Zo beveilig je een PDF-bestand op de Mac

Je kunt een PDF-bestand op de Mac voorzien van een beveiliging, waardoor een wachtwoord vereist is om het bestand te kunnen openen. In dit artikel lees je hoe je zo'n beveiliging aanmaakt en weer verwijdert, zonder dat je extra software nodig hebt.

Op de Mac kun je PDF-bestanden opslaan, bewerken en je kunt zelfs een PDF ondertekenen met je handtekening. Als een PDF-bestand gevoelige informatie bevat, kun je het bestand ook beveiligen met een wachtwoord. Als iemand op je computer rondneust is het bestand alleen te openen nadat het correcte wachtwoord is ingevuld.

PDF-bestand beveiligen op de Mac

Het beveiligen van een PDF-bestand op de Mac is vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is een PDF-bestand te openen en vervolgens op te slaan. Dit gaat als volgt:

  1. Open een PDF-bestand met voorvertoning.
  2. Ga naar Archief > Exporteer als PDF.
  3. Klik op Toon details.
  4. Kies een naam en vink het hokje Versleutel aan.
  5. Vul tweemaal het wachtwoord in. Het wachtwoord hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen en mag zo kort of lang zijn als je zelf wil.

PDF beveiligen met wachtwoord

Elke keer als je het bestand vanaf nu wilt openen zul je eerst een wachtwoord moeten invoeren. Als je het bestand deelt met andere mensen via e=mail, AirDrop of andere mogelijkheden, moet de ontvanger ook eerst het wachtwoord invullen om het bestand te kunnen openen.

Beveiliging van PDF-bestanden verwijderen

Het is niet zomaar mogelijk om de beveiliging van het PDF-bestand te verwijderen. Om een exemplaar van hetzelfde bestand op te slaan zonder wachtwoord, dien je het PDF-document opnieuw op te slaan via Archief > Exporteer als PDF.

PDF beveiligen met wachtwoord

Je kunt het bestand vervolgens onder dezelfde naam opslaan, zodat de beveiligde PDF wordt overschreven. Je kunt er echter ook voor kiezen om een aparte, niet-beveiligde kopie op te slaan. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat het hokje Versleutel niet aangevinkt is.

Meer doen met PDF-bestanden? Kijk dan eens naar deze tips:

Bekijk ook

PDF-bestanden ondertekenen op je iPhone, iPad en Mac doe je zo

Soms is het nodig om formulieren te ondertekenen met je handtekening. Uitprinten en weer inscannen is omslachtig en helemaal niet nodig, want je kunt formulieren in PDF-formaat moeiteloos ondertekenen op de iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe je bestanden digitaal kunt ondertekenen.