iTunes downloaden

Uitroepteken naast muzieknummers in iTunes oplossen

Heb je een goedgevulde iTunes-bibliotheek maar staan er bij sommige nummers een uitroepteken? Dan kan iTunes je media niet vinden. Maar gelukkig los je dat eenvoudig op via de stappen in dit artikel.

De database van de iTunes-bibliotheek bewaart het volledige pad naar de locatie van de bestanden. Heb je de bestanden verplaatst of is het opslagmedium niet beschikbaar, dan kan iTunes ze niet vinden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn, als je de bestanden net hebt verplaatst of nummers van de ene computer naar de andere hebt gekopieerd. Ook bij gebruik van een externe harde schijf kan het voorkomen dat iTunes de muzieknummers niet kunt vinden. iTunes plaatst dan een uitroepteken naast het nummer, maar gelukkig los je dat zo weer op.

Hoe zet ik een iTunes-nummer met uitroepteken terug?

Heb je één of maar een paar muzieknummers met een uitroepteken ernaast, dan is het probleem snel opgelost:

 1. Dubbelklik op het nummer of klik eenmaal op het uitroepteken.
 2. Klik in de menubalk op Wijzig > Toon info/Info nummer.
 3. Er verschijnt mogelijk een bericht waarin gevraagd wordt of je naar het bestand wil zoeken. Klik nu op Zoek.
 4. Blader naar het nummer en klik het aan. iTunes voegt nu opnieuw een koppeling toe naar het nummer.
 5. Kun je het nummer nergens vinden, verwijder het dan uit je iTunes-bibliotheek en download het nummer opnieuw. Het uitroepteken verdwijnt nu.
 6. iTunes met uitroepteken.

  Hoe zet ik meerdere iTunes-muzieknummers met uitroepteken terug?

  Heb je meerdere nummers die niet gevonden kunnen worden, dan kan het veel tijd kosten om ze allemaal opnieuw aan te klikken. Er zijn nu twee oplossingen:

 1. Verwijder de nummers uit je iTunes-bibliotheek en voeg ze opnieuw toe.
 2. Check de locatie van je iTunes-bibliotheek. Ga naar iTunes > Voorkeuren > Geavanceerd. Geef aan wat de locatie van de map iTunes Media is en klik op Werk map iTunes Media bij.

iTunes geavanceerde voorkeuren.

Er is nog een derde oplossing: het opnieuw ordenen van je muziekbibliotheek. Kies hiervoor de volgende menu-optie in iTunes:

 • Mac: Archief > Bibliotheek > Orden bibliotheek > Verzamel bestanden
 • Windows: Bestand > Bibliotheek > Orden bibliotheek > Verzamel bestanden

Als Windows-gebruiker kan het ook gebeuren dat de schijfletter is gewijzigd, bijvoorbeeld omdat er een nieuw apparaat op het netwerk is aangesloten. Windows wijst soms automatisch schijfletters toe, waardoor je externe harddisk opeens een andere letter heeft gekregen. Via het Windows-configuratiescherm kun je naar de schijfinstellingen gaan en de letters aanpassen.

Van iCulture-lezer Peter-Bas kregen we nog de tip naar de website Dough Scripts, waar je allerlei AppleScripts voor iTunes vindt die dit probleem kunnen oplossen.

iTunes-bibliotheek op externe harddisk
Staat je iTunes-bibliotheek op een externe harde schijf, dan kan de koppeling tussen de computer en de harddisk verloren gaan. iTunes heeft dan geen toegang tot de muzieknummers. Check of de harddisk is aangesloten op het netwerk en voldoende stroom krijgt. Zorg vervolgens dat iTunes de juiste map kan vinden via iTunes > Voorkeuren > Geavanceerd. Geef aan dat de locatie van de map ‘iTunes Media’ zich op de harde schijf bevindt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes