Onofficieel iOS 11 logo

Dit zijn de belangrijkste iOS 11-geruchten

iOS 11 wordt tijdens de WWDC van 2017 in juni aangekondigd, maar welke geruchten spelen er nu al? Wij zetten de belangrijkste geruchten over iOS 11 op een rijtje.

iOS 11 verschijnt pas in het najaar, maar over een maandje krijgen we al de nieuwe functies te zien op WWDC 2017. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie is voor Apple het moment om nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en tvOS aan te kondigen. Maar wat zijn eigenlijk de geruchten die spelen rondom iOS 11? Welke functies kun je straks verwachten? We zetten de iOS 11-geruchten op een rij.

Onofficieel iOS 11 logo

iOS 11 op WWDC 2017

Apple kondigt elk jaar tijdens de WWDC de nieuwste versie van iOS aan en dat is naar verwachting dit jaar niet anders. De WWDC van 2017 gaat van start op maandag 5 juni 2017 (Tweede Pinksterdag) en op diezelfde dag zal Apple naar alle waarschijnlijkheid een persconferentie houden om onder andere iOS 11 en de belangrijkste nieuwe functies uit de doeken te doen. Niet lang daarna wordt de eerste testversie voor ontwikkelaars verwacht, maar voor het zover is zetten we hieronder enkele geruchten over iOS 11 op een rijtje.

#1 Muziek-app met meer videocontent

Elk jaar ondergaat de Muziek-app grote en minder grote wijzigingen en daar is dit jaar geen uitzondering op. Volgens recente geruchten is er in de nieuwe Muziek-app veel meer focus voor videocontent. Verwacht geen Netflix-achtige series, maar meer video’s waarbij muziek centraal staat. Momenteel vind je in de Muziek-app al videoclips en een aantal andere muziekgerelateerde video’s, maar erg prominent zijn deze niet aanwezig. Nu Apple zich meer op eigen producties gaat storten, met onder andere Carpool Karaoke en een serie rondom Puff Daddy, betekent dit ook dat de Muziek-app zich meer gaat toeleggen op video’s.

Apple gaat de Muziek-app daarom aanpassen, zodat deze content beter te vinden is. Het is dan ook geen toeval dat Carpool Karaoke uitgesteld is tot later dit jaar. Oorspronkelijk zou de serie in april van dit jaar beschikbaar komen, maar moet nu op een later moment beschikbaar komen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar mogelijk valt dit samen met iOS 11.

#2 Apple Cash als dienst voor onderling betalen

We zitten in Nederland en België nog steeds te wachten op Apple Pay, maar ondertussen lijkt Apple zelf al verder te kijken. Betrouwbare bronnen stellen dat Apple werkt aan een betaaldienst waardoor je onderling met vrienden makkelijker geld over kan maken. Het is niet de eerste keer dat hierover gesproken wordt, want al in november 2015 werd er gesproken over een onderlinge betaaldienst van Apple. Apple zou iMessage inzetten voor onderlinge betalingen en al gesprekken gevoerd hebben met banken. Een mogelijke naam voor deze dienst is Apple Cash en iOS 11 zou een goede kandidaat zijn om dit in te voeren.

#3 Geen 32-bit meer

Hier kunnen we vrijwel zeker van zijn: iOS 11 zal niet meer samenwerken met 32-bit toestellen zoals de iPhone 5. Apple heeft de laatste tijd al wijzigingen in iOS aangebracht, waardoor je kan zien welke apps mogelijk niet werken met ‘toekomstige versies van iOS’. Het gaat dan om oude 32-bit-apps die nooit aangepast zijn voor de 64-bit structuur. De iPhone draait sinds de iPhone 5s uit 2013 op 64-bit, maar de iPhone 5, iPhone 5c en vierde generatie iPad werken nog met 32-bit. Deze modellen kunnen nu nog iOS 10 draaien, maar zullen straks waarschijnlijk niet werken met iOS 11. Mogelijk zouden ruim 200.000 apps daardoor niet meer werken met iOS 11.

