ING-app is helemaal klaar voor Apple Pay

ING heeft haar mobiel bankieren-app klaargemaakt voor de komst van Apple Pay. Er is ondersteuning voor Wallet-toegevoegd, zodat je straks je pas kan toevoegen. Er lijkt ook goed nieuws te zijn voor Maestro-betalingen op het web.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sinds de aankondiging van Apple Pay door ING vragen veel mensen zich af: wanneer gaat het nu van start? Het lijkt er nu op dat niets een introductie nog in de weg staat, want ING heeft haar app geüpdatet met onder andere ondersteuning voor de Wallet-app.


Update 11 juni 2019: Apple Pay in Nederland is per dinsdag 11 juni 2019 officieel beschikbaar in Nederland via ING Apple Pay. Bekijk onze tip hoe je Apple Pay instelt en waar en hoe je Apple Pay gebruikt.

Update 20 mei 2019: Er is weer meer bekend over hoe Apple Pay bij ING gaat werken, dankzij gebruiker Melvin die het al vroegtijdig wist te activeren. Volgens zijn ontdekkingen moet je ten eerste minimaal 16 jaar oud zijn om het te kunnen gebruiken. Er zitten bovendien geen kosten aan verbonden, zoals eerder ook al door ING gesuggereerd werd. Zodra Apple Pay van start gaat, verschijnt er hoogstwaarschijnlijk een banner in de app die je direct naar de instellingen brengt. Uiteraard houden wij jullie ook op de hoogte zodra het in Nederland van start gaat.

Het is bovendien zo goed als zeker dat het niet uitmaakt wat voor pinpas je nu bij ING hebt. De app maakt namelijk een nieuwe virtuele Maestro-pas aan die gekoppeld wordt aan jouw betaalrekening. Hierop staan ook de laatste vier cijfers van je IBAN-nummer. Deze virtuele pas staat los van je fysieke Maestro- of V-Pay-pas. Je hoeft een V-Pay-pas dan ook niet om te ruilen voor een Maestro-variant. Je kan per IBAN-nummer één Apple Pay-kaart aanmaken. Bij en/of-rekeningen kan elke rekeninghouder hoogstwaarschijnlijk zijn of haar eigen Apple Pay-kaart aanmaken.

Je pas wordt opgeslagen in iCloud, zodat je deze eenvoudig via de Wallet-app kan toevoegen aan onder andere je Apple Watch. Deze methode wordt waarschijnlijk ook gebruikt om de kaart toe te voegen aan een Mac en iPad. Om te controleren of jij de eigenaar bent, krijg je een sms-bericht met een verificatiecode die je op je apparaat moet invullen.

Zoals eerder gezegd lijkt het erop dat betalingen via het web en in apps er ook aan komen. Ontwikkelaars en webshops moeten hiervoor nog wel wat aanpassingen doen. Betaalaanbieder Mollie ondersteunt Apple Pay, zodat webwinkels dit in hun betaalsystemen kunnen activeren.

Bekijk ook

Ook webwinkels klaar voor Apple Pay, via Nederlandse Mollie-betaalmethode

Zodra Apple Pay in ons land van start gaat kun je er waarschijnlijk ook meteen in apps en op websites mee betalen. De Nederlandse betaalaanbieder Mollie heeft ondersteuning voor Apple Pay aangekondigd. Het is direct beschikbaar in meer dan 32 landen en binnenkort dus ook in Nederland. Winkeliers kunnen zich er nu al voor aanmelden.

De Apple Pay-voorwaarden van ING gaan in op 1 juni, zoals we in ons oorspronkelijke artikel al schreven. Het lijkt erop dat Apple Pay dus na 1 juni van start gaat. Het is niet duidelijk of ING de datum in de voorwaarden nog kan aanpassen, mochten ze eerder van start willen gaan.

Oorspronkelijk bericht:

ING werkt met Wallet-app, is klaar voor Apple Pay

Om Apple Pay straks in te stellen, ga je naar de ING-app en volg je de stappen om je kaart aan de Wallet-app toe te voegen. Hiervoor is het wel vereist dat de ING-app Wallet ondersteunt. In versie 3.32 die nu in de App Store staat, is dit toegevoegd. Onderaan de app-pagina in de App Store vinden we naast ondersteuning voor Siri en Delen met Gezin nu ook het Wallet-logo.

