je nog een aantal andere comics- en stripverhalen-apps voor je iPhone en iPad:

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De officiële app van DC.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De officiële app van Image Comics.
  • Dark Horse Comics (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - De officiële app van Dark Horse Comics.
  • IDW Digital Comics Experience (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.1+) - De officiële app van IDW.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Honderden titels, waaronder die van Dark Horse.
  • iComics (€0,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Zelf comics importeren, ondersteunt heel veel formaten.
  • Simpele app voor het lezen van je eigen comics.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 31 december: We hebben Comic Rack vervangen door ComicGlass en als extraatje Chunky Comic Reader toegevoegd n.a.v. tips van lezers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!