PDF bewerken op iPhone

Zo kun je PDF-bestanden bewerken op iPhone en iPad

Geen speciale apps meer nodig
Voor het bewerken van een PDF heb je niet altijd speciale apps nodig. Met de Bestanden-app in iOS 15 en nieuwer kun je pagina's roteren, invoegen en wissen.

Er was al de mogelijkheid om PDF-bestanden te ondertekenen en formulieren in te vullen. Vanaf iOS 15 krijg je er nog meer mogelijkheden bij. Ze zijn te vinden in de Bestanden-app en worden pas zichtbaar als je bezig gaat met bewerken. Je hebt dan geen speciale apps meer nodig, zoals PDF Expert. In deze tip leggen we de mogelijkheden uit. Apple heeft de nieuwe PDF-tools niet genoemd bij de aankondiging van iOS 15 en noemt ze ook niet in de preview van iOS 15. Ze werden ontdekt door de website iPhone-ticker.

PDF bewerken in de Bestanden-app

Om een PDF te bewerken ga je als volgt te werk:

  1. Sla de PDF op in de Bestanden-app op je iPhone of iPad, als je dat nog niet had gedaan.
  2. Open het PDF-bestand en leg je vinger op een van de miniaturen (bijvoorbeeld ‘pagina 5 van 8’) om de bewerkingsopties te openen.
  3. Zie je het contextmenu en/of de miniaturen niet, kantel je iPhone dan 90 graden naar liggende stand.
  4. Kies een van de bewerkingen: je kunt linksom of rechtsom roteren, een lege pagina invoegen of pagina’s toevoegen en wissen.

PDF bewerken op iPhone

PDF voorzien van wachtwoord

Een andere nieuwe mogelijkheid is het instellen van een wachtwoord voor je PDF-bestand. Dit was eerder al op de Mac mogelijk, maar kan tegenwoordig ook op iPhone en iPad.

  1. Open het PDF-bestand in de Bestanden-app.
  2. Tik op het deelmenu en kies Vergrendel PDF.
  3. Kies een wachtwoord.
  4. Voer het wachtwoord nogmaals in.

Let op dat je dit wachtwoord goed moet onthouden. Als je het namelijk vergeet, krijg je geen toegang meer tot het PDF-bestand. Eventueel zou je het kunnen noteren in een wachtwoordenapp.

Handtekening, formulier invullen en andere bewerkingen

Op de iPhone en iPad kun je ook PDF-formulieren invullen, handtekeningen toevoegen, notities maken en andere bewerkingen uitvoeren. Dit werkt heel eenvoudig door op het icoon van een pennetje te tikken. Je komt dan in de bewerkingsmodus terecht, waar je lijnen, vormen en handgeschreven bewerkingen kunt toevoegen. Ook is er een icoon dat eruit ziet alsof je een vakje invult (zie afbeelding). Dit is bedoeld om de vakken op een formulier in te vullen.

Bekijk ook

PDF-bestanden ondertekenen op je iPhone, iPad en Mac doe je zo

Soms is het nodig om formulieren te ondertekenen met je handtekening. Uitprinten en weer inscannen is omslachtig en helemaal niet nodig, want je kunt formulieren in PDF-formaat moeiteloos ondertekenen op de iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe je bestanden digitaal kunt ondertekenen.

Pagina invoegen in een PDF

De meeste opties die we hierboven hebben genoemd, spreken voor zich, maar bij het toevoegen van een extra pagina zijn er net wat meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een scan maken met de camera en deze toevoegen aan een bestaande PDF. Ook kun je afbeeldingen toevoegen aan een PDF, bijvoorbeeld eerder gescande artikelen en foto’s.

Voeg je een lege pagina toe, dan krijg je de tekengereedschappen voor markeringen in beeld. Je kan dan een tekening of handgeschreven aantekeningen maken met de tekenpen, markeerstift of het potlood. Dit kan handig zijn als je een handgeschreven toelichting wilt maken op de PDF. Het is overigens ook mogelijk om getypte tekst in te voeren, maar daarvoor zijn de tekengereedschappen minder geschikt. Je kunt dan beter met een normale tekstverwerker een tekst schrijven en daarvan een screenshot maken, die je aan het einde van de PDF toevoegt.

Meer doen met PDF’s
Natuurlijk heb je ook nog steeds de eerdere opties tot je beschikking, zoals het ondertekenen van PDF-bestanden en het maken van PDF’s door te printen:

Bekijk ook

PDF-bestanden ondertekenen op je iPhone, iPad en Mac doe je zo

Soms is het nodig om formulieren te ondertekenen met je handtekening. Uitprinten en weer inscannen is omslachtig en helemaal niet nodig, want je kunt formulieren in PDF-formaat moeiteloos ondertekenen op de iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe je bestanden digitaal kunt ondertekenen.