Vier jaar na de Playbar introduceert Sonos een nieuwe speaker voor de televisie: de Sonos Playbase (verkrijgbaar voor €799). De platte uitvoering past onder de televisie en is bedoeld voor mensen die hun televisie niet aan de muur hangen. iCulture ging met de Sonos Playbase aan de slag en luisterde naar muziek, keek naar films en voerde het volume flink op. Is de Sonos Playbase iets voor jou? Je leest het in deze review!


Sonos PLAYBASE in de woonkamer

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt lezen:

Met de Playbase brengt Sonos voor het eerst in lange tijd weer eens een nieuw product uit. De Playbase is vooral bedoeld om de ingebouwde speakers van je flatscreen-televisie te vervangen. Meestal klinken die speakers wat iel en met de Playbase kun je de audiokwaliteit op een makkelijke manier verbeteren: onder je tv plaatsen, aansluiten en klaar. Heb je op de tv-kast nauwelijks ruimte voor het uitstallen van een soundbar met losse speakers, dan is de Playbase een compacte oplossing.

De Playbar – het eerdere model dat eruit ziet als een traditionele soundbar – blijft overigens gewoon verkrijgbaar. Je hebt daardoor twee opties als je een tv-speaker zoekt: de Playbase voor televisies op een voetje en de Playbar voor tv’s die aan de muur hangen. De prijs is voor beide hetzelfde – een terechte keuze omdat er qua functies en geluidskwaliteit eigenlijk geen verschil is.

Volgens Sonos hangt 70 procent van de mensen hun televisie niet aan de muur, dus er moet een markt zijn voor een dergelijk accessoire. Zeker als je in de winkel rondkijkt: er zijn tientallen soundbars die er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien; alternatieve oplossingen zie je zelden. Sony heeft een soundbase, Bose en LG hebben een soundplate, maar dat zijn rechthoekige zwarte kastjes zonder noemenswaardig design, die niet altijd multiroom-geluid ondersteunen. Bij Sonos kan dat wel en kun je bovendien kiezen uit zwart of wit.

Sonos PLAYBASE in de woonkamer

Net als bij eerdere Sonos-speakers geldt ook voor de Playbase dat ‘ie niet goedkoop is en nog steeds niet met AirPlay werkt, maar je ziet bij Sonos wel hetzelfde oog voor detail dat je ook van Apple gewend bent. De speaker is relatief compact (als je ziet hoeveel drivers erin verwerkt zijn), gaat jarenlang mee en zal ook in de toekomst nieuwe functies krijgen.

Design: onopvallend compact en toch kamervullend

Sonos wilde met de Playbase een speaker maken met kamervullend geluid dat onopvallend onder de tv past. Dat klopt inderdaad als je het zwarte model combineert met een zwarte tv en dito tv-kastje. Op een wit tv-meubel staat het witte model prachtig en valt door het platte design bijna weg in je interieur. Het lijkt alsof de voet bij de televisie hoort, waardoor je tv-kast er opgeruimder uitziet. In de persfoto’s van Sonos is ook te zien hoe de combinatie van wit met zwart eruit ziet en eerlijk gezegd: wij vinden het minder mooi (maar voor deze promotiefoto’s is het wel handig dat de Playbase extra opvalt).

Volgens Sonos hebben ze de dunste en ‘coolste’ Sonos-speaker ooit gemaakt. Met een hoogte van 5,8 cm is de Playbase inderdaad erg plat. De ruimte die je op je tv-kastje moet vrijmaken is echter een stuk groter: 72 cm bij 38 cm. Voor televisies met brede voeten (zoals de wat grotere Philips Ambilight-modellen) zul je even moeten uitmeten of de televisie óp of óver de Playbase kan worden geplaatst. Er is 6 cm ruimte nodig om de Playbase onder de tv te kunnen plaatsen. Wij hebben getest met een Sonos met een platte voet in het midden, waardoor het eigenlijk altijd past. Heb je een tv met zijwaartse voetjes, dan zul je even goed moeten checken of het past.

Of de Playbase ook ‘cool’ is? Dat mag je zelf beoordelen. In de strakke interieurs die je in woonbladen ziet, past het zeker. In rommeliger ingerichte huizen van echte mensen, waar speelgoed van de kinderen rondslingert, past het ook zoals onderstaande foto laat zien.