ING-app met Wallet voor Apple Pay.

Let op: Ondanks dat de ondersteuning voor Wallet al toegevoegd is, kun je nu nog geen Apple Pay instellen. Alles moet nog vanaf de servers geactiveerd worden, zowel vanuit ING als vanuit Apple. Apple Pay is nu dus nog niet officieel publiekelijk actief en je kan nog géén passen instellen.

In onder andere België was de ondersteuning voor Wallet een teken dat Apple Pay eraan zat te komen. Bij de apps van BNP Paribas werd het ongeveer een maand voor de introductie toegevoegd. Het lijkt er echt op dat het nu niet lang meer duurt, maar hoe lang is nog de vraag. Eerder voegde Apple Nederland al toe aan haar beta-configuratie pagina. Hierop staan landen die Apple Pay hebben of binnenkort krijgen. Ook Luxemburg en Hongarije staan vermeld, twee landen waar Apple Pay binnenkort geïntroduceerd wordt. Het lijkt erop dat het een Tweakers-gebruiker al gelukt is om het actief te krijgen, waarschijnlijk via een jailbreak. Gewone gebruikers kunnen het dus nog niet instellen. Inmiddels is duidelijk dat ING deze methode geblokkeerd heeft.

Toch zien sommige gebruikers nu ook al de optie om in de Wallet-app een kaart toe te voegen voor gebruik van Apple Pay, ondanks dat de regio op Nederland staat en er nog niet eerder een kaart toegevoegd is. Het daadwerkelijk succesvol toevoegen van de kaart is echter nog niet mogelijk, omdat deze nog een foutmelding geeft.

ING sleutelt aan pagina
Een andere opvallende ontwikkeling is ING aan het sleutelen is aan hun eerdere pagina over Apple Pay. Eerder deze week werd de link aangepast, en vrijdagochtend leek de pagina voor korte tijd offline. Het is goed mogelijk dat ING de pagina nu nog aan het bijwerken is, zodat alles achter de schermen klaar staat.

Wat de datum van Apple Pay bij ING wordt, is nu nog de grote vraag. In theorie kan ING op ieder moment van start gaan, hoewel er achter de schermen misschien nog het één en ander getest moet worden. Melvin die Apple Pay vroegtijdig kon activeren, ontdekte dat de nieuwe ING-voorwaarden voor Apple Pay vanaf 1 juni in gaan. Dit suggereert dat de betaaldienst na 1 juni van start gaat.

Bekijk ook

Apple Pay in Nederland lijkt nu echt aanstaande

Nu het hoge woord eruit is, kan de volgende speculatie beginnen: wanneer gaat de ING écht van start met Apple Pay? Het lijkt er nu echt snel aan te komen!

Toch Maestro op het web?
Een andere opvallende ontdekking is dat het erop lijkt dat we straks de Maestro-pas kunnen gebruiken op het web. Momenteel meldt Apple nog dat Maestro-passen niet op het web en in apps gebruikt kunnen worden. Sommige gebruikers die nu al Apple Pay via de bunq-stappenplan geactiveerd hebben, kunnen met Maestro-kaarten uit Ierland en België ineens betalingen via het web doen. Dit was voorheen niet mogelijk, maar werkt bij een aantal webwinkels inmiddels wel.

Dat betekent dat je met een Maestro-kaart straks ook gewoon in apps en webwinkels kan betalen. Dit werd ook al gesuggereerd door de ING-pagina en Apple’s eigen website. Het is wel zo dat een webwinkel dit moet ondersteunen. Of er meteen al bekende webwinkels mee gaan doen, is nog de vraag.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 juni: Apple Pay in Nederland is nu ook beschikbaar. Dit is toegevoegd aan het artikel. Reacties zijn vanaf hier gesloten.
  • 2019 - 20 mei: Er zijn meer details bekend aan de hand van de ontdekkingen van de vroege gebruiker. Het artikel is hiervoor bijgewerkt.
  • 2019 - 17 mei: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over onder andere de ING-pagina.
  • 2019 - 17 mei: Artikel verduidelijkt dat Apple Pay nog niet officieel actief is.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 77 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.