Betaalterminal voor Apple Pay.

Apple Pay in Nederland lijkt nu echt aanstaande

Nu het hoge woord eruit is, kan de volgende speculatie beginnen: wanneer gaat de ING écht van start met Apple Pay? Het lijkt er nu echt snel aan te komen!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Apple Pay-aankondiging voor Nederland kwam voor iedereen vrij onverwachts. ING liet kort maar krachtig weten dat ze Apple Pay binnenkort gaan introduceren. Verdere details zijn nog schaars, zoals de precieze beschikbaarheid. Wat is de datum van ING Apple Pay en wat gaat het kosten? We speculeren erop los.

Update 11 juni 2019: Apple Pay in Nederland is per dinsdag 11 juni 2019 officieel beschikbaar in Nederland via ING Apple Pay. Bekijk onze tip hoe je Apple Pay instelt en waar en hoe je Apple Pay gebruikt.

Update 17 mei 2019: De ING-app heeft nu ook Wallet-support, dat nodig is voor het toevoegen van de kaart zodra Apple Pay actief is. Het is één van de laatste voorbereidingen die nodig is om Apple Pay officieel beschikbaar te stellen. Op dit moment is Apple Pay dus nog niet officieel actief.

Update 16 mei 2019: Apple heeft Nederland inmiddels toegevoegd aan haar eigen beta-pagina voor de landen die Apple Pay krijgen. Apple gebruikt voor de server een speciaal bestand die hier te raadplegen is. Sinds vanmiddag is Nederland aan deze lijst toegevoegd. Eind vorige week zijn al Luxemburg en Hongarije toegevoegd. Het lijkt er dus op dat deze drie landen snel live gaan.


"NL": {
"BuddyManualProvisioningEnabled": true,
"BrowseProvisioningBankAppsEnabled": true,
"BuddyProvisioningEnabled": true,
"ManualProvisioningEnabled": true,
"serverURL": "https://smp-device.apple.com/broker",
"ServerControlledProvisioningEnabled": true,
"CameraFirstProvisioningEnabled": true,
"PaymentSetupFeaturedNetworks": [15],
"FindWithoutNumberEnabled": false,
"SupportsV3": true,
"PaymentSetupImageManifestURL": "https://smp-device-content.apple.com/static/hero/heroManifest-52782a36-44b8-479e-93bd-699f47fb40b9.json",
"PaymentServicesURL": "https://smp-paymentservices.apple.com/paymentservices",
"PaymentServicesMerchantURL": "https://apple-pay-gateway.apple.com/paymentservices"
},

Uit deze code blijkt dat Apple voor Nederland inderdaad alleen ondersteuning toevoegt voor Maestro. Op deze pagina houdt Apple de verschillende kaarten bij die in de landen ondersteund worden. Maestro is nummer 15 in de lijst, het nummer dat ook bij Nederland ingevuld is. Dit bevestigt opnieuw dat de Mastercard straks bij ING niet te gebruiken is voor Apple Pay.

Met dank aan @DennisdeWit

Datum ING Apple Pay

ING houdt na de aankondiging de lippen stijf op elkaar. De afgelopen maanden is ING wel al gestart met Apple Pay in een aantal andere landen, waaronder Polen en Spanje. Tussen de aankondiging voor Spanje en de daadwerkelijke introductie, zat bijna drie maanden. Als we voor Nederland uit gaan van dezelfde termijn, betekent dat dat de betaaldienst bij ons ergens in de zomer van start gaat.

In het geval van Apple Pay in België was er niet echt een moment van aankondiging. Er waren een maand van tevoren wel geruchten over de komst en de deelnemende bank hintte er voor de introductie wel naar. Maar of ING al binnen nu en een maand van start gaat, is nog maar de vraag. De apps van de deelnemende Belgische banken waren namelijk al voor de livegang geschikt voor de Wallet-app. Dat is bij de ING nog niet het geval, waardoor het waarschijnlijk nog wel iets langer duurt dan een maandje.

Gewijzigde betaaltermijnen
Toeval of niet, ING liet onlangs weten dat betaalproducten vanaf deze zomer per maand afgerekend worden. Bij ING betaal je voor je rekeningen, pasjes en andere producten nu nog achteraf per kwartaal. Vanaf 1 juli wordt dit bedrag per maand afgeschreven, wat een stuk gebruikelijker is bij banken. Of dit iets te maken heeft met de introductie van Apple Pay weten we niet, maar het klinkt als een logische stap.

ING-bericht over kosten van pakketten.

Dat brengt ons ook meteen ook bij de mogelijke kosten. Gaat ING extra kosten in rekening brengen om Apple Pay te kunnen gebruiken? Sinds 1 april rekent ING geen extra’s meer voor het gebruik van mobiel betalen op Android-toestellen. Voorheen moest je hiervoor €0,50 per maand betalen. Dat komt vooral omdat het voorheen in een losse app zat, maar nu het ingebouwd zit in de Mobiel Bankieren-app zijn deze kosten volgens ING niet meer nodig. Extra kosten rekenen voor Apple-gebruikers zou daardoor vreemd zijn. Bovendien staat in het bericht over de gewijzigde betaaltermijnen nadrukkelijk vermeld dat de kosten zelf gelijk blijven. ING laat ook op Twitter weten dat het niets extra kost.

Uit de Rabobank-brief over Apple Pay bleek dat de kosten vrij fors zijn en dat Apple zware eisen stelt. Er wordt ook vaak gezegd dat Apple verbiedt om de transactiekosten door te berekenen aan klanten. Toch zou ING voor een soortgelijke aanpak als bunq kunnen kiezen, waarbij je met een speciaal account of pakket niet alleen mogelijkheden voor Apple Pay krijgt, maar ook allerlei andere extra’s. Toch gaan wij er vanuit dat iedereen straks bij ING met zijn of haar iPhone en Apple Watch kan betalen, zonder dat je daar een extra pakket voor af moet sluiten.

Ga jij het gebruiken?
Dat het een verrassing is dat Apple Pay in Nederland komt, heeft vooral te maken met de vele teleurstellingen van de afgelopen maanden. Terwijl er om ons heen veel Europese landen met Apple Pay bij kwamen, bleef het vanuit de Nederlandse banken lang stil. Het leek er even op dat de deur zelfs definitief gesloten was door de eerder genoemde brief van de Rabobank. Toch is ING er nu met Apple uit gekomen en kunnen we straks eindelijk aan de slag met Apple Pay! We zijn daarom benieuwd of jij van plan bent om het te gaan gebruiken of om over te stappen naar een andere bank.

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

ING is namelijk nog de enige bank die het officieel aangekondigd heeft, terwijl andere banken een stuk terughoudender zijn. Alleen ABN AMRO wil iets meer kwijt, want zij zeggen dat klanten de komende tijd de website van de bank in de gaten moeten houden. Meer reacties van banken lees je in ons artikel over de Apple Pay-aankondiging.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 juni: Apple Pay in Nederland is nu ook beschikbaar. Dit is toegevoegd aan het artikel. Reacties zijn vanaf hier gesloten.
  • 2019 - 17 mei: Artikel bijgewerkt met ondersteuning voor Wallet in ING-app.
  • 2019 - 16 mei: Artikel bijgewerkt met vermelding van Nederland op Apple's beta-bestand voor Apple Pay.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
83 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.