Een beveiligd PDF-bestand op de desktop.

Zo beveilig je een PDF-bestand op de Mac

Je kunt een PDF-bestand op de Mac voorzien van een beveiliging, waardoor een wachtwoord vereist is om het bestand te kunnen openen. In dit artikel lees je hoe je zo'n beveiliging aanmaakt en weer verwijdert.

Een beveiligd PDF-bestand op de desktop.Op de Mac kun je PDF-bestanden opslaan, bewerken en voorzien van een handtekening. Als een PDF-bestand gevoelige informatie bevat, kun je het bestand ook beveiligen met een wachtwoord. Hierdoor kan het bestand alleen geopend nadat het correcte wachtwoord ingevuld is. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

PDF-bestand beveiligen op de Mac

Het beveiligen van een PDF-bestand op de Mac is vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is een PDF-bestand te openen en vervolgens op te slaan. Dit gaat als volgt:

  1. Open een PDF-bestand en klik bovenin de menubalk op Archief.
  2. Selecteer vervolgens Bewaar… of Exporteer…
  3. In het volgende scherm geef je het bestand een naam om hem op te slaan, selecteer je de juiste locatie en vink je het vakje bij Codeer aan.
  4. Vervolgens vul je het wachtwoord twee keer in. Het wachtwoord hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen en mag zo lang zijn als je zelf wil.

Een PDF-bestand coderen met een wachtwoord.

Elke keer als je het bestand vervolgens wil openen, dien je eerst het wachtwoord in te voeren. Als je het bestand deelt met andere via mail, AirDrop of andere mogelijkheden, moet de ontvanger ook eerst het wachtwoord invullen om het bestand te kunnen openen.

Beveiliging van PDF-bestanden verwijderen

Het is niet zomaar mogelijk om de beveiliging van het PDF-bestand te verwijderen. Om een exemplaar van hetzelfde bestand op te slaan zonder wachtwoord, dien je het PDF-document opnieuw op te slaan via Archief > Bewaar… of Exporteer…. Je kunt het bestand bijvoorbeeld dezelfde naam geven en op dezelfde locatie opslaan, zodat het niet-beveiligde exemplaar de beveiligde versie overschrijdt. Je kunt er echter ook voor kiezen om een niet-beveiligde kopie op te slaan. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat het hokje Codeer niet aangevinkt is.

Een beveiligd PDF-bestand openen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2016
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerpen mac, pdf