Launch Center Pro met 3D Touch acties

De 5 beste apps om alles op je iPhone en iPad te automatiseren

Je hoeft lang niet alles op je iPhone of iPad handmatig te doen. Met de juiste apps kun je allerlei taken automatiseren. Welke apps zijn daar het handigst voor? We zetten er 5 op een rij.

Je kunt voor iedere specifieke situatie een iPhone-app downloaden, maar er is ook een makkelijkere aanpak. Met de juiste apps kun je een hele hoop op je iDevice automatiseren, waardoor je hartstikke productief bezig bent door niks te doen. Met welke apps kun je de iPhone het beste automatiseren? En wat heb je aan deze iOS-applicaties? We bespreken er vijf.


IFTTT thermostaatknop voor Nest

iCulture adviseert: IFTTT

IFTTT is koning van de automatiserings-apps. Met meer dan tweehonderd ondersteunde diensten, kun je ontzettend veel apps en websites met elkaar laten praten. Wil je dat de Philips Hue-lampen rood kleuren, als een bewegingssensor ziet dat iemand zijn voeten op tafel legt? Of wil je graag een e-mail ontvangen als het morgen gaat regenen? Het kan allemaal met IFTTT.

Aanvankelijk waren er meerdere IFTTT-apps voor de iPhone, maar dit is teruggebracht tot één centrale app waarin je alle acties terugvindt. Hoe het werkt? Dat lees je in onze gids over IFTTT.

Hoe veilig is IFTTT?

IFTTT gebruikt OAuth om je in te loggen bij verscheidene diensten. Daarbij wordt toegang gevraagd naar vrij veel zaken binnen je accounts. Hierdoor kan IFTTT bijvoorbeeld alle mails lezen in je Gmail-account en je posts op Facebook volgen. Dat is aan de ene kant vrij logisch: IFTTT moet je berichten kunnen zien, om hiermee iets te kunnen doen. Maar dit betekent tegelijk dat een externe partij bij je privédata kan. IFTTT zegt je data niet zomaar te delen met derden en dat je gewaarschuwd wordt zodra dit gebeurt. Maar we weten tegelijk vrij weinig over het bedrijf achter de dienst. Wij adviseren daarom om niet achteloos ieder account hieraan te koppelen. Denk na over welke informatie je deelt.


Workflow

Wil je het uiterste halen uit de mogelijkheden van je iPhone of iPad? Dan is Workflow één van de beste apps die je hiervoor kunt gebruiken. Met Workflow kun je lokale functies op je iPhone automatiseren, zodat je met één druk op de knop complexe handelingen uitvoert. Op deze manier maak je bijvoorbeeld van drie foto’s een gif-animatie, of krijg je het adres van de dichtstbijzijnde koffietent. Workflow werd in maart 2017 overgenomen door Apple, waardoor de toekomst van deze app onzeker is. Mogelijk gaan de functies overgenomen worden in Siri of iOS.

Workflow op iPad

Ben je een beetje vaardig met programmeren? Dan kun je met Workflow nog complexere workflows maken, die met behulp van een extensie overal gebruikt kunnen worden. Bekijk je een tweet in Safari? Met een druk op de knop open je deze tweet ook in Tweetbot. Workflow is een vrij technische app, hoewel je niet totaal onbeholpen in de app wordt gedropt. Vanuit een speciale ‘Store’ download je vooraf gemaakte flows om te gebruiken.


Launch Center Pro

Met Launch Center Pro kun je zeer specifieke acties automatiseren, waardoor je alleen nog maar een druk op de knop nodig hebt. Zo zet je in één keer een nieuwe afspraak in je favoriete agenda-app, of stuur je een e-mail naar je vriend(in). Launch Center Pro haalt de vele tussenstappen bij een bepaalde handeling voor je weg, met behulp van de linkstructuur waar veel apps gebruik van kunnen maken. Hierdoor werkt de app met veel van je huidige iPhone-applicaties. Launch Center Pro werkt zelfs in combinatie met het hierboven besproken IFTTT.

Launch Center Pro met 3D Touch acties

Ook kun je met Launch Center Pro gebruik maken van snelle 3D Touch-acties. Hiervoor moet je beschikken over een iPhone 6s of nieuwer. Door de juiste automatiseringsacties achter een snelkoppeling te verbergen voer je taken nog sneller uit. De meeste andere apps uit dit overzicht hebben trouwens ook 3D Touch-acties.


Atooma voor iPhone

Atooma

Atooma is minder uitgebreid dan IFTTT, maar bevat wel een paar slimme recepten om je iPhone aan het werk te zetten. Deze app gebruikt namelijk de Bluetooth-verbinding en bewegingssensoren van je iDevice, om te zien wat je nou eigenlijk wil. Verliest je iPhone de verbinding met je carkit? Dan kan Atooma automatisch je gps-locatie van je auto mailen. Ben je aan het hardlopen en is er regen op komst? Dan krijg je van Atooma een waarschuwing.

Atooma is één van de minst veelzijdige apps in dit overzicht, maar dat maakt de app wel toegankelijker voor de gemiddelde gebruiker. De snelle handelingen die de app heeft zijn voor bijna iedereen handig.


Pushover

Toegegeven: Pushover is misschien een vreemde app om hier te noemen. Met deze app kun je alleen pushberichten naar je iDevice sturen, zoals al langer mogelijk was met apps zoals Boxcar. Toch is Pushover een handige app bij het automatiseren van bepaalde processen. Heel veel apps ondersteunen namelijk Pushover, waardoor ze allemaal op hun eigen manier een bericht kunnen sturen. Je weet hierdoor meteen of er een update op GitHub klaarstaat, hoe de batterij van je Fitbit ervoor staat en wanneer je favoriete serie een nieuwe aflevering heeft. Dat doe je allemaal zonder een app ervoor te openen – en zonder dat je mailbox wordt vervuild met notificatiemails. Ook handig: Pushover is beschikbaar op meerdere platformen, zoals Android.

Andere apps om te automatiseren

Er zijn nog meer apps om taken op je iPhone te automatiseren. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  • Olisto (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een IFTTT-kloon van Nederlandse bodem. Laat slimme apparaten en apps met elkaar samenwerken volgens regels die je zelf instelt.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een app waarmee je een reeks als-dan-opdrachten kunt maken. Deze dienst is te koppelen aan IFTTT voor nog meer opties. Je kunt ook acties combineren in EN- en OF-voorwaarden.

Stringify

De twee laatstgenoemde toevoegingen werden ingestuurd door iCulture-lezer Ivo, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerpen automatisering, ifttt, launch center pro, workflow