Rekenmachine op Apple Watch.

Fooien en rekening splitsen: de rekenmachine op je Apple Watch kan meer dan je denkt

De rekenmachine-app op je Apple Watch is ontzettend handig om snel iets uit te rekenen. Maar de app heeft nog meer functies.

Rekenmachine op je Apple Watch

De rekenmachine-app van je iPhone is misschien niet de spannendste app van je telefoon. Op enkele visuele veranderingen na, heeft de app al tijden geen nieuwe functies gekregen. Sinds watchOS 6 is de rekenmachine ook beschikbaar voor je Apple Watch en daar zitten nog enkele verrassende functies in. We zetten ze voor je op een rij.

Sneller rekenen met Siri

Siri vind je ook op de Apple Watch en soms kan het uitvoeren van een berekening net iets sneller gaan door het gewoon op te noemen. Je zegt dan tegen Siri: “Reken uit 150 plus 9 procent gedeeld door drie”. Het resultaat verschijnt op het scherm, zonder dat je moeilijk hoeft te doen met wisselen tussen fooien en procenten.

Bekijk ook

Rekenen met Siri: snelle berekeningen maken en meer

Siri kan rekenen. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, worteltrekken en valuta en eenheden omrekenen: Siri kan het allemaal. In dit artikel leggen we je uit hoe je met Siri een snelle berekening kan doen.

Berekeningen doen op de Apple Watch

Even snel een berekening doen zonder je iPhone erbij te pakken is natuurlijk al een heel fijn gegeven. Hoewel je geen grote wiskundige formules kunt oplossen omdat er geen wetenschappelijke functie op je Apple Watch zit, kan het je soms uit de brand helpen. Het is slechts een kwestie van je pols optillen, de Rekenmachine-app te openen en rekenen maar. Je kunt de app vinden in je app overzicht. Bij het openen van de app kun je direct aan de slag.

Rekenmachine op Apple Watch

Vind je de rasterweergave op je Apple Watch onoverzichtelijk? En had je moeite om de Rekenmachine-app te vinden? Dan kun je de apps ook op alfabetische volgorde zetten. In het artikel hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo bekijk je Apple Watch-apps in raster- of lijstweergave

De apps op je Apple Watch kun je op twee manieren bekijken: in een lijst of in een raster. Het raster ziet er leuk uit, maar de lijst is handiger als je veel apps geïnstalleerd hebt. Hoe je wisselt tussen beide weergaven van apps op de Apple Watch, vertellen we je hier.

Fooien berekenen op de Apple Watch

Als je ergens uit eten gaat of je wil de pizzabezorger een fooi geven, dan kun je via je Apple Watch makkelijk je fooi berekenen. Of je nu alleen of met vrienden bent, dat maakt niet uit.

Fooi inschakelen watchOS 7
Allereerst moet je de fooifunctie op je rekenmachine activeren. Dat doe je in watchOS 7 door op de Apple Watch naar Instellingen > Rekenmachine te gaan en het vinkje bij Fooifunctie te zetten.

Apple Watch fooien

Fooi inschakelen watchOS 6
Zie je dit niet in de Instellingen? Dan heb je watchOS 6 en moet je de Rekenmachine-app op de Apple Watch openen en je vinger even op het scherm leggen. Er verschijnt dan een menu waarmee je kunt wisselen tussen fooi of percentage. Als je vervolgens tikt op Fooi, dan kun je de verder.

Fooifunctie aanzetten Apple Watch.

Om het juiste fooibedrag te bepalen volg je onderstaande stappen:

 1. Voer het gehele bedrag van de rekening in.
 2. Tik op Fooi. Dit is de plek waar eerst het percentageteken stond.
 3. Bepaal hoeveel procent fooi je wil geven. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je het percentage wijzigen.

Fooi op je Apple Watch berekenen.

Rekening splitsen op de Apple Watch

Wie wel eens met anderen een hapje eet in een restaurant, weet dat het altijd vervelend is als de rekening op tafel komt. Hoeveel moet iedereen nu betalen? Dat kun je gelukkig ook via de Apple Watch berekenen.

 1. Voer het gehele bedrag van de rekening in.
 2. Tik wederom op Fooi.
 3. Tik het kopje Personen en kies het juiste aantal.
 4. Je krijgt gelijk onderin beeld hoeveel iedere persoon moet betalen.

Rekening splitten op je Apple Watch

Andere rekenmachine-apps voor Apple Watch

Ben je toch toe aan iets spannenders? Of wil je net wat meer functionaliteiten? Dan zijn er in de App Store tal van mogelijkheden die je kunt installeren. Hieronder enkele tips:

 • PCalc (€9,99 + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 14.0+) - Een van de beste rekenmachine-apps voor iPhone, iPad en Apple Watch. Meer functionaliteiten, een RPN-mode en heeft stembediening. Kost een tientje.
 • PCalc Lite (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - De gratis variant van PCalc maar dan met iets minder functies. Wel heeft de app een RPN-mode, maar enkel wetenschappelijke notaties ontbreken.
 • Rekenmachine₊ (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Een gratis rekenmachine met spraakbediening en een breuken en valutacalculator.
 • Rekenmachine (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.4+) - Deze rekenmachine valt vooral op door de grote knoppen die het gebruikt. Tevens ondersteunt de app het herkennen van je handschrift, mocht de berekeningen liever willen opschrijven.

Er zijn tegenwoordig tal van rekenmachine-apps beschikbaar voor je iPhone, iPad en Apple Watch. We hebben de allerbeste voor je op een rijtje gezet.

Bekijk ook

De beste rekenmachine-apps voor iPhone en iPad

Bekijk de beste rekenmachine-apps voor de iPhone en iPad. Wij vergelijken enkele calculators voor dagelijks en wetenschappelijk gebruik op sterke en zwakke punten.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch