Apple Tap to Pay voor iPhone.

Tap to Pay: alles over de aankomende betaalfunctie voor de iPhone [FAQ + video]

Tap to Pay is een nieuwe aankomende betaalfunctie voor de iPhone. Het maakt van je iPhone een pinapparaat en het is ontwikkeld door Apple. Hoe werkt Tap to Pay precies, wanneer komt het in Nederland beschikbaar en wat heb je ervoor nodig?

We kennen inmiddels allemaal wel Apple Pay, de functie waarmee je via je iPhone kan betalen bij de kassa. De iPhone is een ideaal middel om mee te betalen, omdat je geen pinpas meer nodig hebt. Maar wat krijg je als je het omdraait, dat de iPhone niet het middel is om betalingen mee te doen maar juist om betalingen mee te ontvangen? Dan krijg je Tap to Pay. In deze uitleg leggen we je alles uit wat je moet weten over Tap to Pay van Apple.


Update 4 november 2022: PayPal en Venmo gaan Tap to Pay aanbieden voor online aankopen en Apple Wallet. De ondersteuning komt beschikbaar op de iPhone en in Apple Pay voor debit- en creditcards. PayPal is ook eigenaar van het peer-to-peer betaalplatform Venmo, dat in de VS gebruikt wordt voor bijvoorbeeld donaties of voor het geven van geld aan straatartiesten. Je kunt contactloze betalingen accepteren met de PayPal- en Venmo-app op de iPhone.

Update 13 juli 2022: Het Nederlandse betaalplatform Adyen gaat Tap to Pay uitrollen in de VS. Betaalaanbieders Square en Stripe zijn nog bezig met een test.

Update 16 mei 2022: Inmiddels is Apple begonnen met het uitrollen van de functie in de VS. In de Apple Store in het Apple Park Visitor Center kun je afrekenen via deze methode. De medewerker heeft dan geen apart apparaatje meer nodig. Het gaat hier waarschijnlijk om een test, totdat de functie in alle Apple Stores beschikbaar komt. Verderop in dit artikel zie je Tap to Pay in actie.

Tap to Pay van Apple: je iPhone als pinapparaat

Tap to Pay werd in februari 2022 aangekondigd. Het is een functie waarmee je je iPhone gebruikt als pinapparaat. Zoals de naam al zegt, tap je met een betaalkaart, creditcard, een andere iPhone, Apple Watch of ander betaalmiddel bij de iPhone, zodat je via NFC kan betalen. De iPhone kan dus ook Apple Pay-betalingen ontvangen. Het werkt dus net zoals met een pinpas. De betaalfunctie gebruik je op een iPhone, maar doordat het via NFC werkt kunnen ook andere apparaten op die manier via de iPhone betalingen doen. Denk bijvoorbeeld aan Android-toestellen via Google Pay. Alle betaalmethodes die werken met NFC zijn geschikt om via een iPhone met deze betaalfunctie mee af te rekenen.

Apple Tap to Pay voor iPhone.

Tap to Pay is geen functie waar gewone gebruikers direct iets mee kunnen doen. Het is een middel voor bedrijven en winkels om zonder fysiek extern pinapparaat betalingen te kunnen ontvangen. Ook is er meer nodig dan alleen een iPhone: bedrijven en winkels die Tap to Pay willen gebruiken voor het ontvangen van NFC-betalingen, moeten een ondersteunende betaaldienst gebruiken. Het zit dus niet standaard ingebakken in de iPhone en is dus ook niet meteen klaar voor gebruik.

De functie vervangt dus het fysieke pinapparaat, maar ook de mobiele apparaatjes die vaak met een app werken. Je hebt daardoor als winkelier geen apart toestel meer nodig, want je gebruikt gewoon de iPhone.

Geschikte apparaten voor Tap to Pay

Zoals gezegd gebruik je de iPhone om NFC-betalingen te accepteren. Maar je hebt wel een specifiek model iPhone nodig. Tap to Pay om betalingen mee te ontvangen komt beschikbaar op de volgende modellen:

Wil je een betaling doen op een iPhone met Tap to Pay? Dan kun je daarvoor een Apple Pay-apparaat gebruiken (iPhone, Apple Watch), een Android-toestel met NFC-betaalmethode (zoals Google Pay) of een betaalpas of pinpas met NFC. Het is niet duidelijk of je bij een pinpas ook de mogelijkheid hebt om een pincode in te voeren op de iPhone. Geschikte kaarten zijn in ieder geval die van Mastercard, Visa en American Express.

