Onofficieel iOS 11 logo

Dit zijn de belangrijkste iOS 11-geruchten

iOS 11 wordt tijdens de WWDC van 2017 in juni aangekondigd, maar welke geruchten spelen er nu al? Wij zetten de belangrijkste geruchten over iOS 11 op een rijtje.

iOS 11 verschijnt pas in het najaar, maar over een maandje krijgen we al de nieuwe functies te zien op WWDC 2017. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie is voor Apple het moment om nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en tvOS aan te kondigen. Maar wat zijn eigenlijk de geruchten die spelen rondom iOS 11? Welke functies kun je straks verwachten? We zetten de iOS 11-geruchten op een rij.


Onofficieel iOS 11 logo

iOS 11 op WWDC 2017

Apple kondigt elk jaar tijdens de WWDC de nieuwste versie van iOS aan en dat is naar verwachting dit jaar niet anders. De WWDC van 2017 gaat van start op maandag 5 juni 2017 (Tweede Pinksterdag) en op diezelfde dag zal Apple naar alle waarschijnlijkheid een persconferentie houden om onder andere iOS 11 en de belangrijkste nieuwe functies uit de doeken te doen. Niet lang daarna wordt de eerste testversie voor ontwikkelaars verwacht, maar voor het zover is zetten we hieronder enkele geruchten over iOS 11 op een rijtje.

Bekijk ook

WWDC 2017: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in 2017

WWDC 2017 vond plaats in juni 2017. Welke aankondigingen werden er gedaan, wat was de locatie en wat moet je verder nog weten over de keynote en de workshops die tijdens Apple's belangrijkste ontwikkelaarsevenement van het jaar plaatsvonden? Je leest het hier!

#1 Muziek-app met meer videocontent

Elk jaar ondergaat de Muziek-app grote en minder grote wijzigingen en daar is dit jaar geen uitzondering op. Volgens recente geruchten is er in de nieuwe Muziek-app veel meer focus voor videocontent. Verwacht geen Netflix-achtige series, maar meer video’s waarbij muziek centraal staat. Momenteel vind je in de Muziek-app al videoclips en een aantal andere muziekgerelateerde video’s, maar erg prominent zijn deze niet aanwezig. Nu Apple zich meer op eigen producties gaat storten, met onder andere Carpool Karaoke en een serie rondom Puff Daddy, betekent dit ook dat de Muziek-app zich meer gaat toeleggen op video’s.

Bekijk ook

'iOS 11 legt meer nadruk op muziekvideo's, minstens 10 eigen producties per jaar'

Apple wil in de Muziek-app van iOS 11 meer nadruk leggen op muziekvideo's en eigen producties. Er zullen zo'n 10 zelfgemaakte series en documentaires komen op Apple Music, waaronder eentje over Puff Daddy.

Apple gaat de Muziek-app daarom aanpassen, zodat deze content beter te vinden is. Het is dan ook geen toeval dat Carpool Karaoke uitgesteld is tot later dit jaar. Oorspronkelijk zou de serie in april van dit jaar beschikbaar komen, maar moet nu op een later moment beschikbaar komen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar mogelijk valt dit samen met iOS 11.

#2 Apple Cash als dienst voor onderling betalen

We zitten in Nederland en België nog steeds te wachten op Apple Pay, maar ondertussen lijkt Apple zelf al verder te kijken. Betrouwbare bronnen stellen dat Apple werkt aan een betaaldienst waardoor je onderling met vrienden makkelijker geld over kan maken. Het is niet de eerste keer dat hierover gesproken wordt, want al in november 2015 werd er gesproken over een onderlinge betaaldienst van Apple. Apple zou iMessage inzetten voor onderlinge betalingen en al gesprekken gevoerd hebben met banken. Een mogelijke naam voor deze dienst is Apple Cash en iOS 11 zou een goede kandidaat zijn om dit in te voeren.

Bekijk ook

Apple Cash? 'Apple werkt aan betaaldienst om onderling geld over te maken'

Apple werkt aan een eigen betaaldienst voor consumenten onderling. Daarmee kun je makkelijk mobiel geld overmaken, zoals nu al met Venmo, bunq en andere mobiele betaaldiensten kan.

#3 Geen 32-bit meer

Hier kunnen we vrijwel zeker van zijn: iOS 11 zal niet meer samenwerken met 32-bit toestellen zoals de iPhone 5. Apple heeft de laatste tijd al wijzigingen in iOS aangebracht, waardoor je kan zien welke apps mogelijk niet werken met ’toekomstige versies van iOS’. Het gaat dan om oude 32-bit-apps die nooit aangepast zijn voor de 64-bit structuur. De iPhone draait sinds de iPhone 5s uit 2013 op 64-bit, maar de iPhone 5, iPhone 5c en vierde generatie iPad werken nog met 32-bit. Deze modellen kunnen nu nog iOS 10 draaien, maar zullen straks waarschijnlijk niet werken met iOS 11. Mogelijk zouden ruim 200.000 apps daardoor niet meer werken met iOS 11.

Bekijk ook

'Toekomstige iOS-versies maken bijna 200.000 apps onbruikbaar'

Als Apple vanaf iOS 10.3 of later de stekker uit 32-bit apps trekt zouden bijna 200.000 apps onbruikbaar kunnen worden. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Sensor Tower. Het zou zelfs nog een voorzichtige schatting zijn.

#4 Groepsgesprekken voor FaceTime

FaceTime werd geïntroduceerd met de komst van iOS 4 en heeft in die zes jaar eigenlijk nauwelijks nieuwe functies gekregen. FaceTime is nog steeds alleen maar geschikt voor één-op-één gesprekken, waardoor je niet met meerdere mensen tegelijk kunt videobellen. FaceTime loopt daardoor flink achter op soortgelijke diensten, zoals Skype. Er gaan dan ook geruchten dat Apple met de komt van iOS 11 FaceTime eindelijk gaat uitbreiden. Je zou daardoor met vijf mensen een videogesprek kunnen voeren, waardoor het een stuk makkelijker is om bijvoorbeeld afspraken in te plannen met meerdere mensen. Ook in het bedrijfsleven kunnen groepsgesprekken in FaceTime goed van pas komen, al lijkt het logischer dat Apple vooral focust op privégebruik.

#5 iOS 11 wordt een stuk slimmer

Diezelfde bron beweerde ook dat Siri slimmer wordt op basis van hoe je de assistent gebruikt. Momenteel werkt Siri voor nagenoeg iedereen exact hetzelfde, afhankelijk van de apps die je gebruikt en je eventuele HomeKit-configuraties. Siri zou zich kunnen aanpassen op basis van hoe jij je iPhone gebruikt. Siri werd met ingang van iOS 9 al proactiever, maar Apple zou van plan zijn om dit in iOS 11 nog veel verder door te trekken. Zo zou Siri ook een grotere rol in iMessage spelen, zoals dit ook al eerder in een patent zichtbaar was. Dankzij iCloud zou alles bovendien gesynchroniseerd worden, zodat je op alle toestellen dezelfde Siri-ervaring hebt. Met elke nieuwe release van iOS zorgt Apple voor verbeteringen van Siri, dus het is niet geheel ondenkbaar dat Apple met iOS 11 de volgende stap zet. Bovendien wordt de laatste tijd veel geklaagd dat Siri qua werking tekort schiet en ingehaald wordt door concurrerende assistenten.

Bekijk ook

Apple wil Siri in iMessage gebruiken voor afspraken plannen en betalingen doen

Kun je straks Siri rechtstreeks in iMessage gebruiken? Apple onderzoekt de mogelijkheid om Siri deel uit te laten maken van een chatgesprek, zodat de assistent afspraken kan inplannen en geld over kan maken.

Naast slimmere Siri zou ook de energiebesparingsstand meer letten op je gebruik. Momenteel moet je de energiebesparingsstand, die in iOS 9 geïntroduceerd werd, handmatig inschakelen als je batterij bijna leeg raakt. In iOS 11 kijkt de energiebesparing naar allerlei factoren, zoals het gebruik, je locatie en de tijd. De geruchten zijn afkomstig van een minder bekende bron, waardoor je het wel met een flinke korrel zou moet nemen.

#6 FaceTime Audio als standaard

Om nog terug te komen op FaceTime: bronnen beweren ook dat FaceTime Audio de nieuwe standaard wordt voor telefoongesprekken tussen Apple-gebruikers. Dit is vergelijkbaar met hoe de Berichten-app werkt. Als je een sms-bericht naar een iPhone-gebruiker stuurt, wordt dit automatisch een gratis iMessage-bericht. Toen dit ingevoerd werd, was sms’en al flink op zijn retour. Gewoon bellen gebeurt tegenwoordig ook steeds minder vaak, omdat er veel alternatieven gekomen zijn zoals bellen via WhatsApp en soortgelijke chatapps. Apple zou FaceTime Audio naar voren willen schuiven als de standaard belmethode tussen Apple-gebruikers, maar wij zijn er nog niet zo heel erg zeker van.

Bekijk ook

FaceTime: videobellen op iPhone, iPad en Mac

Met FaceTime kun je gratis videochatten en gesprekken voeren op je iPhone, iPad en Mac. Het is een ideale manier om met elkaar in contact te blijven, ook als je elkaar niet kunt zien. Behalve videobellen kun je het ook gebruiken voor audiogesprekken en groepschats!

iOS 11 wordt dus naar verwachting op 5 juni aangekondigd en komt vermoedelijk in september beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone, iPad en iPod touch. Eerder hebben wij al onze eigen wensen voor iOS 11 verbeteringen op een rijtje gezet, waar je in onderstaand artikel meer over kunt lezen.

Bekijk ook

Opinie: 11 verbeteringen die we in iOS 11 willen zien

iOS 10 is alweer een paar maanden beschikbaar, dus is het tijd om vooruit te kijken naar iOS 11. Welke nieuwe functies zie ik graag toegevoegd worden? We zetten elf verbeteringen op een rij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 mei 2017 om 20:40
Onderwerp
Categorie
iOS

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.