Instagram Focus

Zo gebruik je portretfoto’s met Instagram, Google en Facebook

Bij de portretmodus denk je misschien meteen aan de standaard portretfunctie op de nieuwste iPhones. Maar er is meer mogelijk: Instagram, Google en Facebook bieden de mogelijkheid om foto's met diepte te maken, ook op oudere iPhones.

Portretfoto’s met Instagram, Google en Facebook

Apple heeft veel aandacht gekregen voor de portretmodus sinds de iPhone 7 Plus verscheen. Daarbij worden algoritmes gebruikt om de personen op de voorkant scherp te krijgen, terwijl de achtergrond kunstmatig vaag wordt gemaakt. Aanvankelijk had je hiervoor een toestel met dubbele camera nodig, maar sinds de A12 Bionic-chip lukt het ook op toestellen met een enkele camera zoals de iPhone XR. Apple staat ontwikkelaars van apps ook toe om de portretmodus in hun eigen apps in te bouwen. Instagram, Google en Facebook doen dat alledrie en dat levert weer wat nieuwe mogelijkheden op.

Instagram Focus

Instagram Focus geeft een kunstmatig diepte-effect aan foto’s. Het werkt alleen met gezichten, waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt. Het werkt zelfs vanaf de iPhone 6s, dus ook bij iets oudere iPhone-modellen met een enkele camera. De truc is niet zozeer te danken aan de cameralens, maar aan algoritmes voor gezichtsherkenning. De app weet vervolgens welk gedeelte van de foto scherp moet blijven en scheidt daarbij de voor- en achtergrond.

Instagram Focus

Focus is te vinden in Instagram Stories, samen met Boomerang en Superzoom. Behalve op iPhones werkt het ook op bepaalde Android-toestellen.

Meer over Instagram Focus lees je in ons eerder verschenen artikel.

Bekijk ook

Portretfoto's maken met Instagram Focus

Instagram Focus is een speciaal effect bij Instagram, waarmee je portretfoto's kunt maken. Het grootste pluspunt is dat het ook werkt op oudere iPhones die geen dubbele camera hebben. In deze tip leggen we uit hoe Instagram Focus werkt.

Google’s dieptefunctie

Google heeft ook een dieptefunctie toegevoegd aan de Google Foto’s-app. Het werkt niet alleen met de iPhone XR, XS en XS Max, maar ook met eerdere toestellen die beschikken over een portretfunctie, zoals de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X.

Bij het bewerken van een portretfoto in Google Foto’s zie je bij de schuifknoppen een optie Diepte. Beweeg deze naar links of rechts om de hoeveelheid blur aan te passen.

Google dieptefunctie

Je kunt het focuspunt ook wat veranderen door de witte ring bovenaan de foto te verplaatsen. Zo bepaal je op welk gedeelte van de foto wordt scherpgesteld. Je zult wel zelf moeten uitzoeken welke foto’s ook alweer in portretmodus zijn gemaakt, want Google Foto’s geeft dat zelf niet aan.

Facebook 3D Foto’s

Facebook is niet de meest voor de hand liggen de plek om je foto’s te bewerken, maar met de functie Facebook 3D Foto’s kun je toch een leuk effect krijgen. Je kunt met deze functie geen blur aanpassen, maar krijgt alleen een subtiel parallax-effect door gebruik te maken van de diepte-informatie van een foto. Dit is te vergelijken met de parallax-wallpapers op de iPhone.

Kantel je de iPhone tijdens het bekijken van de foto, dan lijkt het object iets te verschuiven ten opzichte van de achtergrond. Op de desktop moet je met de muis bewegen om het effect te zien. Dit is zichtbaar voor iedereen Facebook-gebruiker, ook als je telefoon geen portret- of dieptefuncties heeft. Je hebt er wel de juiste browser voor nodig, bijvoorbeeld Safari of Chrome.

Hoe je een Facebook 3D-foto maakt lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Facebook laat je nu 3D-foto's maken van portretfoto's

Met Facebook kun je nu je portretfoto's met diepte omzetten naar een 3D-foto. Daardoor lijkt de voorgrond los te staan van de achterkant. Het werkt met portretfoto's die je met de iPhone hebt gemaakt.

Hiervoor maak je een nieuwe Facebook-post in de iOS-app. Kies daarna het 3D-fotoeffect. Na het bekijken van de preview en het invoeren van een beschrijving deel je je foto. Dit levert niet altijd een mooi resultaat op, dus je moet soms wat experimenteren tot het goed lukt. Het werkt het beste met foto’s met contrasterende kleuren, meerdere dieptelagen en duidelijk zichtbare texturen.

Messenger portretselfies

Bij Facebook Messenger maak je ook portretfoto’s, maar dan alleen in de selfiestand. Het enige wat je nodig hebt is een iPhone met de Facebook Messenger-app. Omdat de portretfoto met behulp van software gemaakt wordt, heb je niet de allernieuwste iPhone met TrueDepth-camera nodig. Je kan daardoor op elke iPhone deze portretselfies maken.

Om het te gebruiken open je de Messenger-app en tik je op de cameraknop of open je een chat. Onderin kies je voor de portretstand, waarna de app schakelt naar de selfiecamera. Je maakt de foto en klaar ben je. Er is geen mogelijkheid om de diepte in te stellen, want dat gebeurt geheel automatisch.

Ook in andere apps kun je met portretfuncties aan de slag, bijvoorbeeld in de van oorsprong Nederlandse app Halide. Die kan zelfs meer uit de enkele camera van de iPhone XR halen, waardoor de beperkingen een beetje worden omzeild.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!