iTunes op MacBook

Apple lijkt iTunes op de Mac te willen opsplitsen in losse apps

Er zijn aanwijzingen dat Apple van plan is om iTunes op de Mac op te splitsen in aparte apps voor Muziek, Podcasts en meer. Dat ontdekte ontwikkelaar Steve Troughton-Smith.

‘iTunes wordt opgesplitst’

De ontwikkelaar is zeker dat Apple plannen heeft om losse Mac-apps voor Muziek, Podcasts en dergelijke te maken voor macOS. Daarmee zou er een einde komen aan de ‘alleskunner’ iTunes. Er zijn de afgelopen jaren meermaals geluiden geweest dat Apple te veel functies in iTunes heeft gestopt en dat het beter zou zijn om losse apps te bieden. iTunes begon als een online muziekwinkel en een app om je eigen muziekbibliotheek te beheren. Later kon je er ook audioboeken, podcasts, video’s en andere content mee beheren. Daarnaast kun je je iPods en iOS-apparaten ermee synchroniseren en bijvoorbeeld backups maken.


Aanwijzingen voor een opsplitsing waren er al langer. Zo bevestigde Apple in maart dat er een aparte TV-app voor de Mac komt, zodat de video’s niet meer in iTunes te vinden zijn. Daarnaast zouden er dus losse Muziek- en Podcast-apps aan zitten te komen. De Boeken-app werd eerder al losgeweekt uit iTunes en is al een tijdje een losstaande macOS-app.

Troughton-Smith baseert zich op bewijsmateriaal dat hij nu nog niet openbaar kan maken. Er komen dan vier losse apps: Muziek, Podcasts, Boeken en TV. “Ik verwacht dat deze vier de volgende golf Marzipan-apps zullen zijn”. Hij bedoelt daarmee Apple’s activiteiten om iOS-apps makkelijk naar de Mac te kunnen overzetten. Apple heeft vorig jaar al een viertal apps van iOS aangepast voor macOS en de verwachting is dat we er dit jaar tijdens WWDC 2019 nog meer over zullen horen. Dan kunnen ook externe ontwikkelaars ermee aan de slag.

Er zijn genoeg redenen waarom Apple iTunes zou willen ontmantelen. De verkoop van muzieknummers via iTunes bereikte in 2012 z’n hoogtepunt en nam daarna alleen maar af omdat veel mensen overstappen naar streaming muziekdiensten. Daarnaast geeft het Apple de mogelijkheid om de iTunes-app veel meer te stroomlijnen.

iTunes op MacBook

De komst van de TV-app voor Mac is in ieder geval een aanwijzing. Toen Apple de aanstaande Apple TV+ dienst aankondigde, maakten ze bekend dat films en tv-series voortaan via de TV-app verkrijgbaar zullen zijn. Ook in Nederland kun je de TV-app inmiddels installeren als je iOS 12.3 beta hebt. We lieten hiervan al een aantal screenshots zien. De TV-app wordt het centrale punt voor muziek en films, die je in de iTunes Store koopt of huurt, zo heeft Apple bevestigd. Op de iPhone betekent het dat de Video-app zal vervallen.

Bekijk ook

Zo ziet de TV-app in het Nederlands eruit

De TV-app komt in mei ook naar Nederland en België. Wij geven je alvast een voorproefje van deze app, waarmee je allerlei films en series kunt kijken en waarmee je later dit jaar ook kunt genieten van Apple TV+.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.