Tap to Pay partners van Apple: met deze betaaldiensten werkt het

Apple werkt voor de uitrol van de betaalfunctie bij winkeliers samen met betaalproviders. Zij moeten via een app ondersteuning bieden voor de iPhone als pinapparaat. Dit zijn de partners die met Apple samenwerken aan Tap to Pay:

Adyen is een bekende naam. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf regelt veel betalingen van webshops en andere partijen. Bedrijven die met Adyen samenwerken kunnen op die manier Tap to Pay aan winkels aanbieden. Enkele merken en commerciële platformen die in samenwerking met Adyen deze functie gaan ondersteunen, zijn Lightspeed Commerce en NewStore. Meer over de aankondiging van Adyen lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Nederlandse betaalplatform Adyen start met uitrol van Tap to Pay

Betaalplatform Adyen heeft aangekondigd dat ze Apple's Tap to Pay vanaf nu kunnen aanbieden via diverse retailers en partners. Zo kunnen meer bedrijven de iPhone als pinapparaat gebruiken.

Het wil echter niet zeggen dat alle winkels die samenwerken met Adyen deze nieuwe betaalfunctie gaan ondersteunen. Voor Apple Pay geldt namelijk hetzelfde: ook al biedt Adyen Apple Pay aan aan haar klanten, dat wil niet zeggen dat alle webshops het daadwerkelijk ondersteunen.

Tap to Pay: betaalkaart gebruiken om bij een iPhone te betalen.

Veelgestelde vragen over Tap to Pay

In dit deel van de Tap to Pay-uitleg beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de nieuwe betaalfunctie:

#1 Wanneer komt Tap to Pay naar Nederland?

Er is nog niets bekend over of en wanneer Tap to Pay naar Nederland of België komt. Apple heeft alleen laten weten dat de functie ‘in de loop van het jaar’ beschikbaar komt in de VS. Er is nog niet gesproken over internationale beschikbaarheid, al gaan we er wel vanuit dat de functie op den duur ook in andere landen beschikbaar komt. Maar wanneer dat is, is dus niet bekend.

#2 Hoe is de beveiliging van Tap to Pay?

Betalingen die via een iPhone als pinapparaat gedaan worden, verlopen via dezelfde beveiliging als Apple Pay. Betalingen die gedaan worden, zijn beveiligd via de Secure Element in de iPhone, het afgesloten en beveiligde deel in de chip. Apple weet daardoor ook niet wie er betaald heeft en wat er gekocht is.

Bekijk ook

Apple Pay en privacy: zo zit het met de beveiliging van Apple's betaaldienst

Hoe zit het met Apple Pay en privacy? Weet Apple precies hoeveel je uitgeeft en wat je koopt? Of zijn al je gegevens veilig? En wat gebeurt er als je toestel met Apple Pay gestolen is? In dit artikel lees je alles over de privacy en beveiliging bij Apple Pay.

#3 Kan ik hiermee ook onderling betalen met vrienden?

Nee, Tap to Pay is uitsluitend bedoeld voor winkeliers. Je kan het niet gebruiken om er een vriend mee te laten betalen, bijvoorbeeld als je iets voorgeschoten hebt. Alleen winkeliers die een contract hebben bij een aangesloten betaalprovider, kunnen de betaalfunctie aanbieden aan klanten die willen betalen. Maar nu de techniek beschikbaar komt op de iPhone, is het in principe een kleinere stap om de functie ook aan consumenten onderling beschikbaar te stellen. Maar voor nu zijn hier nog geen plannen voor.

#4 Welke winkels bieden Tap to Pay aan?

Het is nog niet bekend welke winkels deze functie aan gaan bieden. Op moment van schrijven is het alleen bekend dat de fysieke Apple Stores in de VS Tap to Pay gaan gebruiken. Als je een aankoop in een Amerikaanse Apple Store doet, kun je dus straks afrekenen via een iPhone van een medewerker. Zij gebruiken nu ook al iPhones met een apart systeem, maar de betalingen worden meestal via een apart apparaatje gedaan. Dat is dan dus niet meer nodig.

In de Apple Store in het Apple Park Visitor Center wordt inmiddels al gebruikgemaakt van deze functie. In een video is te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Zoals je ziet, hoef je alleen maar je iPhone tegen de bovenkant van de andere iPhone te houden om de betaling te doen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#5 Zijn er kosten verbonden aan Tap to Pay?

Als je in een winkel die Tap to Pay aanbiedt op een iPhone de betaling doet, hoef je hier niets extra’s voor te betalen. Het werkt gewoon als ieder andere pinbetaling. Het is niet bekend of winkeliers extra kosten moeten maken om de functie te ondersteunen of dat het onderdeel is van het contract dat ze hebben met de betaalprovider. Er zijn in ieder geval geen kosten meer nodig voor het huren of kopen van pinapparaten en mobiele kassa’s.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay