Uitroepteken naast muzieknummers in iTunes oplossen

In iTunes zie je soms muzieknummers met een uitroepteken ernaast. Je kunt vervolgens het nummer niet meer afspelen. Wat is er aan de hand en hoe los je het op? De database van de iTunes-bibliotheek bewaart het volledige pad naar de locatie van de bestanden. Heb je de bestanden verplaatst of is het opslagmedium niet […]

In iTunes zie je soms muzieknummers met een uitroepteken ernaast. Je kunt vervolgens het nummer niet meer afspelen. Wat is er aan de hand en hoe los je het op?

muzieknummer kwijtDe database van de iTunes-bibliotheek bewaart het volledige pad naar de locatie van de bestanden. Heb je de bestanden verplaatst of is het opslagmedium niet beschikbaar, dan kan iTunes ze niet vinden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn, als je de bestanden net hebt verplaatst of nummers van de ene computer naar de andere hebt gekopieerd. Ook bij gebruik van een externe harde schijf kan het voorkomen dat iTunes de muzieknummers niet kunt vinden.

Los muzieknummer met uitroepteken

Heb je één of twee muzieknummers met een uitroepteken ernaast, dan is het probleem snel opgelost:

  • Dubbelklik op het nummer of klik eenmaal op het uitroepteken.
  • Er verschijnt een pop-up met foutmelding dat het nummer niet gevonden kan worden.
  • Blader naar het nummer en klik het aan. iTunes voegt nu opnieuw een koppeling toe naar het nummer.
  • Kun je het nummer nergens vinden, verwijder het dan uit je iTunes-bibliotheek en download het nummer opnieuw. Het uitroepteken verdwijnt nu.

Meerdere muzieknummers met uitroepteken

Heb je meerdere nummers die niet gevonden kunnen worden, dan kan het veel tijd kosten om ze allemaal opnieuw aan te klikken. Er zijn nu twee oplossingen:

  1. Verwijder de nummers uit je iTunes-bibliotheek en voeg ze opnieuw toe.
  2. Check de locatie van je iTunes-bibliotheek. Ga naar iTunes > Voorkeuren > tabblad Geavanceerd. Geef aan wat de locatie van de map ‘iTunes Media’ is en klik op ‘Werk map iTunes Media bij’.

Er is nog een derde oplossing: het opnieuw ordenen van je muziekbibliotheek. Kies hiervoor de volgende menu-optie in iTunes:

  • Mac: Archief > Bibliotheek > Orden bibliotheek > Verzamel bestanden
  • Windows: Bestand > Bibliotheek > Orden bibliotheek > Verzamel bestanden

Als Windows-gebruiker kan het ook gebeuren dat de schijfletter is gewijzigd, bijvoorbeeld omdat er een nieuw apparaat op het netwerk is aangesloten. Windows wijst soms automatisch schijfletters toe, waardoor je externe harddisk opeens een andere letter heeft gekregen. Via het Windows-configuratiescherm kun je naar de schijfinstellingen gaan en de letters aanpassen.

itunes-missing-songs

iTunes-bibliotheek op externe harddisk

Staat je iTunes-bibliotheek op een externe harde schijf, dan kan de koppeling tussen de computer en de harddisk verloren gaan. iTunes heeft dan geen toegang tot de muzieknummers. Check of de harddisk is aangesloten op het netwerk en voldoende stroom krijgt. Zorg vervolgens dat iTunes de juiste map kan vinden via iTunes > Voorkeuren > tabblad Geavanceerd. Geef aan dat de locatie van de map ‘iTunes Media’ zich op de harde schijf bevindt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorieën iTunes, Muziek
Onderwerpen itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes