Waar vroeger iedereen nog wel een ouderwetse rekenmachine in huis heeft, hoeft dat tegenwoordig helemaal niet. Op elke iPhone is standaard een rekenmachine aanwezig. Voor veel gebruikers zal de gewone Rekenmachine-app meer dan voldoende zijn. Stel je wat meer eisen, dan zijn er genoeg alternatieve rekenmachine-apps in de App Store verkrijgbaar. Sterker nog, het aanbod is extreem groot, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. In dit overzicht vind je daarom de beste rekenmachine-apps voor iPhone én iPad.
- Standaard Rekenmachine-app
- PCalc
- Calcsmos
- Calca
- Calcbot
- Wolfram Alpha
- Calcularium
- Meer rekenmachine-apps
Lees ook onze lijst met de beste wiskunde-apps om sommen te maken en vergelijkingen op te lossen. Voorbeelden zijn PhotoMatch en MyScript Calculator. Vaak kun je bij deze apps een foto maken van de vergelijking en analyseert de app welke berekening er staat.
Rekenmachine-apps voor iPad en iPhone: de keuze is reuze
Wetenschappers, engineers en wiskundigen kunnen niet zonder goede rekenmachine, al kun je tegenwoordig ook veel berekeningen uitvoeren in spreadsheets zoals Excel en Numbers. De echt professionele cijferaars gaan nog een stap verder en gebruiken gespecialiseerde software zoals Mathematica en Matlab. Van die laatste is trouwens ook een iPhone-app verkrijgbaar, namelijk Matlab Mobile
Zoek je in de App Store naar een goede rekenmachine-app, dan zul je duizenden handige apps tegenkomen. Sommige proberen bekende Casio-calculators zo goed mogelijk te imiteren, terwijl anderen zijn gespecialiseerd in het berekenen van fooien, gewichtsverlies of rente op leningen.
In die extreem gespecialiseerde rekenmachines zijn we hier niet geïnteresseerd. We hebben rekenmachine-apps op een rijtje gezet die geschikt zijn voor dagelijkse berekeningen en die toegankelijk zijn voor een grote groep gebruikers. Toch zijn ze stuk voor stuk heel verschillend.
Standaard Rekenmachine-app van Apple
De standaard rekenmachine-app van Apple is voor veel mensen voldoende. Als je de app in portretstand gebruikt heb je de gebruikelijke rekenfuncties en kun je ook nog rekenen met procenten en negatieve getallen. Draai je de iPhone een kwartslag, dan verschijnt de wetenschappelijke calculator met talloze handige functies. Een voordeel is ook de snelkoppeling in het Bedieningspaneel. Hoewel deze rekenmachine voor de meeste mensen voldoende functies bevat, zitten er ook een aantal beperkingen aan: zo is er maar één geheugenpositie om getallen op te slaan. Ook kun je geen nadere instructies invoeren: er zit bijvoorbeeld een Random-knop op om een willekeurig getal te trekken, maar je kunt niet aangeven dat dit getal bijvoorbeeld tussen 1 en 50 moet liggen.
De wetenschappelijke rekenmachine is al sinds iOS 2 aanwezig (toen nog iPhone 2.0 geheten) en is sindsdien qua functionaliteit niet veranderd. Je vindt ook op de Mac een wetenschappelijke rekenmachine. Het grootste nadeel: de app is er niet voor de iPad. Veel apps die we hieronder bespreken zijn er gelukkig wél in een iPad-variant. Toch blijven niet alle apparaten verstoken van een calculator: hij is sinds watchOS 6 wel op de Apple Watch te vinden.
- Sterk: Gratis, staat standaard al op je iPhone, Mac en Apple Watch, simpel in gebruik, bevat alle basisfuncties, moeilijke functies zijn voor gewone gebruikers niet direct zichtbaar, snelkoppeling in Bedieningspaneel.
- Minder sterk: Niet voor veeleisende gebruikers, één geheugenpositie, geen iPad-versie.
PCalc
Wil je het beste van het beste wat rekenmachines betreft, dan kun je niet om PCalc heen. Deze rekenmachine-app is niet alleen heel uitgebreid, maar wordt ook constant bijgewerkt met de nieuwste functies. Toen de Apple Watch beschikbaar kwam, had ontwikkelaar James Thomson al meteen een passende app klaar. Een versie voor de Apple TV? Ja hoor, die is er. Dark mode? Ook aanwezig. Je hoeft dus geen moment zonder PCalc. De gebruikersinterface van deze app is heel overzichtelijk en doordacht, maar toch zitten alle functies erin die je nodig hebt. Je kunt kiezen uit verschillende rekenmachine-indelingen en thema’s. Ben je boekhouder en heb je het liefst een papierstrook, dan kan dat. Programmeurs kunnen rekening in hexadecimale, octale en binaire getallenstelsels. En zit de gewenste indeling er niet bij, dan ontwerp je gewoon zelf eentje. PCalc kan nog veel meer, zoals eenheden omrekenen, programmeerbare functies maken en meerdere getallen (10 stuks) opslaan in het geheugen. De 3D Touch-functies zijn ook programmeerbaar, zodat je vier favoriete functies meteen onder handbereik hebt. Op de iPad ondersteunt de app ook Split View en Slide Over.
- Sterk: Deze rekenmachine-app heeft alles, veel functies, helemaal aanpasbaar aan je persoonlijke voorkeur en erg overzichtelijk.
- Minder sterk: Prijzig, functies voor programmeurs kunnen iets uitgebreider.
PCalc Lite
Voor wie het beste van het beste wil, maar liever geen tien euro uitgeeft is er ook een lite-versie van PCalc. Met PCalc Lite krijg je de meeste functies van de betaalde variant, zoals omrekenen van eenheden en wetenschappelijke notaties. Wie meer wil kan upgraden, maar voor de reguliere student kom je hier al een heel eind mee. Ook bevat deze gratis versie een Apple Watch-app. Wij gebruiken deze app graag op de iPad, in combinatie met Slide Over.
- Sterk: Op zoek naar een overzichtelijke en aanpasbare rekenmachine? Dan is deze Lite-versie iets voor jou. Veel ondersteuning. Handig als iPad-rekenmachine
- Minder sterk: Kan bepaalde functies missen die slechts met een upgrade te gebruiken zijn.
Calcsmos
De gratis rekenmachine-app Calcsmos laat zien wat je laatst uitgevoerde berekeningen zijn, zodat je een historie bij de hand hebt. Alle invoer en resultaten staan tot je beschikking en je kunt er ook een bonnetje van printen. Door zijwaarts te schuiven krijg je nog meer functies, zoals exporteren of bepaalde berekeningen wissen. Eerder uitgevoerde berekeningen kun je zelfs bewerken, zodat je nog even door kunt gaan. En met Spaces kun je springen tussen verschillende weergaven van de rekenmachine. De Spaces worden gesynchroniseerd tussen je apparaten via iCloud. Tot slot kun je met Overlays bepaalde berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld BTW en fooien. Kortom: veel functionaliteit voor een gratis app!
Calca
Calca heeft weer een heel andere insteek. Deze app is eigenlijk een tekstverwerker voor mensen die veel willen rekenen. Je schrijft teksten en Calca herkent daarin de berekeningen en voert ze uit. Het idee is erg origineel en het werkt ook nog goed: je kunt variabelen declareren, de waarden daarvan wijzigen en alles wordt automatisch opnieuw doorgerekend. De app werkt offline en alle berekeningen worden als platte tekst opgeslagen, zodat je het kunt doorsturen naar anderen. We zien wel wat handige toepassingen van deze app: als je bijvoorbeeld een lening of hypotheek wilt doorrekenen is het wel zo handig als je er een toelichting bij schrijft. Na het uitwerken van de berekening stuur je het door naar je partner of een adviseur, waarbij meteen duidelijk is welke waarden je hebt gebruikt.
- Sterk: Vooral handig voor mensen die hun berekening willen uitschrijven in de vorm van tekst, geschikt voor mensen die wat moeite hebben met abstracte berekeningen. Kan ook eenheden omrekenen.
- Minder sterk: Je moet veel tekst intikken en dat is niet zo handig op een iPhone. Daarom vooral geschikt in combinatie met een toetsenbord (er is ook een Mac-versie!). Bevat geen geavanceerde wetenschappelijke functies. Bewerkingen verschijnen in slechts twee regels boven het toetsenbord, daardoor wat beperkt.
Calcbot
Calcbot is de rekenmachine van de populaire appontwikkelaar Tapbots. Verwacht niet te veel professionele functies, want die vind je alleen na het aanschaffen van de in-app aankoop. Er zitten ook themapakketten in, voor mensen die het uiterlijk van hun rekenmachine belangrijk vinden. Calcbot heeft een ‘papierstrook’ met eerder gemaakte berekeningen, beschikt over een Apple Watch-app en kan allerlei eenheden omrekenen. Daarom vooral geschikt voor mensen die net iets meer willen dan de standaard Rekenmachine-app van Apple. Net als bij de standaard-app moet je je iPhone een kwartslag draaien om de wetenschappelijke functies te zien. Werkt ook op de iPad.
- Sterk: Een rekenmachine voor ‘gewone mensen’, sterk gericht op gebruiksgemak en overzichtelijke interface.
- Minder sterk: Wetenschappelijke functies alleen na in-app aankoop. Noemt zich de ‘intelligente rekenmachine’. Tja, waarom eigenlijk?
Wolfram Alpha
Wolfram Alpha is eigenlijk geen pure rekenmachine-app, maar met deze app kun je wel verbluffende berekeningen uitvoeren. Voer de ‘derivative of x^3 cos x’ in en je krijgt een antwoord met grafiek en alternatieve formuleringen. Met Wolfram Alpha kun je nog veel meer: statistieken opvragen (‘wat zijn de werkloosheidscijfers van Chicago?”) en eb- en vloedtijden in Hawaii of $49,99 omgerekend naar Engelse ponden. Gebruik je de Engelstalige Siri dan zul je al gewend zijn aan de gigantische hoeveelheid feiten die je met Wolfram Alpha kunt opvragen – en niet alleen op wiskundig gebied.
- Sterk: Vragen stellen in natuurlijke taal (in Siri), prima prijs als je de vele mogelijkheden bekijkt, geeft zeer uitgebreide antwoorden inclusief grafieken en alternatieven.
- Minder sterk: Vooral geschikt voor incidentele rekenvragen. Ben je fulltime met berekeningen bezig, dan wil je waarschijnlijk een normale rekenmachine-app. Eerdere berekeningen niet zichtbaar. Geen Apple Watch app.
Calcularium
Calcularium van InVooDoo is op het eerste oog een doodgewone rekenmachine met veel functies, maar de app combineert enkele handige elementen met krachtige tools. Zo kun je je berekeningen handmatig invoeren, maar kun je ze ook inspreken of een foto maken van de berekeningen. De app biedt een uitgebreide uitleg en dat is wel nodig. Je kunt alle berekeningen labelen en weer terugvinden. De app is gratis, maar biedt een maandelijks abonnement aan voor €2,99. Voor dat bedrag heb je geen last meer van advertenties en krijg je nog meer mogelijkheden zoals het omrekenen van valuta.
- Sterk: Een rekenmachine die net iets meer kan. Met je stem een berekening laten uitvoeren.
- Minder sterk: Onoverzichtelijk, lange tutorial. Storende advertenties, die je echter wel kunt afkopen.
Meer rekenmachine-apps
- instPro (€0,99, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Deze rekenmachine-app is vooral goed in formules,. Het toetsenbord is aanpasbaar en haakjes worden automatisch aangevuld. Verder kun je berekeningen achteraf nog bewerken.
- i41CX+ (€29,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Kan alles wat de programmeerbare HP41CX ook kan en gebruikt daarbij de RPN-methode. Deze app krijgt al jarenlang regelmatige updates.
- CALC Smart Calculator ± (€7,99, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 15.5+) - Een rekenmachine die zich richt op dagelijkse berekeningen. Je kunt je berekeningen per dag opslaan, maar is speciaal voor de iPad.
- Calzy (€5,99, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.6+) - Hiermee kun je snel je berekeningen opslaan en terugvinden.
- Tydlig (€1,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - “De rekenmachine opnieuw uitgevonden”, dat belooft wat! Maar helaas wordt deze app al langere tijd niet meer bijgewerkt.
- EduCalc Classic (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Geen TI-83 meer nodig, want deze app maakt mooie grafieken en werkt als wetenschappelijke calculator.
- Calculate84 (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac, iOS 16.0+) - Heb je liever de TI-84 calculator, dan kan dat ook.
- Archimedes Calculator (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Een grafische calculator voor de 21e eeuw, gemaakt door een Nederlander.
- Calc Pro HD - Top Rekenmachine (€8,99, iPad, iPadOS 9.0+) - Een zeer uitgebreide rekenmachine voor iPad en iPhone, waarbij je kan instellen om RPN te gebruiken, zoals bekend van de HP-toestellen.
- Numerical² (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Een rekenmachine voor wie haast heeft. De ‘gelijk aan’ knop is weggehaald, maar is ideaal voor multitasken. Wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.
- Calculator - Pad Edition (Gratis + IAP, iPad, iPadOS 11.0+) - Het uiterlijk van de Rekenmachine-app die je van de iPhone kent, maar dan gemaakt door een externe ontwikkelaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!