WhatsApp optimaliseren.

WhatsApp niet blij met nieuwe privacylabels in App Store: ‘Oneerlijke concurrentie’

WhatsApp verzet zich tegen de nieuwe privacylabels in de App Store, die sinds kort vereist zijn. Hoewel WhatsApp ze wel ingevuld heeft, stelt het bedrijf dat de labels niet duidelijk genoeg zijn en zorgen voor oneerlijke concurrentie tegenover Apple's eigen apps.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 21:00 uur: Apple heeft gereageerd op de kritiek van WhatsApp. Ook de eigen apps zullen worden voorzien van privacylabels, als ze niet in de App Store aangeboden worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor iMessage. WhatsApp’s tweede kritiek dat de labels niet genoeg gedetailleerde info bevatten, is daarmee nog niet opgelost.

Apple’s reactie:

The new rules apply equally to all iOS apps, including all Apple‘s built-in apps like Messages. For iOS apps that don’t have dedicated product pages on the App Store, like Messages, they will still have the same privacy information be made available to users on Apple’s website.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel:

De privacylabels in de App Store werden aangekondigd als onderdeel van iOS 14 en macOS Big Sur. Je moet dit zien als een soort ingrediëntenlijst: op de App Store-pagina van WhatsApp vind je straks precies welke gegevens een app gebruikt en wat ze ermee doen. Ontwikkelaars zijn verplicht om deze gegevens aan Apple door te geven. Sinds 8 december moeten ontwikkelaars de privacylabels doorgeven om updates en nieuwe apps in te kunnen dienen. WhatsApp legt uit dat ze dat gedaan hebben, maar niet blij zijn met de manier hoe Apple dit verwerkt heeft.

WhatsApp boos om privacylabels in de App Store

Tegenover Axios zegt een woordvoerder van WhatsApp dat het bedrijf wel blij is met de openheid van dergelijke privacygegevens, maar dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Apple’s eigen iMessage staat standaard geïnstalleerd, waardoor gebruikers die privacylabels in de App Store niet zo snel zullen lezen. Je hoeft iMessage immers niet uit de App Store te downloaden. “We vinden dat de labels consistent moeten zijn voor zowel Apple’s eigen apps als apps van derden”, zegt de woordvoerder. WhatsApp vindt dan ook dat gebruikers de mogelijkheid moeten hebben om de privacylabels van apps die ze moeten downloaden eenvoudig te kunnen vergelijken met de standaard geïnstalleerde apps.

App Store privacy info iOS 14
Zo zien de privacylabels in de App Store eruit.

Ook betoogt WhatsApp dat de labels weer moeten geven welke maatregelen een app neemt om de privacy van gebruikers te beschermen. Appmakers moeten een standaard formulier invullen om de gegevens te verstrekken, waarbij er volgens WhatsApp weinig ruimte is om zaken nader toe te lichten. Daarom heeft WhatsApp nu een aparte webpagina gemaakt waar meer uitleg te vinden is. Als voorbeeld noemt WhatsApp de informatie omtrent het inzien van berichten en de locatie van gebruikers. “Terwijl WhatsApp niet de berichten van gebruikers of exacte locatie kan zien, moeten we dezelfde algemene labels gebruiken als apps die dat wel kunnen”, zo zegt een woordvoerder.

De privacylabels verschijnen vanaf iOS 14.3 voor het eerst op de iPhone en iPad.

De afgelopen maanden was er vanuit Facebook ook al kritiek op de anti-advertentietracking van Apple. Facebook waarschuwt adverteerders dat de inkomsten van iPhone-gebruikers minder wordt. Apple heeft deze anti-advertentietracking uitgesteld naar 2021. Er zijn in iOS 14 nog veel meer privacyverbeteringen doorgevoerd, die we in ons eerdere artikel al uitgelicht hebben.

Bekijk ook

Zo verbeteren iOS 14 en iPadOS 14 jouw privacy: acht vernieuwingen op een rij

Apple heeft in iOS 14 en iPadOS 14 weer allerlei verbeteringen voor je privacy verwerkt. Zo zie je wanneer je camera of microfoon actief is en zijn er diverse verbeteringen voor het delen van foto's en je locatie. We zetten de privacyvernieuwingen van iOS 14 op een rij.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.