#4 Groepsgesprekken voor FaceTime

FaceTime werd geïntroduceerd met de komst van iOS 4 en heeft in die zes jaar eigenlijk nauwelijks nieuwe functies gekregen. FaceTime is nog steeds alleen maar geschikt voor één-op-één gesprekken, waardoor je niet met meerdere mensen tegelijk kunt videobellen. FaceTime loopt daardoor flink achter op soortgelijke diensten, zoals Skype. Er gaan dan ook geruchten dat Apple met de komt van iOS 11 FaceTime eindelijk gaat uitbreiden. Je zou daardoor met vijf mensen een videogesprek kunnen voeren, waardoor het een stuk makkelijker is om bijvoorbeeld afspraken in te plannen met meerdere mensen. Ook in het bedrijfsleven kunnen groepsgesprekken in FaceTime goed van pas komen, al lijkt het logischer dat Apple vooral focust op privégebruik.

#5 iOS 11 wordt een stuk slimmer

Diezelfde bron beweerde ook dat Siri slimmer wordt op basis van hoe je de assistent gebruikt. Momenteel werkt Siri voor nagenoeg iedereen exact hetzelfde, afhankelijk van de apps die je gebruikt en je eventuele HomeKit-configuraties. Siri zou zich kunnen aanpassen op basis van hoe jij je iPhone gebruikt. Siri werd met ingang van iOS 9 al proactiever, maar Apple zou van plan zijn om dit in iOS 11 nog veel verder door te trekken. Zo zou Siri ook een grotere rol in iMessage spelen, zoals dit ook al eerder in een patent zichtbaar was. Dankzij iCloud zou alles bovendien gesynchroniseerd worden, zodat je op alle toestellen dezelfde Siri-ervaring hebt. Met elke nieuwe release van iOS zorgt Apple voor verbeteringen van Siri, dus het is niet geheel ondenkbaar dat Apple met iOS 11 de volgende stap zet. Bovendien wordt de laatste tijd veel geklaagd dat Siri qua werking tekort schiet en ingehaald wordt door concurrerende assistenten.

Naast slimmere Siri zou ook de energiebesparingsstand meer letten op je gebruik. Momenteel moet je de energiebesparingsstand, die in iOS 9 geïntroduceerd werd, handmatig inschakelen als je batterij bijna leeg raakt. In iOS 11 kijkt de energiebesparing naar allerlei factoren, zoals het gebruik, je locatie en de tijd. De geruchten zijn afkomstig van een minder bekende bron, waardoor je het wel met een flinke korrel zou moet nemen.

#6 FaceTime Audio als standaard

Om nog terug te komen op FaceTime: bronnen beweren ook dat FaceTime Audio de nieuwe standaard wordt voor telefoongesprekken tussen Apple-gebruikers. Dit is vergelijkbaar met hoe de Berichten-app werkt. Als je een sms-bericht naar een iPhone-gebruiker stuurt, wordt dit automatisch een gratis iMessage-bericht. Toen dit ingevoerd werd, was sms’en al flink op zijn retour. Gewoon bellen gebeurt tegenwoordig ook steeds minder vaak, omdat er veel alternatieven gekomen zijn zoals bellen via WhatsApp en soortgelijke chatapps. Apple zou FaceTime Audio naar voren willen schuiven als de standaard belmethode tussen Apple-gebruikers, maar wij zijn er nog niet zo heel erg zeker van.

iOS 11 wordt dus naar verwachting op 5 juni aangekondigd en komt vermoedelijk in september beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone, iPad en iPod touch. Eerder hebben wij al onze eigen wensen voor iOS 11 verbeteringen op een rijtje gezet, waar je in onderstaand artikel meer over kunt lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2017, 20:40
Categorie iOS
Onderwerp ios 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.