Apple moet iPhones toelaten op alle Belgische 4G-netwerken

De Belgische regering heeft besloten dat alle smartphones met 4G-functie toegelaten moeten worden op de Belgische 4G-netwerken. Ook Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Johan_Vande_LanotteFabrikanten van smartphones mogen toegang tot het Belgische 4G-netwerk niet blokkeren voor providers. De federale ministerraad in België heeft vandaag een voorstel daarover van Minister van Economie Johan Vande Lanotten goedgekeurd. De maatregel treft vooral Apple: dat bedrijf weigert om iPhones toe te laten op de 4G-netwerken van andere providers dan Mobistar. Mensen die een iPhone bezitten en een abonnement via Base of Belgacom hebben afgesloten, kunnen daardoor niet gebruik maken van het snellere 4G-netwerk, ook al is hun toestel er technisch geschikt voor. Apple wil de 4G-netwerken eerst zelf testen en vraagt daarvoor een vergoeding van de providers. Door de Belgische beslissing zal Apple moeten toegeven. Zo niet, dan volgen er boetes.

Zowel Proximus als Base protesteren sinds vorig jaar over de strenge regels van Apple en het feit dat netwerken eerst goedgekeurd moeten worden. Dankzij het voorstel van Vande Lanotte (zie foto) kan iedereen met een smartphone waarop 4G technisch mogelijk is, straks daadwerkelijk gebruik maken van de 4G-diensten, ongeacht bij welke provider hij zit. De situatie in België is anders dan in Nederland: terwijl Apple in Nederland inmiddels met alle grote providers samenwerkt, is er in België nog steeds sprake van een bevoorrechte partner: Mobistar. In een apart artikel hebben we uitgelegd dat je door te jailbreaken toch toegang kon krijgen tot de 4G-netwerken van andere providers.

Belgacom heeft het 4G-netwerk sinds november 2012 opengesteld voor consumenten. In november 2013 kregen de Belgische providers Base, Belgacom en Mobistar bovendien licenties op de 800MHz-frequentie om het 4G-netwerk verder uit te bouwen. Momenteel gebruiken de Belgische providers de 1800MHz-frequentie voor hun 4G-netwerken, waardoor de iPhone 5, iPhone 5s en iPhone 5c er in feite gebruik van kunnen maken.

Met dank aan de vele tipgevers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 15:44
Categorie Apple
Onderwerp belgische apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.