vodafone_shutterstock

Slecht nieuws voor oudere iPhones: Vodafone stopt in 2020 met 3G

Heb je een oudere iPhone en zit je momenteel bij Vodafone? Dan is er slecht nieuws, want vanaf 2020 stopt Vodafone met het 3G-netwerk. Je hebt dan een iPhone met 4G nodig om snel te internetten.

vodafone_shutterstock
Slecht nieuws voor gebruikers met een oudere iPhone: Vodafone stopt in 2020 met 3G-internet. Dat betekent dat toestellen die niet geschikt zijn voor 4G alleen nog maar kunnen internetten via het trage 2G-netwerk. Dat betekent minder goed nieuws voor mensen met een iPhone 4s en iPhone 5.

Vodafone stopt met 3G

Vodafone heeft momenteel nog een landelijke dekking voor het 3G-netwerk, terwijl ook 4G landelijke dekking biedt. Om de kwaliteit van het 4G-netwerk te kunnen verbeteren, wordt in januari 2020 gestopt met het 3G-netwerk. Hierdoor kun je alleen nog maar sneller internetten via het bestaande 4G-netwerk. Voor de meeste mensen zal dit weinig verschil maken, omdat alle recente iPhones geschikt zijn voor 4G in Nederland. Woon je op een plek waar het Vodafone-bereik van 4G niet voldoende is, dan kun je echter wel problemen ondervinden, mits het netwerk tegen die tijd op die specifieke locatie niet verbeterd is.

Heb je een oudere iPhone, dan kom je tegen die tijd ook in de problemen. De iPhone 4s is de laatste iPhone die in Nederland niet werkt op het 4G-netwerk. Ben je nu nog een iPhone 4s-gebruiker of gebruik je zelfs een nog ouder model, dan kun je vanaf januari 2020 alleen nog maar internetten via het 2G-netwerk. Dit netwerk is echter alleen bedoeld voor bellen en sms’en en zal daardoor in de praktijk veel te traag zijn om fatsoenlijk te kunnen internetten op je iPhone.

De iPhone 5 werkt slechts op een beperkt aantal plaatsen in Nederland op het 4G-netwerk van Vodafone. De iPhone 5 ondersteunt alleen de 1800 Mhz-frequentie, dat alleen wordt ingezet op drukke plaatsen. Dat betekent dat je dus ook met een iPhone 5 vanaf 2020 geregeld overschakelt naar het 2G-netwerk. De enige oplossing is dus ook om tegen die tijd over te stappen naar een nieuwere iPhone of een andere provider die het 3G-netwerk nog wel in de lucht houdt.

Deze iPhones werken wel met 4G
Mocht je nu alvast op zoek willen naar een geschikte iPhone als opvolger van je oude toestel, dan zijn er een aantal opties. In principe zijn alle iPhones vanaf de iPhone 5c geschikt voor de huidige 4G-netwerken, maar de iPhone 5c en iPhone 5s worden officieel niet meer geproduceerd. De iPhone SE is dan ook een goed alternatief voor een oude iPhone 4s of iPhone 5. De iPhone SE wordt bovendien nog een aantal jaren ondersteund, dus je kunt dan nog gewoon iOS-updates blijven installeren. Je kunt dus overwegen om een losse iPhone SE te kopen, die bij Apple momenteel vanaf €419 verkrijgbaar is. Je kunt ook nog een losse iPhone 6 of een losse iPhone 6s kopen, voor een relatief lage prijs. Heb je nog hulp nodig met het kiezen van een geschikte iPhone, dan vind je in onze iPhone keuzehulp meer informatie.

Bovendien gaan er geruchten dat Apple nog aan een nieuwe versie van de iPhone SE werkt, met de voorlopige naam iPhone SE 2. Deze zou qua design niet veel verschillen met de huidige iPhone SE, maar heeft volgens geruchten wel een verbeterde chipset. De iPhone SE 2 zou in de eerste helft van 2018 beschikbaar moeten zijn.

Via: NU.nl

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 december 2017, 11:35
Categorie Providers
Onderwerpen 3G, Vodafone
Devices iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.