Link in Safari bekijken op de iPhone.

Zo bekijk je een preview van Safari-webpagina’s op Mac, iPhone en iPad

Wil je weten waar een specifieke link op een webpagina je naartoe brengt? Zowel in iOS als op de Mac kun je zien waar een link naartoe leidt. In deze tip leggen we de verschillende opties uit.

Link in Safari bekijken op de iPhone.
Tijdens het surfen op het internet klik je vaak op verschillende links om bij interessante artikelen uit te komen. Toch kan het soms handig zijn om van tevoren te zien waar een specifieke link je naartoe brengt, helemaal als de link gekoppeld is aan een doodnormaal woord. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet op je iPhone en iPad en hoe je dit in kunt stellen op je Mac.

Preview webpagina bekijken op iPhone en iPad

Op de iPhone, iPad en iPod touch is het een fluitje van een cent om de link te achterhalen. Dit werkt standaard in Safari, zonder dat je hier een instelling voor aan hoeft te passen. Het enige wat hiervoor nodig, is om je vinger lang op een link ingedrukt te houden. Vervolgens verschijnt er een extra menu waar je de link kunt bekijken die achter de koppeling schuil gaat. Via dit menu kun je ook enkele handelingen uitvoeren, zoals het openen van de link in het huidige of in een nieuw tabblad. Bovendien kun je vanuit hier de link opslaan in je leeslijst of kopiëren.

Link en preview in Safari bekijken met 3D Touch

Heb je een iPhone 6s of iPhone 6s Plus, dan is er nog een extra manier om een preview te krijgen. Door hard te drukken op een link, wordt de pagina in een previewweergave ingeladen. Hierdoor zie je niet alleen de link, maar krijg je ook een blik op de daadwerkelijke pagina. Met een swipe naar boven veeg je de preview vervolgens weer weg.

Preview webpagina bekijken op Mac

Wil je op de Mac de daadwerkelijke link bekijken voordat je erop klikt, dan is daar een speciale instelling voor in Safari. Open Safari en klik in de menubalk op Weergave > Toon statusbalk. Zodra je nu je cursor boven een link houdt, zie je onderaan de specifieke link.

Link bekijken via Safari op de Mac.

Bovenstaande manier werkt op elke Mac, maar heb je een nieuwe Magic Trackpad 2 of een MacBook met ingebouwde Force Touch-trackpad, dan kun je ook een volledigere preview zien met bijbehorende weergave van de daadwerkelijke pagina. Druk met het Force Touch-trackpad stevig op een link en een previewvenster laat de pagina achter de link zien, zonder dat je een apart tabblad hoeft te openen.

Preview in Safari op de Mac bekijken met Force Touch-trackpad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen preview, safari