Safari-privacy

Safari privacyfuncties ‘enorm effectief’: reclameinkomsten flink afgenomen

De anti-trackingmaatregelen in Safari blijken enorm effectief, zeggen experts uit de reclame-industrie. Het heeft geleid tot een 60% prijsdaling voor gerichte Safari-advertenties.

Apple probeert in Safari voor iOS en macOS te voorkomen dat je extreem getrackt wordt voor adverteerders. Nieuwe functies zoals Intelligent Tracking Prevention (ITP) blijken daarbij enorm effectief. Volgens insiders heeft het behoorlijke invloed gehad op inkomsten. Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor het adverteren in de Google Chrome-browser gestegen, terwijl die voor Safari juist met 60% zijn gedaald. Adverteerders zijn minder happig om in Safari te adverteren, schrijft The Information.

Interessante doelgroep
Voor adverteerders zijn Apple-gebruikers echter nog een interessante doelgroep, omdat ze meer te besteden hebben dan gebruikers van andere platformen. Het is alleen lastiger geworden om ze te tracken omdat adverteerders moeilijker een uniek ID kunnen vaststellen en volgen. Daardoor krijgen ze minder goed inzicht in browser-gewoontes waardoor ze ook lastiger een profiel kunnen opbouwen.

Andere aanpak
Volgens softwarebedrijf Nativo, dat reclamesoftware verkoopt, staat 79% van de Chrome-gebruikers toe om hun surfgedrag te volgen. Op de iPhone is dat maar 9% en op de Mac 13%. Adverteerders proberen het daarom nu anders aan te pakken of stappen over naar andere platformen. Een andere aanpak is bijvoorbeeld contextgericht adverteren. Je krijgt dan passende advertenties te zien bij het type artikelen dat je leest. Lees je veel over smart home, dan krijg je daarbij advertenties van smart home-producten te zien. Dit is dan niet gebaseerd op een persoonlijk profiel, maar op de inhoud van een artikel.

In iOS 6 begon Apple al met het beperken van advertentietracking en sinds kort breidt ITP dat nog verder uit. De achterliggende gedachte bij Apple is niet om uitgevers kapot te maken of om adverteerders weg te jagen, maar om de privacy van gebruikers te beschermen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2019, 10:38
Bron Bron The Information
Categorie Achtergrond
Onderwerpen privacy, safari

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.