macOS X

macOS 10.15: alles over de volgende grote Mac-update in 2019!

macOS 10.15 is de eerstvolgende grote update voor macOS. Het is de opvolger van macOS 10.14 Mojave, dat in september 2018 verscheen. Lees hier alles over onze verwachtingen, de releasedatum en welke functies Apple zou kunnen toevoegen.

macOS 10.15 in 2019

Apple gaat ook in 2019 weer een grote software-update voor de Mac uitbrengen. Het is nog onbekend welke codenaam Apple hiervoor gaat gebruiken. Wat we al wel met zekerheid kunnen zeggen is wanneer de eerste functies van macOS 10.15 bekend worden gemaakt en wanneer de update officieel verschijnt voor iedereen met een geschikte Mac.

macOS 10.15 in het kort

De belangrijkste macOS 10.15 feiten op een rijtje:

  • Aankondiging in juni 2019
  • Eerste functies worden bekend tijdens WWDC 2019
  • Eerste beta’s in de zomer van 2019
  • Officiële release in najaar 2019

macOS 10.15 naam: Sequoia, Sonoma of Ventura?

De grote vraag bij elke nieuwe macOS release is: welke codenaam gaat Apple ervoor gebruiken? Er zijn voor macOS 10.15 meerdere kanshebbers, waarbij het altijd gaat om geografische namen in Californië. We denken dat macOS Death Valley niet zoveel kans maakt en ook macOS Cupertino en macOS Hollywood zien we niet zo snel gebeuren. Apple zal waarschijnlijk weer kiezen voor een natuurgebied, nationaal park of bergketen. We denken dat Sequoia, Sonoma en Ventura goede kanshebbers zijn aangezien Apple die namen eerder heeft geregistreerd.

Mojave-naam

Er zijn uiteraard nog meer kanshebbers voor de naam, zoals Thousand Oaks, Apple Valley, Long Beach en San Francisco Bay, maar die namen hebben we niet eerder in merknaamregistraties van Apple gezien.

macOS Sequoia
Foto via John Fowler, Flickr CC

macOS 10.15 releasedatum

macOS 10.15 zal worden aangekondigd op WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, tegelijk met iOS 13, tvOS 13 en watchOS 6. In de zomer van 2019 zullen er meerdere betaversies van deze software-updates verschijnen voor ontwikkelaars en publieke betatesters. De definitieve versie van macOS 10.15 verwachten we in september 2019. Dit is het gebruikelijke tijdschema dat Apple volgt bij nieuwe iOS-releases.

macOS 10.15 geschikte Macs

Bij macOS Mojave is er flink gesneden in de geschikte Mac-modellen: alles tussen 2009 en 2011 viel af. We verwachten dat Apple bij macOS 10.15 wat minder streng zal zijn en dat de meeste huidige Mac-modellen die op Mojave draaien een update krijgen. Dat zou betekenen dat de meeste Macs van 2012 of nieuwer geschikt zijn voor macOS 10.15.

Deze modellen zijn mogelijk geschikt voor macOS 10.15:

Weet je niet welke Mac je hebt? Kijk dan in ons overzicht van MacBook-modellen en desktop Mac-modellen.

macOS 10.15 functies

Bij macOS Mojave heeft Apple relatief veel nieuwe functies toegevoegd, zoals een donkere modus en vier nieuwe apps. Bij macOS 10.15 zou Apple wat meer nieuwe functies uit de kast kunnen trekken. Eén ding weten we al zeker: er komen nieuwe emoji aan en we kunnen cross-platform apps verwachten.

Nieuwe emoji in macOS 10.15

Apple gaat ook in 2019 weer nieuwe emoji toevoegen. We kunnen diverse handicap-emoji zoals rolstoelen, geleidehonden en protheses verwachten, maar ook meer keuze uit gemengde koppels en gezinnen. Daarbij kun je de huidskleur en gender variëren. Dezelfde emoji zullen in 2019 ook aan iOS 13 worden toegevoegd.

Cross-platform apps in macOS 10.15

Iets anders wat we zeker weten: Apple gaat in 2019 meer ondersteuning bieden voor cross-platform apps, zo heeft het bedrijf eerder al aangekondigd. In macOS 10.14 Mojave heeft Apple zelf al de vier apps Aandelen, Dictafoon, Apple News en de Woning-app overgebracht naar macOS. In 2019 is het de beurt aan de ontwikkelaars. Zij krijgen tools om hun apps makkelijk van iOS naar macOS over te zetten. Daarvoor is project Marzipan opgericht, voor het maken van universele apps. iOS en macOS zullen niet samensmelten, maar het wordt gemakkelijker om apps uit te wisselen. Daardoor zal het aanbod van Mac-apps sterk toenemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!