Filmcollectie-apps voor iPad en iPhone

Video converteren voor iPhone en iPad

Wil je video converteren om op je iPhone of iPad te bekijken? We bespreken Handbrake, QuickTime en andere apps waarmee je films kunt converteren voor iOS. Ook leggen we uit hoe je realtime video's kunt converteren die je op je iPhone of iPad bekijkt, zonder vooraf om te zetten.

Filmcollectie-apps voor iPad en iPhone

Als je een video op de iPhone of iPad wilt bekijken, dan moet deze wel het juiste formaat hebben. Je hebt daarvoor twee opties: je kunt de video’s converteren naar het juiste formaat en daarna naar de iPhone of iPad overzetten, of gebruik maken van een iOS-app die de conversie automatisch voor je regelt.

Video converteren met HandBrake

Er zijn allerlei programma’s die videoformaten kunnen converteren. De meeste kun je een tijdje gratis proberen en daarna moet je betalen. Het desktopprogramma Handbrake is favoriet bij veel gebruikers, omdat het open source en helemaal gratis is. Met de software kun je allerlei videoformaten converteren, zodat je filmcollectie geschikt wordt voor afspelen op iPhone of iPad.

Om je video te converteren doe je het volgende:

 1. Download Handbrake en start het programma.
 2. Kies de video die je wilt converteren als bronbestand.
 3. Geef aan waar het geconverteerde bestand opgeslagen moet worden.
 4. Kies het apparaat waarop je de video wilt bekijken, bijvoorbeeld iPhone, iPad of Apple TV.
 5. Druk op Start en wacht tot de omzetting is gelukt. Dit kan enkele minuten duren.

Handbrake presets

Ben je klaar, dan kun je de video naar je iOS-apparaat overzetten door het naar de bibliotheek van iTunes te slepen. Als je daarna je iPhone of iPad synchroniseert, zal de video verschijnen in de app Video’s.

Downloaden: Handbrake (gratis voor macOS, Windows, Linux)

Video’s converteren met QuickTime

Heb je een Mac, dan kun je ook met Quicktime een videobestand converteren. Dit programma is standaard aanwezig op elke Mac.

 1. Open de video in Quicktime.
 2. Ga naar Archief > Exporteer en kies de gewenste resolutie, bijvoorbeeld 1080p. Er zijn nog geen iPhones of iPads met 4K-scherm.
 3. Heb je een relatief nieuwe iPhone of iPad, dan kun je het vakje HEVC aanvinken. Dit is een efficiënter bestandformaat (H.265 in plaats van H.264) waardoor de video minder ruimte inneemt maar toch dezelfde beeldkwaliteit heeft.

Video converteren met QuickTime

Quicktime geeft je minder controle over hoe de video precies wordt omgezet, dus je kunt beter gebruik maken van Handbrake. Daarnaast zijn er allerlei commerciële aanbieders, waarbij het soms lastig is om het verschil te zien tussen kwaliteit en troep.

Geconverteerde video’s naar je iPhone of iPad overzetten

Er zijn meerdere manieren om de video’s die je geconverteerd hebt over te zetten naar je toestel. Converteer naar een formaat dat voor iOS geschikt is en sleep het videobestand vervolgens naar iTunes. Bij het synchroniseren van je iPhone met de Mac worden de video’s dan automatisch overgezet, waarna ze terug te vinden zijn in de Video’s-app.

Video converteren in iTunes

Heb je een video gemaakt maar is deze niet te vinden in de Video’s-app of lukt het niet om af te spelen? Dan kan het helpen om de video om te zetten naar een Thuisvideo:

 1. Open iTunes en zoek de video die je wilt afspelen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de video en kies daarna Info Film (afhankelijk van het type bestand kan hier ook Muziekvideo, Thuisvideo of TV-programma staan)
 3. Ga naar het tabblad Opties.
 4. Tik bij Soort media de optie Thuisvideo.

Video converteren in iTunes

Video converteren terwijl je kijkt

Omdat je de video eerst moet converteren en daarna overzetten naar de iPhone of iPad, duurt het wat langer voordat je eindelijk kunt kijken. Het is ook mogelijk om video’s meteen op je iPhone of iPad te bekijken, zonder ze eerst handmatig te converteren. De conversie vindt dan realtime in de app plaats, of de app ondersteunt bepaalde videocodecs die de standaard meegeleverde Video’s-app niet aankan.

Er zijn diverse apps waarmee dat kan:

 • Infuse 7 (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 13.0+) - Voor de veeleisende filmkijker, bevat veel extra functies als je maandelijks betaalt.
 • VLC for Mobile (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 9.0+) - Speelt veel formaten af, is open source en gratis.
 • PlayerXtreme Media Player (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 11.0+) - Speelt veel formaten af, volledige functionaliteit krijg je na eenmalige aankoop.
 • Air Video HD. (€6,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Soortgelijke functionaliteit, maar kan goed films afschermen voor gastgebruikers.

Meer over het bekijken van je eigen filmcollectie op iPhone en iPad lees je in onderstaande tip:

Air Video is een voorbeeld van een app waarmee je on-the-fly kunt converteren. Je zet Air Video op je iPhone of iPad, waarna je een bijbehorend serverprogramma op je computer installeert. Zijn de computer en je iPhone of iPad verbonden met hetzelfde netwerk, dan kun je video’s vanaf de computer streamen naar je iPhone of iPad. Met de optie ‘Play with live conversion’ laat je de computer op afstand converteren, waarna de video direct begint te spelen. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat het conversieproces voorbij is.

Andere apps zoals VLC kunnen bijna alle videoformaten aan. Nadat je deze app hebt geïnstalleerd kun je video’s streamen vanaf een mediaserver die met SMB, FTP of UPnP/DLNA ondersteunt. Maar je kunt ook video’s synchroniseren met Dropbox, GDrive, OneDrive, Box of iCloud Drive. Via WiFi-delen kan ook.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met meer dan 1.000 iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Video
Onderwerpen film, films, video
Devices Mac, MacBook
Software iOS, macOS