tvOS 10.1

Zo kan tvOS 11 de Apple TV verbeteren

Wat heeft Apple in de planning voor tvOS en de Apple TV? Wij blikken vooruit naar de functies die wij graag willen zien in tvOS 11, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Apple TV.

tvOS, het besturingssysteem van de vierde generatie Apple TV, is het jongste lid van de OS-familie. Het platform staat dus nog in de kinderschoenen, want van tvOS zijn pas twee grote versies verschenen. Tijdens de WWDC 2017 gaat Apple waarschijnlijk tvOS 11 aankondigen, maar we hebben nog eigenlijk geen idee wat Apple met deze versie van plan is (op een paar geruchten na). Wij hebben wel enkele suggesties waarmee de Apple TV een stapje hoger gebracht kan worden.

tvOS 10.1

tvOS 11 tijdens WWDC 2017

tvOS 11 is de derde versie van het besturingssysteem van de nieuwste Apple TV uit 2015 en zal naar verwachting op 5 juni tijdens de WWDC aangekondigd worden. Vorig jaar blikten we rond dezelfde tijd vooruit naar tvOS 10 en een aantal van onze wensen zijn inmiddels ingewilligd, zoals de donkere modus en Nederlandse Siri. Maar er zijn nog steeds veel functies die welkom zijn op de Apple TV en die Apple zomaar toe kan gaan voegen met ingang van tvOS 11.

#1 Picture-in-picture op de Apple TV

Vorig jaar noemden we picture-in-picture al als een welkome aanvulling op tvOS 10, maar helaas werd de functie niet toegevoegd. Wel bracht Apple picture-in-picture naar de Mac, waardoor het nu beschikbaar is in zowel iOS als macOS. Picture-in-picture in tvOS, met zijn focus op video’s, zou daarom een logische stap zijn. In april gingen er ook al geruchten dat Apple zou werken aan picture-in-picture op de Apple TV. Het grootste voordeel hiervan is dat je met picture-in-picture een video van bijvoorbeeld YouTube kunt kijken, terwijl je een andere app gebruikt. Op de iPad werkt picture-in-picture bijvoorbeeld met Netflix, waardoor je tijdens het browsen via Safari gewoon een Netflix-filmpje kunt kijken.

Apple TV Picture in Picture

#2 Gebruikersprofielen op de Apple TV

Apple heeft het op de Apple TV al eenvoudiger gemaakt om te wisselen tussen iTunes-accounts. Via de instellingen van de Apple TV kun je snel schakelen tussen de accounts van meerdere gebruikers, maar dit heeft geen invloed op bijvoorbeeld de indeling van het beginscherm. De Apple TV wordt, zeker in een groter gezin, vaak door meerdere mensen gebruikt. Het zou een stuk handiger zijn als je met een paar klikken kunt wisselen tussen profielen, zoals dat bijvoorbeeld ook in Netflix kan. Op die manier kan iedereen zijn eigen beginscherm indelen, accounts instellen en bijvoorbeeld zijn eigen Apple Music-collectie beluisteren. Deze functie kwam voorbij in hetzelfde gerucht als picture-in-picture, maar of Apple ook daadwerkelijk met gebruikersprofielen komt is nog afwachten.

#3 Woning-app op de Apple TV

De Woning-app werd vorig jaar door Apple geïntroduceerd op de iPhone, iPad en Apple Watch, terwijl de Apple TV het met basis HomeKit-ondersteuning moet doen via Siri. Handig, maar wij zien dit graag een stap verder gaan. Met Siri kun je wel eenvoudig scenes activeren, lampen aanzetten of informatie opvragen, maar soms wil je ook gewoon zichtbare informatie. Een HomeKit-camera is nu bijvoorbeeld niet goed te raadplegen op de Apple TV, terwijl Nest wél een aparte app heeft waarmee je de beelden kan bekijken. Een Woning-app op de Apple TV waarmee je niet alleen beelden kan bekijken, maar ook HomeKit-zaken mee kan instellen via je Apple TV, zou wat ons betreft meer dan welkom zijn. Dan komen we ook direct bij het volgende punt terecht.

#4 Apple TV Bedieningspaneel

iOS heeft in het Bedieningspaneel snelkoppelingen naar HomeKit-accessoires en scènes en de Apple TV kan ook zo’n (vereenvoudigde versie) van het Bedieningspaneel gebruiken. Niet om je Wi-Fi of Bluetooth in of uit te schakelen, maar wel bijvoorbeeld voor snellere muziekbediening. Je kunt met de afspeelknop op de Siri Remote alleen muziek pauzeren en weer afspelen, maar het volgende nummer selecteren kan alleen vanuit de Muziek-app. Gecombineerd met snelkoppelingen naar HomeKit-apparaten heb je een prima Apple TV-versie van het iOS Bedieningspaneel.