Sonos Playbase in woonhuis

De Playbase (8,6 kg) is een stuk zwaarder dan de Playbar (5,4 kg). Dat zou te maken kunnen hebben met het veel grotere oppervlak aan de boven- en onderkant, beide bedekt met een laag glas-versterkte polycarbonaat. Binnenin vind je tien op maat gemaakte drivers en versterkers, bestaande uit zes midrange drivers, drie tweeters en een woofer voor de zwaardere tonen. Allemaal voorzien van 10 Class D digitale versterkers om ze aan te sturen. De knopjes zitten bij deze minimalistische speaker verstopt bij het logo. Hiermee kun je afspelen, pauzeren en het volume aanpassen.

Specs en functies

De Sonos Playbase meet 58 x 720 x 380mm en is geschikt voor televisies tot zo’n 34 kilo. Sonos gaf (off the record) aan dat de speaker wel meer gewicht kan dragen, maar dat vertellen ze liever niet officieel. Er zullen altijd gekkies zijn die erop gaan zitten of staan; da’s niet de bedoeling. De meeste tv’s van 45 tot 60 inch passen probleemloos op de Playbase. Net als bij de Playbar is er geen HDMI-aansluiting aanwezig. Sonos zegt dat ze die achterwege hebben gelaten om het aansluiten zo makkelijk mogelijk te maken. Je sluit de Playbase via een digitale optische audiokabel aan op de tv. Verder zit er een Ethernet-poort in voor mensen die hun Playbase (optioneel) op breedband-internet willen aansluiten. De enige andere aansluiting is voor stroom.

Er zullen altijd gekkies zijn die erop gaan zitten

Om 5.1 surround sound te kunnen horen via de optische aansluiting moet je beschikken over een tv met 5.1 audio-output. Dit geldt niet voor alle tv’s; dus daarop zul je gewoon stereogeluid horen. We hadden liever gezien dat Sonos een extra optische poort had toegevoegd, waar je een streamingbox of ander apparaat op kunt aansluiten, zodat je 5.1 geluid kunt toevoegen zonder een nieuwe tv te hoeven kopen. Aan de achterkant van de Playbase is ruimte genoeg daarvoor.

Eventuele randapparaten sluit je aan op de TV, die je vervolgens weer aansluit op de Playbase. Zo hoef je de Playbase maar met één apparaat te verbinden (de tv) en niet met alle andere apparaten die geluid produceren. Gemak staat hierbij voorop, niet veelzijdigheid.

Hieronder zie je nog even de belangrijkste specs opgesomd:

  • Afmetingen: 58 x 720 x 380 mm
  • Gewicht speaker: 8,6 kg
  • Maximaal tv-gewicht: 35 kg
  • Aansluitingen: optisch + Ethernet (geen HDMI)
  • Draadloze functies: Wi-Fi (geen Bluetooth)
  • Aantal drivers: 6 midrange, 3 tweeters, 1 woofer
  • Frequentiebereik: niet bekendgemaakt
  • Ondersteunde muziekdiensten: Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, Google Play Music, Amazon Music
  • Ondersteunde muziektechnieken: Dolby Digital 5.1 (geen DTS)
  • Ondersteunde HD/hi-res audio: geen, dus geen Dolby TrueHD of Tidal Masters
  • Ondersteunde spraakassistenten: Amazon Alexa (later dit jaar, geen Siri)
  • Uitbreidingsmogelijkheden: Sonos Sub + Sonos-speakers voor een ‘5-1-effect’

Later dit jaar komt er ondersteuning voor spraakbediening via Amazon Alexa (ja, er zit een microfoon in maar die werkt nog niet). Helaas heeft Sonos nog geen ondersteuning voor Siri aangekondigd. Je kunt ook bedienen met een standaard infrarood afstandsbediening, maar heb je een nieuwere tv met Bluetooth, dan gaat dat niet werken. Je kunt in dat geval het geluidsvolume alleen aanpassen via de app of via de fysieke knoppen.

Sonos Playbase wit zijkant

Sonos Playbase in gebruik

Sonos nodigde ons eerder uit voor een luistersessie in een Amsterdamse AirBnb, waar we een selectie aan muziek en filmfragmenten kregen voorgeschoteld. Daar kregen we al de indruk dat de Playbase een behoorlijk volume aankan, zeker als je bedenkt hoe plat de speaker is. Nu we de Playbase zelf met eigen muziek en films hebben kunnen testen, is het wat gemakkelijker om een eerlijk oordeel te vellen. Als je zelf onder het tv-meubel moet kruipen om de kabels aan te sluiten en zelf de (iPhone-)afstandsbediening in handen hebt, merk je toch beter wat er handig en onhandig is. Het draadloos koppelen verloopt nog steeds wat lastig, zeker als je meerdere gebruikers hebt en op meerdere locaties de Sonos wilt bedienen duurt het wel even voordat je alles werkend hebt. Zo heel moeiteloos werkt het koppelen helaas nog niet. Ja, op papier klinkt het allemaal heel simpel, maar in de praktijk valt het wat tegen.

