hazel mac app

Ruim je Mac-bureaublad en andere mappen op met Hazel

Staat het bureaublad van je Mac altijd vol met allerlei troep? Of stuur je veel bestanden via AirDrop naar je Mac? In deze tip leggen we uit hoe je met Hazel bestanden automatisch naar een bepaald mapje kunt sturen, zodat het geen troep wordt op je bureaublad of in de de map 'Downloads'.

Mappen opruimen

Heb jij een bureaublad dat vol staat met allerlei bestanden die je ooit nog wilt opruimen? Het kan de beste overkomen, maar het leidt niet echt tot een lekker zen-gevoel als je aan het werk bent. Als je er niet aan toe komt om het zelf op te ruimen zijn er gelukkig hulpjes die bepaalde handelingen kunnen automatiseren. Sinds macOS Mojave kun je gebruik maken van Stapels (Stacks) om je bureaublad opgeruimd te houden, maar mocht je een oudere versie hebben of toch liever een tooltje met meer mogelijkheden gebruiken, dan is er Hazel.


Ook andere mappen kunnen op een gegeven moment gaan uitpuilen, zodat je het overzicht kwijtraakt. Als je bijvoorbeeld veel foto’s en screenshots vanaf je iPhone naar je Mac stuurt via AirDrop, dan puilt de map ‘Downloads’ op de Mac binnen de kortste keren uit tot een gigantische stapel plaatjes waar je niks meer kunt vinden. Bovendien moet je iedere afbeelding handmatig uit de map downloads naar de gewenste locatie slepen. Kunnen die plaatjes niet gewoon meteen in de juiste map terecht komen? Jawel, als je een handige automatiseringstool zoals Hazel gebruikt. In deze tip gaan we uitleggen hoe je met Hazel bestanden op je bureaublad en andere mappen slimmer kunt organiseren.

Wat is Hazel?

Hazel is een automatiseringstool, die allerlei vervelende klusjes met bestanden voor zijn rekening kan nemen. Hazel kan bestanden hernoemen, verplaatsen, kleurenlabels geven en informatie voor Spotlight toevoegen. Als je programma’s verwijdert, dan kan Hazel die vervelende restbestanden die normaliter blijven slingeren automatisch opsporen en verwijderen. Hazel kan daarnaast nog veel meer. Het programma kost rond de 30 dollar op de website van de ontwikkelaar. Er is een gratis proefversie beschikbaar die je 14 dagen kunt gebruiken.

Bestanden verplaatsen met Hazel

Voer de volgende stappen uit om Hazel automatisch je bestanden te laten verplaatsen zodat je dit niet meer zelf hoeft te doen:

  1. Download en installeer het programma Hazel via bovenstaande link, als je dat nog niet gedaan hebt.
  2. Open het programma via  > Systeemvoorkeuren > Hazel. Hazel werkt altijd in de achtergrond van je Mac. Je ziet het programma alleen zodra je het voorkeurenmenu van het programma instelt via Systeemvoorkeuren.

hazel stap 1

  1. Selecteer in het voorkeurenmenu eerst de map die je wilt opruimen, zodat je kunt bepalen welke regels Hazel op deze map gaat toepassen. In dit voorbeeld gaan we de map ‘Downloads’ opruimen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor het opruimen van de map ‘Bureaublad’ als dat jouw probleemzone is.
  2. Klik vervolgens op de plus-knop om een nieuwe regel toe te voegen. Deze regel gaat ervoor zorgen dat afbeeldingen in de map ‘Downloads’ automatisch naar het bureaublad of naar een andere zelf gekozen map verplaatst worden.
  3. Geef bij ‘name’ de nieuwe regel een logische naam, zoals ‘iPhone-screenshots’ of ‘iPhone-afbeeldingen’.
  4. Stel bij ‘If … of the following conditions are met’ in op ‘any’.
  5. Voeg als eerste regel toe: ‘Extension’, ‘Is’ ‘JPG’
  6. Druk op de plus-knop om een tweede regel toe te voegen en voeg de regel ‘Extension’, ‘Is’ ‘PNG’ toe.
  7. Klik bij ‘Move to folder …’ op het laatste uitklapmenu om Hazel te vertellen waar je de bestanden naartoe zou willen verplaatsen. Druk op ‘Other’ en selecteer een specifieke map op de Mac als locatie.

hazel stap 2

  1. Druk vervolgens op OK. Nu verschijnt jouw nieuwe regel in het lijstje voor de map Downloads. Het vinkje bij de regel laat zien dat de regel momenteel is ingeschakeld.

Nu heb je met een hele simpele regel ervoor gezorgd dat de JPG- en PNG-afbeeldingen die normaal gesproken naar de map Downloads worden gestuurd automatisch in een zelfgekozen map eindigen.

Automatiseren met Hazel

Zo zijn er nog veel meer acties mogelijk die je met Hazel kunt automatiseren. Hazel kan elke gewenste map op de Mac voor je in de gaten houden en er bepaalde regels op toepassen. Je kunt zorgen dat Hazel bestanden verplaatst op basis van naam, datum, type of van welke site de afbeelding afkomstig is. Je kunt bijvoorbeeld je facturen automatisch verzamelen of je filmcollectie bijeen houden. Ook zorgt Hazel dat je bureaublad opgeruimd blijft door bestanden automatisch in mapjes te zetten. Hazel kan ook bestanden archiveren, openen en voorzien van tags. Je kunt zelfs bestanden uploaden of hernoemen. Op die manier kun je workflows maken.

Verder kan Hazel oude bestanden weggooien of de prullenbak legen als deze een bepaalde hoeveelheid data bevat. Het werkt samen met Spotlight, de Foto’s-app, iTunes, AppleScript én Automator.

Zoek je een app om op de iPhone allerlei acties te automatiseren, kijk dan eens naar de app Workflow.

We hebben nog meer tips voor het opruimen van je Mac:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Mac
Onderwerpen airdrop, automatisering