ibooks-apparaten

iBooks: boeken lezen met Apple’s digitale boekendienst

iBooks is Apple's digitale boekenwinkel. Met de gratis iBooks-applicaties lees je boeken en in de iBookstore kun je boeken kopen of gratis downloaden.

iBook-iconMet iBooks kun je digitale boeken (e-books) lezen op je iPhone, iPod touch, iPad en Mac. Nieuwe boeken kun je kopen in de iBookstore, een online boekhandel die door Apple wordt beheerd. Je vindt er de nieuwste boeken van bekende nationale en internationale auteurs, maar ook allerlei gratis boeken. In dit uitlegartikel lees je alles wat je over iBooks moet weten: waar vind je nieuwe boeken en hoe kun je ze lezen?

Wat is iBooks?

iBooks is Apple’s boekwinkel om e-books te kunnen lezen op de iPhone, iPad en Mac. iBooks werd in januari 2010 aangekondigd, gelijktijdig met de eerste iPad. Later dat jaar verscheen een iBooks-app voor de iPhone en sinds 2013 is het ook mogelijk om iBooks op de Mac te lezen.

ibooks-apparaten

iBooks-app downloaden

De app iBooks staat standaard op alle iPhones en iPads vanaf iOS 8. Gebruik jij nog een oudere versie van iOS? Dan kun je de app alsnog downloaden via de App Store.

Via de app heb je toegang tot Apple’s boekenwinkel (iBookstore) en alle boeken die op je iPhone of iPad staan. Je kunt ook zelf boeken toevoegen, bijvoorbeeld via iTunes. iBooks ondersteunt verschillende formaten, waaronder ePub en PDF. Met de knoppen bovenaan kun je eenvoudig wisselen tussen verschillende weergaven van je bibliotheek: boeken, aangeschafte boeken (via de iBookstore) en pdf-bestanden.

De iBooks-app voor de Mac is standaard aanwezig in macOS sinds OS X Mavericks.

Boeken lezen met de iBooks-app

De iBooks-applicatie biedt je tijdens het lezen de mogelijkheid om de helderheid, lettergrootte en soort lettertype aan te passen. Daarna kun je kiezen uit meerdere weergaven, zoals wit, sepia en een donkere nachtmodus die lezen bij weinig licht prettiger maakt. Standaard veeg je naar links of rechts om tussen pagina’s te wisselen, maar je kunt ook de schuifweergave instellen om door het boek te scrollen. Verder kun je meteen zoeken in boeken en een bladwijzer plaatsen zodat je op een ander apparaat weer verder kunt gaan waar je was gebleven. De synchronisatie vindt plaats via iCloud, de online opslagdienst van Apple. Als je een boek op de iPhone hebt gelezen, kun je op de iPad zien waar je was gebleven (en andersom).

iBook voorlezen

Sommige boeken bevatten naast tekst, plaatjes en interactieve elementen ook een audioboek-versie. Als een boek voorgelezen kan worden, verschijnt de Luidspreker-knop ‘Lees voor’ in de leesmodus. Hierbij heb je de mogelijkheden om het volume van het geluid aan te passen en de pagina’s automatisch te laten omslaan. Zodra je hem inschakelt, leest een verteller het verhaal pagina voor pagina voor. Boeken zonder voorleesfuncties kun je toch laten voorlezen in iBooks via de toegankelijkheidsfunctie van de iPhone.

Boeken downloaden en kopen uit de iBookstore

ibookstoreApple heeft een aparte winkel om nieuwe boeken te kopen, de iBookstore. Sinds de app iBooks standaard op iedere iPhone en iPad staat, komen er iedere week 1 miljoen nieuwe klanten in de iBookstore terecht. Je vindt de iBookstore achter de knop Winkel als je de iBooks-applicatie opent. Hier vind je verschillende secties, die we hieronder kort toelichten. Om boeken te kunnen downloaden heb je wel een gratis Apple ID nodig, eventueel met creditcardinformatie of tegoed als je betaalde boeken wilt kopen. Sinds eind 2014 kun je binnen 14 dagen je geld terugvragen als een boek niet bevalt.

  • Uitgelicht: hier vind je de nieuwste boeken en handige verzamelingen om je te inspireren. Met de knop Categorie bovenin kun je ook meteen bladeren door de verschillende categorieën, zoals detectives & thrillers, naslagwerken en reizen & avontuur.
  • Hitlijsten: hier vind je de honderd populairste betaalde en gratis boeken in verschillende genres.
  • Zoek: hier kun je zoeken naar je favoriete titel, maar ook op genre.
  • Aankopen: Hier vind je alle boeken terug je die je eerder hebt aangeschaft en kan je ze, indien nodig, opnieuw downloaden.

iBooks via iCloud synchroniseren

iCloud-for-ibooks
Zodra je iOS 9.3 en OS X 10.11.4 installeert, krijgt iBooks ondersteuning voor iCloud. Dit betekent dat boeken en bestanden die je op het ene apparaat opslaat, ook automatisch op de andere verschijnen. Voorheen werden alleen de boeken op verschillende apparaten gesynchroniseerd als je ze in de iBook Store gekocht had. Vanaf iOS 9.3 en OS X 10.11.4 worden ePub- en PDF-bestanden ook bijgewerkt. Je leest alles over iCloud voor iBooks in ons onderstaande tipartikel.

Zelf boeken maken voor iBooks

Aanvankelijk was de iBookstore voornamelijk bedoeld voor tekstgebaseerde boeken, zoals romans en non-fictieboeken. In 2012 werd het ook mogelijk om interactieve studieboeken en schoolboeken te downloaden, die je zelf kunt maken met iBooks Author, een softwarepakket voor de Mac. Je kunt ook zelf boeken maken in ePub-formaat, die je vervolgens door een controletool haalt. Om boeken te kunnen verkopen in de iBookstore moet je een account aanmaken bij Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017