Vrouw bekijkt een PDF in iBooks op haar iPhone.

PDF-bestanden lezen, opslaan en bewaren op iPhone en iPad (ook offline)

Hoe kun je PDF-bestanden lezen en bewaren op de iPhone en iPad? Welke mogelijkheden heb je hiervoor? In deze tip lees je hoe je PDF-bestanden meeneemt en ook offline beschikbaar hebt op de iPhone en iPad.

Vrouw bekijkt een PDF in iBooks op haar iPhone.

PDF is een populair bestandsformaat voor het uitwisselen van informatie. Standaard kun je al PDF-bestanden bekijken op de iPhone en iPad, maar je kunt de bestanden ook offline opslaan om ze op een later moment te lezen. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

PDF-documenten lezen op iPhone en iPad

Je kunt op allerlei manieren PDF-bestanden op je iPhone of iPad ontvangen. Denk aan een e-mail met bijlage of een link op een website. Maar hoe sla je zo’n PDF-bestand op zodat je deze snel bij de hand hebt? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor die we hieronder aan je uitleggen.

PDF opslaan in iBooks

Krijg je een PDF-bestand binnen via e-mail, dan kun je deze meteen openen en bekijken. Wil je het bestand opslaan, dan kun je het doorsturen naar iBooks, Apple’s eigen app voor het lezen van boeken en documenten. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  1. Open het PDF-bestand en tik op het delen-icoontje.
  2. Selecteer Kopieer naar iBooks.
  3. iBooks wordt nu geopend en het PDF-bestand wordt opgeslagen.

Je kunt de e-mail met bijlage ook markeren, zodat je hem snel terugvindt in de standaard Mail-app. Dit doe je door de mail naar links te schuiven en te kiezen voor Markeer.

PDF lezen en opslaan in iBooks

Kom je tijdens het browsen in Safari een PDF-bestand tegen, dan kun je deze openen en vervolgens opslaan. Zodra je het bestand geopend hebt, verschijnt rechtsboven de knop Open met iBooks.

Een heel handige tip is ook om documenten naar PDF om te zetten, bijvoorbeeld een webpagina of e-mailtje dat je hebt ontvangen. Je kunt het dan gemakkelijker delen met anderen, zonder dat de opmaak verloren gaat.

PDF opslaan in iCloud Drive of doorsturen

Als je bijvoorbeeld op de Mac een PDF-bestand hebt dat je graag onderweg bij je wil hebben, dan zijn daar meerdere oplossingen voor. Maak je gebruik van iCloud, dan kun je iCloud Drive gebruiken om PDF-bestanden in op te slaan. Hierdoor wordt alles direct gesynchroniseerd, zodat de bestanden ook beschikbaar zijn op je andere toestellen waarop iCloud Drive ingesteld is. Sleep het bestand op de Mac naar de iCloud Drive-map in Finder en het bestand wordt automatisch geüpload. Zorg er vervolgens voor dat de iCloud Drive-app geïnstalleerd is op je toestel om het bestand daarop te kunnen bekijken. Hoe je dat doet, lees je in onderstaande tip.

Je kunt het PDF-bestand ook via AirDrop overzetten van je Mac naar je iPhone of iPad. Zodra de AirDrop-melding in beeld komt accepteer je het document. Vervolgens kun je kiezen in welke app je het PDF-document wilt openen. Alle mogelijke apps die geschikt zijn voor PDF komen in beeld, zoals iBooks, Dropbox en diverse andere apps.

PDF ontvangen AirDrop

Je kunt vanuit hier ook PDF-bestanden naar andere mensen doorsturen, bijvoorbeeld via chatapp Telegram of mailapp Spark.

PDF lezen met apps van derden

Er zijn in de App Store ook heel veel apps beschikbaar die het opslaan en bekijken van PDF-bestanden makkelijker maken. Het handige van deze apps is dat je vaak ook notities en annotaties kunt toevoegen, formulieren kunt ondertekenen en meer. De meeste apps werken samen met clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive, dat je de PDF-bestanden kunt opslaan om ze vanaf al je apparaten weer te kunnen openen.

Hieronder vind je een selectie van apps waarmee je PDF-bestanden kunt openen, bekijken en opslaan.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorieën Apps, Documenten
Onderwerpen offline, pdf