Positief is dat de geluidservaring vergelijkbaar is, met wat we tijdens de demo hebben ervaren. Het maximale volume van de Playbase heb je helemaal niet nodig, want zelfs op 50% is het luid genoeg voor tv-series en films. Alleen als je geen buren hebt, zul je het misschien aandurven om op vol volume te luisteren. Leuk voor een feestje, maar voor tv-kijken is het veel te luid.

Sonos Playbase binnenin

Het basgeluid dat uit de Playbase komt is ook ruim genoeg. Er zit een S-vormige baspoort in de speaker, die duidelijk te horen is als je films met zwaar gedreun kijkt. Wil je nog meer bas, dan kun je ook de losse Sonos Sub erbij aanschaffen, maar daarmee ben je nog eens €700-800 kwijt. Voor tv-kijken in rijtjeshuizen heb je echter genoeg aan de Playbase. Wij hadden al twee Sonos PLAY:1 speakers staan, die we konden koppelen met de Playbase voor surround sound. Dat is net iets mooier, maar niet noodzakelijk. Echte surround sound is trouwens niet in alle gevallen mogelijk, omdat sommige televisie Dolby Digital 5.1 niet kunnen doorgeven aan het Sonos-systeem.

Groot voordeel is dat je alle Sonos-speakers met elkaar kunt koppelen, zodat je overal in huis geluid hebt. Zit je bijvoorbeeld naar een talkshow te kijken, dan kun je toch nog alles volgen als je even de huiskamer uit loopt om bijvoorbeeld in de keuken of slaapkamer iets te pakken. De Playbase is ook gewoon als muziekspeaker te gebruiken, voor als je in het hele huis muziek wilt luisteren.

Geluid van de Sonos Playbase

Het doel van Sonos was om de Playbase dezelfde geluidskwaliteit te geven als de Playbar, maar dan in een totaal andere vormfactor. Het zou dus niet moeten uitmaken welk apparaat je koopt, wat eigenlijk vreemd is als je bedenkt dat de Playbar al vier jaar op de markt is. Je zou toch wel wat nieuwe ontwikkelingen verwachten, maar daar heeft Sonos niet voor gekozen. De uitdaging was het passen en meten van alle componenten in een veel kleinere behuizing, niet het beter maken van de audio. Wel geeft Sonos toe dat de Playbase een tikje diepere bas heeft, al zullen doorsnee gebruikers daar niet zoveel van merken. Dreunt het te sterk, dan is er een speciale nachtmodus om de lage tonen iets te dempen, terwijl tegelijk gesproken stemmen wat meer worden versterkt zodat je dialogen beter hoort. Je kunt het volume daardoor ook wat zachter zetten en verstaat nog steeds wat er gezegd wordt.

We luisterden bij de eerdere demo naar Beyonce’s ‘Daddy Lessons’, ‘Musical Genocide’ van Gregory Porter, ‘Angel’ van Massive Attack en ‘Everything In Its Right Place’ van Radiohead. Nu we de Playbase in onze eigen omgeving konden testen was het wat makkelijker om naar vertrouwde nummers te luisteren die je van begin- tot eindaccoord kent en te vergelijken met luisterervaringen op andere speakers. Die ervaring valt positief uit voor de Playbase: voor zo’n platte speaker is het geluid behoorlijk goed. Je zult deze speaker vooral gebruiken voor tv-kijken, dus je moet goed stemmen kunnen verstaan. Zowel voor muziek en films levert de Sonos Playbase een prettig geluid, met heldere stemmen en voldoende bas. Bezoekers hadden aanvankelijk niet door dat het geluid uit slechts één speaker kwam – en dan ook nog eentje die nauwelijks opvalt. Zowel film- als muziekliefhebbers zitten goed met deze speaker.

