iMac thuis

Voorkomen dat Safari op de Mac toestemming voor downloads vraagt: zo regel je dat

Voor de echte waaghals
Safari op de Mac vraagt om toestemming als je iets probeert te downloaden van een nieuwe website. In deze tip leggen we uit hoe je die melding uitschakelt als je het irritant vindt. Maar wees je ervan bewust dat het daarmee niet veiliger wordt.

Apple heeft een waarschuwing voor downloads in Safari ingebouwd om te voorkomen dat er allerlei materiaal op je Mac terechtkomt, dat je niet bewust hebt gedownload. Sommige sites beginnen namelijk uit zichzelf met een download of doen dat op de achtergrond. Het kan daardoor gebeuren dat je ongemerkt foute of gevaarlijke software installeert, waar je niet om hebt gevraagd. Safari vraagt daarom eerst om toestemming voordat je iets gaat downloaden. Je kunt deze meldingen uitschakelen als je zeker weet dat je alles zelf in de hand hebt.

Safari: toestemming voor downloads uitschakelen

Je hebt macOS Catalina of nieuwer nodig om de melding uit te schakelen. In eerdere versies van macOS is de optie niet aanwezig.

Volg onderstaande stappen om de waarschuwing uit te schakelen:

  1. Open Safari en ga naar de instellingen (Command- en komma-toets tegelijkertijd indrukken).
  2. Ga naar het tabblad Websites.
  3. Kies in de linkerkolom voor Downloads.
  4. Rechtsonder vind je een keuzemenu. Standaard staat hier Vraag. Maak daar Sta toe van.
  5. Kies eventueel een andere voorkeur voor een specifieke website.
Safari: downloads toestaan

Heb je de bovenstaande stappen uitgevoerd? Dan krijg je geen waarschuwing meer voor downloads in Safari.

Meer Safari-instellingen aanpassen

Je kunt, zoals je misschien gezien hebt, ook allerlei andere privacy- en beveiligingsvoorkeuren instellen in dit menu. Zo kies je welke websites jouw microfoon mogen gebruiken en wie jou pushberichten mag sturen. Standaard staan de voorkeuren vrij conservatief ingesteld, maar dat is wat veiligheid betreft alleen maar beter.

De beveiliging van Apple werkt zelfs zo goed dat de advertentiekosten uit tracking-advertenties afneemt. Apple zorgt er met deze maatregelen voor dat je niet gevolgd wordt door adverteerders. Dat dwingt de adverteerders beter om te gaan met de privacy van gebruikers.

Over advertenties gesproken: door Safari Reader te gebruiken zie je geen advertenties. Zo kun je je beter focussen op een artikel of andere tekst. Hoe je Safari Reader gebruikt lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Safari Reader gebruiken om websites in simpele opmaak te lezen

Met Safari Reader kun je webpagina's rustiger lezen, zonder afleiding en reclame. Lees hoe je Safari Reader inschakelt en daarbij het lettertype, lettergrootte en de paginakleur aanpast aan jouw behoeften. Ook ideaal als je moeite hebt met lezen.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari