vodafone_shutterstock

Vodafone stopt op 4 februari 2020 met 3G: dit betekent het voor oudere iPhones

Heb je een oudere iPhone en zit je momenteel bij Vodafone? Dan kun je vanaf 4 februari 2020 geen gebruik meer maken van het 3G-netwerk, want dan stopt Vodafone ermee. Je hebt dan een iPhone met 4G nodig om te internetten, al kun je wel terugvallen naar 2G.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 10 december 2019: We wisten al dat Vodafone in 2020 zou stoppen met 3G, want dat werd twee jaar geleden al aangekondigd. Een exacte datum was nog niet bekend. Nu wel: op 4 februari 2020 is het zover en dat betekent dat je zult moeten overstappen naar een toestel dat 4G ondersteunt. Eventueel kun je blijven bellen en internetten via het veel tragere 2G. Sinds najaar 2017 verkoopt Vodafone geen toestellen met abonnementen meer die alleen geschikt zijn voor 3G. Wel zijn er nog diverse Internet of Things-apparaten die een ingebouwde 3G-module hebben. De vrijkomende capaciteit zal worden benut voor sneller en stabieler 4G.

KPN stopt pas in 2022 met het 3G-netwerk. Ook in dat geval kunnen klanten terugvallen op 2G. T-Mobile heeft nog geen concrete datum genoemd voor het uitfaseren van 3G, maar schakelde begin 2017 wel een aantal frequenties van 3G uit omdat er minder vraag naar was. Tegelijk begon T-Mobile destijds met het verhogen van de 4G-snelheid naar maximaal 300 Mbit/s, waar klanten met een iPhone 7 of nieuwer profijt van hebben.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 15 december 2017.

Vodafone stopt met 3G

Slecht nieuws voor gebruikers met een oudere iPhone: Vodafone stopt in 2020 met 3G-internet. Dat betekent dat toestellen die niet geschikt zijn voor 4G alleen nog maar kunnen internetten via het trage 2G-netwerk. Dat betekent minder goed nieuws voor mensen met een iPhone 4s en iPhone 5.

Vodafone heeft momenteel nog een landelijke dekking voor het 3G-netwerk, terwijl ook 4G landelijke dekking biedt. Om de kwaliteit van het 4G-netwerk te kunnen verbeteren, wordt in januari 2020 gestopt met het 3G-netwerk. Hierdoor kun je alleen nog maar sneller internetten via het bestaande 4G-netwerk. Voor de meeste mensen zal dit weinig verschil maken, omdat alle recente iPhones geschikt zijn voor 4G in Nederland. Woon je op een plek waar het Vodafone-bereik van 4G niet voldoende is, dan kun je echter wel problemen ondervinden, mits het netwerk tegen die tijd op die specifieke locatie niet verbeterd is.

Heb je een oudere iPhone, dan kom je tegen die tijd ook in de problemen. De iPhone 4s is de laatste iPhone die in Nederland niet werkt op het 4G-netwerk. Ben je nu nog een iPhone 4s-gebruiker of gebruik je zelfs een nog ouder model, dan kun je vanaf januari 2020 alleen nog maar internetten via het 2G-netwerk. Dit netwerk is echter alleen bedoeld voor bellen en sms’en en zal daardoor in de praktijk veel te traag zijn om fatsoenlijk te kunnen internetten op je iPhone.

vodafone_shutterstock

De iPhone 5 werkt slechts op een beperkt aantal plaatsen in Nederland op het 4G-netwerk van Vodafone. De iPhone 5 ondersteunt alleen de 1800 Mhz-frequentie, dat alleen wordt ingezet op drukke plaatsen. Dat betekent dat je dus ook met een iPhone 5 vanaf 2020 geregeld overschakelt naar het 2G-netwerk. De enige oplossing is dus ook om tegen die tijd over te stappen naar een nieuwere iPhone of een andere provider die het 3G-netwerk nog wel in de lucht houdt.

Deze iPhones werken wel met 4G
Mocht je nu alvast op zoek willen naar een geschikte iPhone als opvolger van je oude toestel, dan zijn er een aantal opties. In principe zijn alle iPhones vanaf de iPhone 5c geschikt voor de huidige 4G-netwerken, maar de iPhone 5c en iPhone 5s worden officieel niet meer geproduceerd. Het beste alternatief voor een iPhone aanbieding is een losse iPhone 6s, voor een relatief lage prijs. Heb je nog hulp nodig met het kiezen van een geschikte iPhone, dan vind je in onze iPhone keuzehulp meer informatie.

https://www.iculture.nl/iphone/keuzehulp/

Bovendien gaan er geruchten dat Apple nog aan een nieuwe versie van de iPhone SE werkt, met de voorlopige naam iPhone SE 2. Deze zou qua design niet veel verschillen met de huidige iPhone 8, maar heeft volgens geruchten wel een verbeterde chipset. De iPhone SE 2 zou in de eerste helft van 2020 beschikbaar moeten zijn.

Bekijk ook

iphone-se

iPhone SE

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 10 december: Er is nu een exacte datum bekend. Daarom hebben we dit artikel geactualiseerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.