iTunes logo

Gerucht: ‘macOS 10.15 krijgt losse apps voor muziek, podcasts en meer’

Er zijn opnieuw aanwijzingen dat Apple dit jaar kiest voor meerdere losse apps op de Mac. In macOS 10.15 komt Apple met een losse Muziek- en Podcasts-app. Ook komt er een redesign voor de Boeken-app.

Afgelopen weekend schreven we al dat het erop lijkt dat Apple van plan is om iTunes op te splitsen in losse apps. Ontwikkelaar Guilherme Rambo (@_inside) heeft nu opnieuw ontdekkingen gedaan die daarop wijzen. Volgens bronnen bij de ontwikkeling van macOS 10.15 krijgt de Mac dit najaar vier losse apps: Muziek, Podcasts, TV en Boeken.

‘macOS 10.15 krijgt losse apps voor muziek en podcasts’

iTunes op de Mac is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een flinke app waar je allerlei mediatypes in kunt vinden. Je gebruikt iTunes om naar podcasts te luisteren, maar ook om films vanuit de iTunes Store mee te kijken. Ook je off- en online muziek uit Apple Music beluister je hier. In macOS 10.15 gaat dat veranderen. Volgens bronnen krijgt de volgende grote versie van macOS losse apps, net zoals op iOS.

Podcasts en TV-app icoontjes in macOS 10.15.

Apple liet tijdens het maart-event al weten dat de vernieuwde TV-app dit najaar ook naar de Mac komt. Het lijkt een voorbode te zijn voor veel andere apps. De nieuwe Muziek- en Podcasts-apps worden, net als de TV-app, gemaakt met Marzipan, Apple’s project voor universele apps. Eerder deed Apple al hetzelfde met de Woning-, Aandelen- en News-app. Apple gebruikt voor dergelijke apps de iPad-versie als basis. Vanuit daar worden er aanpassingen doorgevoerd om de app geschikt te maken voor de Mac. De kans is dus groot dat de losse macOS-apps veel gaan lijken op de huidige iPad-versies.

‘Nieuw ontwerp voor Boeken-app’
Apple grijpt deze kans ook aan om de Boeken-app op de Mac van een update te voorzien. In iOS 12 ging de iPhone- en iPad-versie al op de schop en in macOS 10.15 staat de Mac-versie hetzelfde te wachten. De vernieuwde app krijgt volgens bronnen een zijbalk die vergelijkbaar is met de News-app. De bovenste balk krijgt kopjes voor je bibliotheek, de Book Store en Audiobook Store. Het is nog niet definitief of de vernieuwde Boeken-app ook gemaakt is met Marzipan, maar die kans is wel groot.

‘iTunes verdwijnt nog niet’
Tegelijkertijd blijft iTunes voorlopig nog bestaan. Apple zou nog geen manier gevonden hebben om andere functies uit iTunes over te hevelen naar andere plekken in het besturingssysteem. Je gebruikt iTunes bijvoorbeeld om handmatig iOS-toestellen te synchroniseren, backups te maken en om oudere iPods te voorzien van muziek. De naam iTunes blijft de komende tijd dan ook nog wel behouden, al is het de vraag voor hoelang nog.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2019, 15:38
Bron Bron 9to5Mac
Categorieën Geruchten, Mac & macOS
Onderwerpen macOS Catalina, universeel
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.