Wil je optimaal geluid, dan zul je de Trueplay-kalibratie moeten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de speaker rekening houdt met het reflecteren van geluidsgolven tegen de meubels en muren. De kwaliteit ging er meteen op vooruit, zeker als je een wat onregelmatig gevormde kamer hebt. De virtuele surround sound klinkt daarna een stuk beter, met een natuurlijker geluid en beter onderscheid tussen de instrumenten. Trueplay is alleen te gebruiken op iPhones, dus op dat punt hebben we een streepje voor op Android-gebruikers.

Sonos Playbase intern

Ontstaan van de Sonos Playbase

Er is drie jaar gewerkt aan de Playbase omdat het behoorlijk lastig bleek om een speaker te maken die stevig genoeg is om een televisietoestel te dragen, compact is en ook nog goed geluid produceert. Doel was om de speaker zo plat mogelijk te maken, terwijl er ook nog plaats moest zijn voor een interne subwoofer. Die is op een bijzondere manier horizontaal geplaatst, op een zodanige manier dat hij niet tegen de behuizing trilt. Het moeizame en langdurige ontwikkeltraject is in onderstaand filmpje te zien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De S-vorm is duidelijk te zien als je de binnenkant van de Playbase bekijkt. Om de stroming van lucht te optimaliseren heeft de Playbase grotere gaatjes in de zijkant van de behuizing. Hier stroomt de lucht in en uit de subwoofer. Aan de voorkant zitten kleinere gaatjes, die bijna ongemerkt groter worden.

Score

8.3

Sonos Playbase

Sonos Playbase

€799

Voordelen +

  • Prima oplossing voor mensen die hun tv niet aan de muur hangen
  • Aantrekkelijk, onderscheidend design tussen alle zwarte/rechthoekige soundbars en soundbases
  • Kan luid muziek afspelen zonder dat vervorming optreedt

Nadelen -

  • Alleen optische aansluiting, geen HDMI
  • Prijzige oplossing, zeker als je ook nog de subwoofer erbij koopt
  • Geen technische vernieuwingen ten opzichte van Playbar uit 2013

Conclusie Sonos Playbase review

De Sonos Playbase biedt een prima geluid voor een relatief kleine en onopvallende speaker. Wat geluidskwaliteit betreft is er weinig verschil met de Playbar; de uitdaging lag vooral bij de fabrikant om de speakers in de kleine behuizing te kunnen proppen. Het gaat vooral om de nieuwe vorm, voor mensen die hun tv niet aan de muur hangen maar op een voetje hebben staan. Nieuwe functies zitten er niet op en ook qua specificaties is er eigenlijk weinig veranderd. Er is nog steeds geen AirPlay, HDMI-aansluiting of DTS-ondersteuning, alleen Dolby Digital. Terwijl er aan de achterkant ruimte genoeg was voor een tweede S/PDIF-ingang om bijvoorbeeld een mediastreamer of Blu-ray-speler met DTS-ondersteuning aan te sluiten, zodat je een betere surround sound hebt.

Sonos blijft met de Playbase op bekend terrein. En hoewel het eindresultaat weer zoals vanouds uitstekend is, hadden we toch wat meer nieuwe ontwikkelingen willen zien ten opzichte van de Playbar uit 2013. Dat Sonos grote uitdagingen moest overwinnen om zo’n compacte speaker te maken is indrukwekkend, maar daar schiet je als eindgebruiker niet zoveel mee op. Behalve dan, dat je nu een nieuw model speaker onder je tv kunt plaatsen. Sonos heeft veel moeite gestoken en veel aandacht besteed aan het design, zonder dat de geluidskwaliteit eronder moest lijden.

"Sonos blijft met de Playbase op bekend terrein"

Voor veel mensen is dit echter precies de speaker die ze zoeken. Het draait vooral om gemak. Als je eenmaal alles hebt aangesloten werkt het moeiteloos, als tv-speaker en als onderdeel van een huisvullend muzieksysteem. Het zwarte of witte design past bij bijna elke setup en verwdijnt naadloos in je interieur. De regelmatige software-updates zorgen ervoor dat Sonos ook in de toekomst steeds weer nieuwe functies krijgt, al gaat het trager dan veel gebruikers zouden willen.

Sonos Playbase wit frontaal

Sonos Playbase kopen

De Sonos Playbase is vanaf 4 april wereldwijd te koop, onder andere bij Media Markt en BCC. Bestaande Sonos-klanten konden al eerder in pre-order kopen. De prijs is voor iedereen gelijk: €799. Daarmee heeft de Sonos Playbase dezelfde prijs als de Sonos Playbar. Welke van de twee voor jou het meest ideaal is, is vooral afhankelijk van de opstelling van je tv.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos