iMacs 2017

Apple Display: dit weten we nu al over Apple’s aankomende externe scherm

En wat zijn de verwachtingen?

Apple komt binnenkort met een eigen Apple Display voor Mac-gebruikers. Het is de opvolger van Apple's vroegere Thunderbolt-display. Wat zijn de voorspellingen voor Apple's Pro-display en wanneer verschijnt Apple's externe scherm?

Prijs vanaf €899,-

Sinds 2016 is Apple gestopt met het Thunderbolt Display. In 2019 staat er toch een opvolger gepland, die nu nog de naam Apple Display heeft. Het externe scherm is vooral bedoeld voor de Mac mini 2018 en de Mac Pro. In dit artikel kijken we alvast vooruit naar wat het Apple Display waarschijnlijk te bieden heeft. Alles over de functies, release en meer van het Apple Display lees je hier.

Deze onderwerpen bespreken we over het Apple Display van 2019:

Releasedatum Apple Display

Apple’s nieuwe Pro Display wordt naar verwachting tijdens de WWDC 2019 aangekondigd. De WWDC-presentatie wordt gehouden op maandag 3 juni, dus vanaf dat moment weten we precies wat dit scherm te bieden heeft. Wanneer het scherm in de winkels ligt, is nog de vraag. Volgens de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo is Apple van plan om het scherm in ieder geval in 2019 uit te brengen. De kans is groot dat dat tegelijk is met de nieuwe Mac Pro 2019, die Apple eveneens tijdens de WWDC gaat aankondigen.

Afhankelijk van wanneer de Mac Pro verschijnt, verwachten we het display ergens in de loop van de zomer of het begin van de herfst. Een andere optie is dat Apple het scherm pas in het najaar uitbrengt, mocht de Mac Pro vertraging oplopen.

Wat is de Apple Pro Display prijs?

De prijs van het Apple Display is lastig in te schatten. Het Thunderbolt Display werd voorheen verkocht voor ongeveer duizend euro, terwijl het huidige LG UltraFine 5K-scherm verkocht wordt voor €1.399, dus Apple rekent hoogstwaarschijnlijk meer dan duizend euro voor haar nieuwe scherm, zeker als je kijkt naar de verwachte specificaties en het grote formaat.

Apple Display functies: welke mogelijkheden kun je verwachten?

Hoewel het scherm nog niet officieel is aangekondigd, zijn er al wel geruchten geweest over het formaat en de gebruikte techniek van het scherm. Hierdoor hebben we al een goede indruk van wat we van het scherm kunnen verwachten.

#1 Scherm van Apple’s Pro Display

De monitor krijgt volgens de analist Ming-Chi Kuo een schermformaat van 31,6-inch met een 6K-resolutie. Dat is een stuk groter dan Apple’s grootste iMac en het vroegere Thunderbolt Display, die allebei niet verder gingen dan 27-inch. 27-inch is tegenwoordig de standaard voor veel externe schermen in het hogere segment en met 31,6-inch gaat Apple daar nog overheen. Het scherm is door dit formaat ideaal voor professionele gebruikers voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking, die de extra ruimte nodig hebben voor meerdere vensters.

Het is nog niet duidelijk voor welke verhoudingen Apple kiest. Het Thunderbolt Display en alle iMacs gebruiken de 16:9-verhoudingen, maar bijvoorbeeld het nieuwe LG 5G UltraWide-scherm gebruikt een hele andere verhouding. Dit zijn zogenaamde ultrawide-monitors met een 21:9-verhouding. De kans is zeker aanwezig dat Apple hiervoor kiest, aangezien dat een veelgebruikte verhouding voor professionals is. We verwachten niet dat Apple kiest voor een gebogen scherm, zoals veel schermen van Samsung.

Apple Display-concept.
Afbeelding via 9to5Mac

Volgens Ming-Chi Kuo gebruikt Apple voor het scherm mini-LED backlighting. Dit zorgt voor een hoger contrast en diepere zwarttinten. Net als veel andere externe schermen gebruikt Apple dus LED en geen OLED. Het scherm krijgt volgens betrouwbare bronnen ook ondersteuning voor HDR, waardoor de kleuren er mooier uit zien. Een P3-kleurenweergave ligt ook in de lijn der verwachting.

#2 Design van Apple Display

Het design van het Apple Display lijkt waarschijnlijk erg op het ontwerp van Apple’s iMac-lijn. We denken dat Apple een soortgelijke voet gaat gebruiken, zodat deze ook mooi staat naast een iMac of iMac Pro. Wat betreft de schermranden zou Apple kunnen kiezen voor een wat strakker ontwerp. De huidige iMac-lijn heeft al jarenlang vrij brede zwarte randen en Apple zou dit externe scherm kunnen aangrijpen om een iets vernieuwender design op te zetten. Qua kleur verwachten we dat Apple kiest voor spacegrijs, zoals ook al te vinden is op de iMac Pro en de Mac mini. De kans op een variant van zilver aluminium lijkt klein, omdat Apple de afgelopen jaren bewust gekozen heeft voor de donkere uitstraling voor haar pro-producten.

iMac Pro video's

#3 Overige functies

Wat betreft aansluitingen weten we nog vrij weinig. We denken dat Apple de koptelefoon- en ethernetaansluiting behoudt, omdat daar plek genoeg voor is. Deze aansluitingen zaten ook al op Apple’s Thunderbolt Display en er lijkt weinig reden te zijn om deze te verwijderen. Apple kiest waarschijnlijk ook voor Thunderbolt 3 en USB-C 3.1 voor de snelst mogelijke dataoverdracht. Hoewel het voor professionals geen must is, denken we dat Apple er wel een camera in stopt zodat je kan FaceTimen via de Mac Pro. Om te zorgen voor een goed geluid verwachten we ook een set goede stereospeakers.

Wil je niet langer wachten op dit Apple Display? Er zijn allerlei alternatieven, zoals het eerder besproken LG UltraFine 5K-scherm of het LG UltraWide-beeldscherm. Dit zijn een aantal goede alternatieven:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!