#5 Night Shift voor je televisie

We zijn inmiddels zo gewend geworden aan Night Shift, dat we niet meer zonder kunnen. Op de iPhone, iPad en ook de Mac vinden we het ideaal dat het scherm net wat zachter kleurt, zodat het in de avond minder fel en wit is. Op de Apple TV, waar je meestal in de avond gebruik van maakt, zou dit daarom niet minder van pas komen. De donkere weergave die Apple vorig jaar doorgevoerd heeft, maakt al een hoop goed. Toch zou Night Shift nog net wat prettiger zijn, al begrijpen we ook dat het vanwege externe schermen van andere partijen dat Apple zelf een lastige klus is. Misschien komt Night Shift wel nooit naar de Apple TV, maar we kunnen altijd blijven hopen. Tot die tijd is er een alternatieve manier om Night Shift op de Apple TV na te bootsen.

#6 Meer inzicht in opslagruimte

Dit pijnpuntje speelt al sinds de beschikbaarheid van de nieuwste Apple TV: je kunt niet goed zien hoeveel opslagruimte je nog vrij hebt. Apple biedt de Apple TV met 32GB en 64GB aan, maar welke versie je ook koopt, je kunt nooit zien hoeveel plek je nog hebt na het installeren van apps en games. In het begin was dit een minder groot probleem, omdat apps maar 200MB groot mochten zijn (exclusief aanvullende content, zoals nieuwe levels). Sinds begin dit jaar mogen Apple TV-apps 4GB groot zijn, wat dus fors groter is. Tel daar de 20GB van maximaal aanvullende gegevens bij op en je hebt apps die in theorie 24GB groot kunnen zijn. Vooral bij games kan dit dus behoorlijk oplopen. Inzicht krijgen in de vrije opslagruimte klinkt dan ineens zo gek nog niet.

#7 Muziek-app met meer focus op video

Zoals je in ons overzicht van iOS 11-geruchten al kon lezen, gaat Apple meer de nadruk leggen op video’s in de Muziek-app. Dat klinkt gek, maar niet als je bedenkt dat muziek een centraal thema is in de originele content die binnenkort naar Apple Music komt. Video’s zijn nu op de Apple TV nog wat weggestopt in de Muziek-app, net als in de iOS-versie. Het is daarom de verwachting dat Apple ook op de Apple TV meer de focus gaat leggen op muziekgerelateerde video’s, zoals documentaires en eigen originele content zoals Carpool Karaoke. Het liefst zien we dan ook allerlei functies die goed van pas komen bij video, zoals een kijklijst aanmaken of je abonneren op je favoriete video’s.

#8 Flink verbeterde Foto’s-app

De Foto’s-app op de Apple TV werkt in combinatie met iCloud-fotobibliotheek, maar de functies ervan zijn nog steeds wat beperkt. Je bekijkt alle foto’s en ook de Aandenkens zijn op je Apple TV te bekijken. Maar als je op je televisie door je bibliotheek aan het bladeren bent, merk je wel dat er een aantal opties ontbreken. Zo kun je geen foto’s verwijderen, waardoor je dit dus altijd moet doen vanaf je iPhone, iPad of Mac. Ook kun je met iCloud-fotobibliotheek geen diavoorstelling starten, terwijl dat wel kan op je andere apparaten. De Apple TV is juist het apparaat waarop je samen met familie foto’s wil kijken, dus het is vreemd dat je een diavoorstelling alleen met behulp van AirPlay op je Apple TV kunt tonen.

#9 TV-app in Nederland en België

Apple introduceerde met tvOS 10.2 de nieuwe TV-app. Met deze app kunnen Amerikaanse gebruikers zien wat er zoal beschikbaar is in verschillende diensten zoals Hulu, HBO Now en andere streamingdiensten. Ook de films in iTunes vind je terug in deze TV-app. Hoewel veel van de diensten die met deze app samenwerken niet in Nederland en België beschikbaar zijn, zou Apple wel haar best kunnen doen om Netflix aan boord te krijgen. Dan hebben wij ook meer aan de komst van een TV-app, gecombineerd met huurfilms in iTunes. Wellicht dat Apple dan ook eindelijk eens tv-series in Nederland en België aan wil gaan bieden.

#10 Siri voor België

Over België gesproken: er is nog één basisfunctie van de Apple TV die nog steeds niet in België beschikbaar is. Siri op de Apple TV werkt alleen in combinatie met een Nederlands-account, waardoor de assistent in België niet te gebruiken is. Dat betekent dat je alle handelingen nog steeds met de Apple TV Remote moet doen en niet aan Siri kunt vragen om je HomeKit-accessoires te bedienen. De kans dat Apple Siri beschikbaar stelt voor Belgische Apple TV-gebruikers is best groot, gezien de Nederlandse variant al een jaar geleden toegevoegd werd met ingang van tvOS 10. Dat wordt dus duimen voor Belgische gebruikers.

tvOS 11 wordt op 5 juni aangekondigd tijdens de WWDC en de eerste ontwikkelaarsbeta komt waarschijnlijk snel daarna beschikbaar. Uiteindelijk is het de verwachting dat tvOS 11 in september voor iedereen te downloaden zal zijn. Heb jij verder nog wensen voor de Apple TV en tvOS? Laat het weten in onderstaande reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2017, 19:30
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, tvos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.